Telemarkskniven

Telemark er Norges største knivdistrikt med mange av Norges største knivmakere gjennom tidene – en tradisjon som er livskraftig også i dag. Kniver er blitt laget og blir laget over hele fylket. Likevel er det særlig Vest-Telemark som er mest kjent for sine vakre staskniver og Tinn for sine mange gode smeder.

Skaft/slire: Olav Nygård, Dalen i Telemark. Knivblad: Nils Lio, Dalen i Telemark

 

Knivtyper:

Brukskniven: Lærslire og treskaft. Sliren kan være glatt eller utskåret. Den kan ha pautet dekor eller presset mønster.

Staskniven: Lærslire med pautet eller skåret dekor. Sølvholker på skaft og slire. Ofte gravert – noen dekorert i filigran. Noen slirer av tre eller horn, gjerne utskåret – glatt eller utskåret skaft.

Knivblad: Litt lange, elegante blad – svært ofte med smellop.

Tinn: Litt brede, ofte relativt kort blad uten smellop.

 

Skaft/slire: Halvor og Tuva Berstad, Rjukan. Knivblad: Jon Ketilsen Grimsrud, Tinn

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.