Kurslærere og foredragsholdere

Tråder gjennom vevhistoria i Nordland og Troms

Åsa Elstad, historikar frå Vesterålen. Har blant anna arbeidd med tekstilhistorie, kvardagshistorie, nordnorsk historie og kjønnshistorie. Arbeidserfaring frå skole og museum. Vev til husbruk på mormor sin gamle vev.

Duodjeinstituhttas organisering av vevkurs

- Jeg er fra Skániek /Skånland i tornesamisk område og er ansatt som veileder i Duodjeinstituhtta region Nordland. Jeg har vokst opp med duodjie /samisk brukskunst rundt meg og har duodjie-utdanning fra Sámij åhpadusguovdásj/ Samernas Utbildningscentrum i Jåhkåmåhkke /Jokkmokk

Vev i Arkhangelsk

Har jobbet som lærer i keramikk og veving ved Kultur- og kunstskole i 25 år. Foretrekker å veve bånd med mønster fordi det er stort rom for fantasi i å velge mønster, farger osv. Da er det også viktig med humør og varlig holdning til tradisjon.

Nettverk Vev i Vestfold

Veventusiasten Nora Marie Sogn Wiik forteller om Nettverk vev i Vestfold, en frivillig og uformell organisasjon som har som hovedmål å stimulere til aktivitet i vevfaget. Nettverket arrangerer spennende tematreff til inspirasjon for alle vevinteresserte. Nora Marie sitter i nettverkets styre og jobber som daglig leder av Husfliden Holmestrand.

Nordic Weaving Network

Vævernes Hus i Danmark har i starten av 2018 tatt initiativ til et nytt nettverk; Nordic Weaving Network. Her samarbeider vevere, forskere og kulturformidlere fra 8 nasjoner, inklusivt Norden, Storbritania og Nordamerika.
Gitte er med i netverkets styringsgruppe

VEV VEL; Ung Husflids vevbok

Vev er populært som aldri før, og Norges Husflidslag er veldig stolte av å ha gitt ut VEV VEL - den perfekte boka for alle som vil lære barn kunsten og gleden ved å veve! Redaktør og faglig ansvarlig for boka er Elin Gilde Garvin, barne- og ungdomskonsulent i Norges Husflidslag.

Om greneveving i Manndalen

Kjellaug er leder for museumsavdelingen Dála aiggi Musea / Samtidsmuseet ved Davvi álbmogiid guovddáš, Manndalen.

Skjoldehamndrakten

Er cand.polit. forsker på samisk kultur, historie og samfunn i Sør-Troms og nordre Nordland. Hennes fagfelt omfatter fokus på demografi, næringsliv som gårdsdrift, fiske og reindrift og utmarksnæringer ved siden av et forskningshistorisk perspektiv på «Duodji», gjenstander og forskningshistorie

Å leve som handvever

Charlotte Engstad er håndvevermester og har verksted i på Gimle i Tromsø.
Hun vever metervare til flere norske bunader og andre brukstekstiler i nært samarbeid med kunden

Vevtradisjoner i Troms

Etter arbeid med to tøyprøvesamlinger på Tromsø Museum har jeg undersøkt tøyprøver, i hovedsak fra naturalhushold i Senjakommunene Berg og Torsken. Det samme området besøkte Eilert Sundt rundt 1850. Tøyprøver fra perioden 1850-1950 visualiseres i grafiske tegninger i søken etter svar på hvordan fiskerbøndene var kledd og hva slags sengetøy de hadde. Noen prøver er rekonstruert.

Jorunn Jernsletten

Vev for barn og unge i Arkhangelsk

- Jeg er lærer i veving ved håndverkskole for barn og ungdom fra 2000.  Jeg kan tradisjonelle nord-russiske vevteknikker for å lage bånd og tøy. Jeg liker å eksperimentere med håndverk. I tillegg til dette forsker jeg på tradisjonell veving

Vevde broderier

- Jag er tidigare universitetslärare i textil som nu har tid för egna uttryck i broderi. Jag tolkar textila strukturer med den frihet som stygnen medger. Idéerna kommer i görandet. Jag vill vara nyfiken och överraska mig själv

Samiske band

- Jeg er samisk håndverksutøver fra Karasjok. Jeg vever tradisjonelle belter og band på grindvev, og jeg strikker samiske votter. Til disse må man også lage tilhørende flettede bånd og dusker

Vev i kunsten

Tekstilkunstner Eevahenna Aaltos billedvev er preget av en stram orden dominert av geometriske former. De er fulle av detaljer, som kan være figurative eller dekorative. Den lille uregelmessigheten som ligger i håndveving får overflaten til å reflektere lyset.

Båtrya

Båtrya er ei grein av vår nordnorske formkulturelle rot, og det ser ut som om den har stått i mot fornedrelsen ved å bli karakterisert som «uskjønn og nærmest uappetittlig».

Mange har latt seg inspirere av båtrya. Deres arbeider knytter bånd mellom vår tids skapertrang og fortidas nødvendige aktivitet for å beskytte seg og sine mot kulde. Ellen er forfatter av Båtrya: i gammel og ny tid.

- Jeg nytter vev som redskap for mine tekstiler. En vanlig flatvev med to bommer og 16 skaft. Jeg har for det meste vevet flater hvor renningen dominerer det ferdige uttrykket, herblandt flater med luv/floss som blir bearbeidet videre med f.eks farging - eller fargetrykk - pressing - klipping etc.

I industrien er vevnader vevet med renning som luv/floss godt kjent. Mindre kjent ved håndveving. I de siste årene har jeg også arbeidet med å håndflette materialer til større flater. Disse får et mer gjennomskinnelig uttrykk. Jeg er født og oppvokst i et arktisk klima og mine tekstile arbeid bærer min tilhørighet.

Vev med humør

Tekstforfatter og skuespiller fra Alsvåg i Vesterålen. Marianne er ansatt som skuespiller på Trøndelag Teater, der hun har spilt det meste fra aktiv valp til passiv kystkvinne og psykotisk gammel dame. Marianne har laget monologene Stemt og Bunnlinja og skrevet flere operaer og musikkteaterforestillinger i duoen «Brøløy». Mange kjenner henne som kåsør og spaltist.
Marianne Meløy er en kjær kunstner som er god på kreative prosesser, innhente inspirasjon og få satt idéer ut i livet.

KÅFJORDDALEN ULLKARDERI/LØVLI NATURULL

VILLSAUGARN
FRA YTTERSIA AV VESTERÅLEN
v/Berit Vareide, «Ullgruppa»

Aktuelt

1.-3. november 2019 inviterer Norges Husflidslag til landets største møteplass for alle som jobber med eller er interessert i vev.  På dette symposiet setter vi fokus på vev-tradisjoner i nordområdene. 

14 april 2018 10:00, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

I nettbutikken vår finner du nå helt egne små grinder til flossvev - som du kan bestille enkeltvis om du skal ha til hjemmebruk eller kanskje i større mengder om du vil starte med dette i ditt lokallag eller i Ung husflid-gruppa? 

Vev er populært som aldri før, og Norges Husflidslag er veldig stolte av å kunne lansere den perfekte boka for alle som vil lære barn kunsten og gleden ved å veve! 

Husflidskonsulenten i Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag husflidslag registrerte i perioden 1994-1996 hele 4130 åklær fra fylket, med ønske om å bevare og formidle denne rike tradisjonen. For få år tilbake ble arbeidet videreført og resultatet ble mønsteret "Bragd" som du kan lese mer om her! 

Kontakt

For spørsmål, kontakt post@husflid.no. Det er Norges Husflidslag, med våre ansatte og vårt nettverk, som svarer på spørsmål. Om vi ikke kan svare, videreformidler vi kontakt..

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.