Månedens kunstner på NesoddHuset Galleri og Verkstedutsalg, mars 2015

Nesodden Husflidslag ble invitert til å være månedens kunstnerpå NesoddHuset i mars 2015.

Utstillingen har fått navnet: Tradisjon, gjenbruk og fornyelse.

Tradisjon fordi husflid er en del av vår felles kulturarv. Husflidsteknikker har lang historie i Norge. Smykker av sølvtråd og nålebinding er funnet fra vikingetiden. Vevteknikker som brikkevev, båndvev og skillbragd har lang historie, som dekorasjon til skinnfell og bunader. Hakking, gimping, nuppereller, knipling, stoppe sokker, smøyg, firfletting, sprang og fingring. I dag skjønner mange knapt hva det betyr. Derfor har Norges Husflidslag startet ”Rødlisteaksjonen”, for å rette oppmerksomheten mot teknikker som er lite i bruk, gjemt og nesten glemt! Norges husflidslag ble i 2014 akkredditert av UNESCO som en NGO (Non-Govermental Organisation) for å jobbe med UNESCO – konvensjonen om vern av den immaterielle kulturarven. Tradisjonelt håndverk er et av områdene som omfattes av konvensjonen. Derfor har utstillingen en egen ”Rødlisteavdeling”.

Gjenbruk fordi Husflidstradisjoner i Norge har lang historie med gjenbruk av materialer. Nesten hver husstand vevde sine egne filleryer – av gamle dynetrekk, barneromsgardinene, gamle sommerkjoler osv. En annen tradisjon er Lappeteknikk/ Quilting –hvor  nye vakre ting som sengetepper, puter og klær ble laget av gamle tekstiler.

Fornyelse fordi vi i dag utvikler nye mønstre eller bruker nye materialer til tradisjonelle teknikker; som å benytte papirgarn til løpere, kombinere indisk stoff med tradisjonell skinnfell, eller veve vesker med innmat av vinkartinger. Jammen kan man ikke lage vakre vesker av kasserte traktorslanger også. Kun fantasien setter grenser.

Ja husflid, håndverks og håndarbeidsinteressen lever. Det er synlig på Nesodden hvor vi har flere  strikkekafeer og  på TV hvor programmer som Nasjonal strikkekveld, Det store symesterskapet og Anno setter fokus på husflid og håndverkstradisjoner. Nesodden Husflidslag som ble stiftet i 1979, ønsker å bidra til å bevare kulturarv, tradisjoner og skaperglede. Utstillingen viste noe av bredden av Husflidslagets aktiviteter, og fikk også omtale i Amtas nettutgave: http://www.amta.no/Nesoddhuset_viser_vesker_av_traktorslange__quilting_og_takkebakst_i_hele_mars-5-3-25278.html

Kalender

18 mars 2021 19:00, Sandvang, 1.etg. Hellaveien 234, Fjellstrand

21 april 2021 19:00, Sandvang, 1.etg. Hellaveien 234, Fjellstrand

Vi håper at våren bringer oss muligheter til å møtes igjen på temamøter og kurs!

Vi har planlagt tre møter og fire kurs - som vi håper vil falle i smak. Alle møtene og kursene vil holdes på Sandvang, Hellaveien 234 på Fjellstrand. Busstopp Svestadtoppen.

Du kan lese om vårens kurs og temamøter her:

Nesodden Husflidslag har fått et gløtt inn i Rannveig Glennes håndverksverden. Dørene ble åpnet inn til et lyst og trivelig arbeidsrom i en hvitmalt stue, på Nesoddens østside og med utsikt til den vakre Bunnefjorden, av en vennlig håndverkssjel.

Vi møtes vanligvis hver 1. og 3. tirsdag i måneden, kl 11-14 - på Anna's hybel, men fra og med 17. november må vi avlyse strikketreffene pga koronasituasjonen.

Velkommen tilbake til en hyggelig stund med håndarbeid når smittesituasjonen er endret! Om du trenger hjelp til Nesoddvotten, hjelper vi deg likevel, bare ta kontakt med styret i husflidslaget.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.