Samekniven

Den samiske knivtradisjonen skiller seg fra annen norsk knivtradisjon. Knivene er utviklet over tid utfra spesielle behov, tilpasset reindrift og nomadisk tilværelse.

Den store samekniven har ingen ekvivalent i Norge for øvrig. Den norske bonden trengte ikke en slik kniv. Samene, som levde ute i telt og skulle lage leirbål og slakte rein, hadde derimot behov for en stor og kraftig kniv. Det samme ser man i Amerika. Der kom Bowie-kniven ut fra samme behov og til samme bruk som samekniven.

Samene smidde ikke selv. Mange var nomader og kunne ikke dra med seg en smie. De brukte ofte blad sørfra, særlig til stasknivene. Svenske, finske og norske samekniver har store likheter og blir produsert både som brukkniver og staskniver. Bruksknivene har lærslire og kniver med treskaft, mens stasknivene har fint dekorerte slirer av reinsdyrhorn med mansjetter av reinsdyrskinn. Knivskaftet er utført av horn- eller beinskiver med mellomlegg av never. For reinsamen er det utenkelig å gå uten kniv, og det er skapt en industri som både dekker eget behov og leverer de populære sameknivene til andre deler av landet.

 

Knivtyper:

Brukskniven: Den store og den lille. Treskaft, gjerne i masurbjørk som finnes på Finnmarksvidda. Ofte beslag i messing. Stort, tynt blad. Vanligvis lærslire.

Staskniven: Treskaft med beslag i bein eller beinskaft. Slirene er kombinasjoner av tre, ben og lær. Av og til pregede mønster i læret. Ofte svært vakre graveringer i beinet.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.