Aust-Agderkniven

Etter Telemark har Aust-Agder den rikeste knivtradisjonen i landet – en tradisjon som også i dag holdes i hevd. Særlig Gjerstad og Vegårshei er kjent for sin knivtradisjon, men det har også vært mange knivmakere i andre deler av fylket.

Kniv: Arne Eiklia, Øyestad

 

Knivtyper:

Brukskniven: Treskaft – utskåret eller glatt. Lærslire – alltid utskåret.

Trekniven: Basert på brukskniven, men påkostet med arbeid og materialer – ofte sølv av og til gravering eller filigransarbeid.

Fantekniven: Skaft og slire i helmetall – ofte rugget. Som regel kjøpeblad. Denne tradisjonen deler Aust-Agder med store deler av landet.

Knivblad: Relativt kort blad – uten smellop – og med relativt tykk nakke.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.