Husflidstipend delt ut for første gang i Oppland

Forrige uke ble Oppland fylkeskommunes nye stipend for husflid og håndverk delt ut for aller første gang. Vi gratulerer både prismottakerne Sigrid Blekastad og Eli Fahlstrøm Fergestad med prisen – og fylket med det gode grepet for å ivareta husflid som levende kulturarv!

I mai besluttet fylkesutvalget i Oppland å opprette en årlig stipendordning for profesjonelle utøvere av husflid og håndverk i Oppland. Fra tidligere av er det kun Telemark fylkeskommune som har et lignende stipend, og Norges Husflidslag er veldig glade for at anerkjennelsen av fagfeltet dette stipendet er.

- Husflidhåndverkere viderefører kulturarv innen mange ulike materialer og teknikker. Denne stipendordningen gjør at utøverne i Oppland blir sett og at omverdenen blir mer klar over all faglige kompetansen håndverkerne sitter på, sier husflidskonsulent i Oppland, Brita Rusten Åmot.

Stipendet er på kroner 50 000,- og har som mål å stimulere, fornye og bidra til synliggjøring av den rike kulturskatten innen husflid og håndverk. Direktør i Norges Husflidslag, Marit Jacobsen, mener stipendet vil være til inspirasjon for hele bredden av utøvere.

- Anerkjennelsen som ligger i stipendet er inspirerende for alle som driver med husflid og håndverk. At ordningen finnes er gøy for de profesjonelle håndverkerne, men jeg tror det også kan tenne en gnist i både barn, ungdom og voksne i husflidslagene!

De to som ble tildelt dette historiske første stipendet er blyglasshåndverker Sigrid Blekastad fra Vågå og gullsmed Eli Fahlstrøm Fergestad fra Lillehammer.

Sigrid har spennende utviklingsarbeid på gang med kombinasjon av det gamle byglasshåndverket med ny energiteknologi, mens Eli vil bruke stipendet å utvikle seg faglig og lære seg håndgraveringfaget, som svært få kan i dag.

Oppland er et fylke med rike tradisjoner innen husflid og håndverk, og vi er sikre at det vil være dyktige søkere til stipendet hvert eneste år framover!

Foto fra Oppland fylkeskommune: Årets stipendmottakere var Barbora Hollan, film (stipend unge kunstnere), Rannveig Funderud, billedkunst (stipend unge kunstnere), Eli Fahlstrøm Fergestad, gullsmed (stipend husflid og håndverk), Sigrid Blekastad, arkitektonisk glass (stipend husflid og åndverk), Natalia Malykhina, animasjonsfilmskaper (arbeidsstipend etablerte kunstnere) og Hallgrim Hansegårds, koreograf og danser (arbeidsstipend etablerte kunstnere). Stipendene ble delt ut av fylkesordfører Even  Aleksander Hagen.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.