Husflidhåndverkernes kanal

Fire dyktige damer utgjør det nyvalgte arbeidsutvalget til husflidshåndverkerne. Vi traff tre av dem under Landsmøtet i Harstad, der de begjærlig grep muligheten til å bli kjent med organisasjonen. -Vi kan ikke understreke det sterkt nok: Håndverkerne må bruke oss! er appellen.

Trine Wilhelmine Rønnevig, Gry Marie Grindbakken og Bine Melby i husflidhåndverkernes arbeidsutvalg.

Trine Wilhelmine Rønnevig, Gry Marie Grindbakken og Bine Melby er alle tre etablerte og erfarne håndverkere. Trine og Gry er begge smykkekunstnere, mens Bine lager klær og tilbehør av pelsskinn av truede, norske husdyrraser. Den fjerde i arbeidsutvalget, keramiker Torunn Måseidvåg var ikke til stede i Harstad.

Trekløveret ønsker seg engasjerte håndverkere, som bidrar med innspill, ønsker, ideer, behov og utfordringer.

-Det er viktig for oss å få vite hvor skoen trykker. Arbeidsutvalgets rolle er å fange opp signalene og i noen tilfeller spille ballen videre til for eksempel næringssektoren. Vi er i en situasjon med mange utfordringer: konkurransen med billigproduksjon i utlandet og vilkårene for små bedrifter; det er mange ting å ta tak i for å gjøre synlig hvilke premisser vi jobber under for å leve av håndverket vårt, sier Bine.

Store avstander
Den norske geografien er en utfordring for personlige møter. Det å møtes er ikke det enkleste. Trine minner om en lukket gruppe, der husflidshåndverkerne kan melde seg inn og lette på trykket og diskutere.

-Vi skal løfte frem og sette fokus på at man skal kunne leve av håndverket sitt. Husflidshåndverkerne er en veldig uensartet gruppe. Det er viktig å styrke stoltheten og selvtilliten til hver enkelt. Sosiale medier har bidratt til at hver enkelt er mye mer synlig og vi synes det er viktig å bidra til at man føler
seg vel i den synligheten. For å leve av håndverket, må du være synlig, sier Trine og får følge av de to andre:

-Vi skal bidra til å styrke motet og samholdet og gi folk trua på det en driver med, for eksempel gjennom aktiviteter og kurs.

-Vi har jo snakket om at vi kunne lage litt Trinny og Susannah for husflidshåndverkerne! Peppe dem opp litt, så de får mot til å stå fram! sier Trine og serverer et ønske:

-Jeg vil at alle skal begynne å filme seg sjøl. Håndverket vårt er hverdagen for oss og det er lett å tenke at det ikke er noe spesielt med det. Men for utenforstående er det å få noen minutters blikk inn i vår hverdag veldig interessant. En kan filme med telefonen og legge ut på nett, sier Trine og Bine
supplerer:

-Det er også viktig kulturhistorisk dokumentasjon, også sett i sammenheng med rødlisteprosjektet. Trine er også opptatt av at seminarer og konferanser skal filmes. Det er hyggelig og nyttig å treffes, det skaper trygghet og tillit, men hun mener alle skal kunne ha gleden av et arrangement, selv om en ikke har anledning til å delta.

-Dere er jo et sterkt lag… 

-Ja, vi er det! Alle husflidshåndverkerne er sterke. Det er derfor vi jobber som vi gjør!

Denne teksten stod også på trykk i Norsk Husflid 4/2015

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.