Foredragsholdere

Vi er stolte av å ha fått mange av av de som kan aller mest om tekstiler til å komme til Lillehammer og vevsymposiet denne helgen, og under finner dere en presentasjon av noen av de dere får møte som foredragsholdere!

På bildet over ser dere Ingun Klepp, en av mange dyktige foredragsholdere under Vevsymposiet!

Øystein Nordås

Øystein Nordås var daglig leder i Husfliden Lillehammer i perioden 1997-2013. Han var en pådriver for etableringen av Norsk Flid, Husflidens frivillige kjede, som leder for Husflidsutsalgenes Samarbeidsnemd. Han var i 10 år personalsjef i Gudbrandsdalens Uldvarefabrik.

Øystein holder foredraget "En reise i historien" fredag kl. 16.15

Ragnvald Svarstad

Rangvald Svarstad er teknisk direktør ved Gudbrandsdalens Uldvarefabrik as. I dag er Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS en av de førende tekstilfabrikker i Skandinavia, som i over hundre år vi utviklet og jobbet med ullens mange muligheter. Ved GU har de solid kunnskap om ullens vandring fra natur til naturlige produkter, og i løpet av de siste årene har de gjort et stort sprang på bruken av norsk ull i stoffene sine.

Ragnvald holder fordraget ”De nye stoffene i norsk ull” på fredag kl. 17.00

Randi Nygaard Lium

Randi Nygaard Lium er kunsthistoriker og utøvende tekstilkunstner med bosted i Trondheim. Hun har vært direktør ved Trondheim kunstmuseum og er i dag seniorforsker ved Museene i Sør-Trøndelag. Hun har skrevet boken Tekstilkunst i Norge, et historisk oversiktsverk, som bli lansert nå i oktober. Tidligere har hun bl.a. skrevet boka Ny norsk billedvev – et gjennombrudd og Ellen Lenvik – en europeer med nordnorsk aksent. Hun har deltatt på utstillinger i inn- og utland, i sommer har hun stilt ut på Danmark Landbruksmuseum, gl. Estrup Herregård, sammen med tre danske tekstilkunstnere.

Randi holder foredraget "Store vevere i Gudbrandsdalen" fredag kl. 18.00

Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson

Ingun Grimstad Klepp er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet (SIFO). Hun er etnolog og har hatt professorkompetanse siden 2007. Spesielt er hun opptatt av forholdet mellom tekniske, samfunnsfaglige og historiske innfallsvinkler til tekstiler. For tiden arbeider hun mest med ull, ikke minst gjennom prosjektet KRUS. Lokale og langsommere klær er her sentralt, men også produktutvikling og samarbeid i verdikjeden. Når Ingun ikke er opptatt av forskning og forskningsformidling arbeider hun med tekstiler og behersker både søm og vev, hekling og strikking og en rekke andre teknikker.

Tone Skårdal Tobiasson er journalist og redaktør av nicefashion.org. Hun har jobbet i og for magasiner i inn og utland, og var i mange år redaktør av motemagasinet Tique. Hun var med på å starte Nordic Fashion Association og plattformen NICE (Nordic Initiative Clean & Ethical) som samler den nordiske mote- og tekstilbransjen i arbeidet for en mer bærekraftig fremtid. I KRUS has hun ansvar for formidling, og sørger for at sosiale medier får fokus på problemer og løsninger rundt klærnes miljøavtrykk. Hun samarbeider også tett med IWTO (International Wool Textile Organisation) og norske bedrifter som ønsker bedre oversikt over verdikjeden sin. Sammen med Ingun har hun skrevet boken Ren ull.

Ingun og Tone holder foredraget "Ull i veven" lørdag kl. 09.00

Marianne Vedeler

Marianne Vedeler er professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Hun har utgitt en rekke publikasjoner om klær og draktutstyr, formspråk og estetikk i vikingtid og middelalder. Marianne har også forsket på kjortelen fra Lendbreen og ledet et utstillings og rekonstruksjonsprosjekt knyttet til dette funnet. 

Marianne holder foredraget "Kjortelen fra Lendbreen" lørdag kl. 09.45

Franz Schimdt

Franz Schmidt bor og arbeider i Oslo. I sin kunsthåndverkspraksis knytter han sammen sin erfaring som herreskredder, håndvever og produsent av tekstiler i industrien med sin interesse for materiell kultur og historie. Hans arbeider tar form av installasjoner som inkluderer tekstile materialer, gjenstander fra arkiv og samlinger, fotografier og tekster. Sentralt i hans undersøker står mekanismene som er virksomme når vi gjør verdivurderinger, og han stiller spørsmål om kulturarv, kunnskap og arbeidsvilkår. I sine arbeider foreslår Schmidt modeller for produksjonsøkonomi og forbrukerkultur som kan være bærekraftige og representere reelle alternativ til de vi lever med i dag.

Franz holder foredraget "Det beste dresstoffet" lørdag kl. 10.45

Charlotte Engstad

Charlotte Engstad er håndvevermester og tekstildesigner med verksted i Tromsø. Hun designer  og vever alt fra tykke gulvtepper til florlette sjal og har en stor produksjon av bunadsstoffer. Tekstilene hennes selges hos en rekke forhandlere over hele landet og hun har også en blogg, hvor hun skriver løst og fast om veving, kulturarv og inspirasjonskilder.

Charlotte holder foredraget "Vev+ull" lørdag kl. 11.30

Ragnhild Lie

Ragnhild Lie er lektor og kunsthåndverker, med hovedfag fra kunsthøyskolen i Bergen, tekstil spesialisering. Hun etablerte Lofoten Wool & Art as i 2014. Lofoten Wool produserer garn og produkter laget av ull fra utvalgte sauer i Lofoten og Nordnorge. Økologisk tenkning der natur, folk og dyr står i fokus. Lie utforsker ullas potensial i vev og strikk sammen med eksterne designere og håndverkere. Gode beiter og frie lykkelige sauer gir flott ull som stimulerer til lekre resultater.

Ragnhild holder foredraget ”Med lofotull i veven” søndag kl. 10.15

Marta Kløve Juuhl

Marta Kløve Juuhl er utdanna vevlærar, og har undervist ved Garnes vg. skule i mange år, både i tekstile fag og kunsthistorie. Ho har hatt eigen vevverkstad sidan 1989, der ho hovudsakleg har arbeidt med kyrkjetekstilar og bunadsstoff, -band og -forkle. Ho har óg arbeidt ved Osterøy museum som formidlar sidan 2007, og m.a. undervist ved mange kurs i veving på oppstadvev. Dette har ført til boka Klingande steinar klinga om historie til og bruk av denne vevtypen. 

Marta holder foredraget ”Klingande steinar – oppstadveven i eit nordatlantisk perspektiv” søndag kl. 11.15

Kari Dyrdal

Kari Dyrdal presenterer seg selv som følger: Jeg bruker mønster og vev til å uttrykke mine kommentarer på felles tenkning rundt estetikk, minner og kulturarv. Det å lage, innsikt og forståelse av håndverk og kunnskap rundt materiale og farge, erfaring rundt hvordan disse virkemidlene kan gi opplevelse fysisk, visuelt og intellektuelt, er viktig for meg. Alle mine arbeider plasserer seg mellom representasjon og abstraksjon, virkelighet og illusjon. De er er vevde todimensjonale flater – tidligere utført på flatvev med en sterk referanse til vår alles felles stoff og mønsterarv, – i dag også refererende til billedvevtradisjonen gjennom digitalvevde arbeider. Å bruke vevde tepper/"billedtepper" til å visualisere og tekstualisere fenomen og hendelser er gammel historie – jeg står i denne historien, men med ny teknologi.

Kari snakker om vev på kunsthøgskoler under "Hvor er ståa i dag" søndag kl 09.00

Aktuelt

14 april 2018 10:00, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

I nettbutikken vår finner du nå helt egne små grinder til flossvev - som du kan bestille enkeltvis om du skal ha til hjemmebruk eller kanskje i større mengder om du vil starte med dette i ditt lokallag eller i Ung husflid-gruppa? 

Vev er populært som aldri før, og Norges Husflidslag er veldig stolte av å kunne lansere den perfekte boka for alle som vil lære barn kunsten og gleden ved å veve! 

Husflidskonsulenten i Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag husflidslag registrerte i perioden 1994-1996 hele 4130 åklær fra fylket, med ønske om å bevare og formidle denne rike tradisjonen. For få år tilbake ble arbeidet videreført og resultatet ble mønsteret "Bragd" som du kan lese mer om her! 

Å holde en tradisjon i live betyr først og fremst å skape nytt med inspirasjon i det som er gjort før. Vandreutstillingen "Hvilken bragd! En vevreise i tid og rom" er en del av prosjektet ”Åklær fra Buskerud på Verdensveven".

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.