Bleikvassli Husflidslag ble stiftet 31. mars 1987. Lagets medlemmer er en herlig blanding av menn, kvinner og barn. Fra starten har mennene vært svært aktive hos oss, noe som ikke er så vanlig i forholdsvis små husflidslag. Pr. mars 2014 er det 8 menn, 18 kvinner og 16 barn og unge med i laget.

Laget ble stiftet på grunn av den rike tradisjonen med husflid i bygda. Trearbeid har vært drevet på omtrent hver gård, og flere leverte varer til Norges Husflidsforening i Christiania i mange år. Bakgrunnen for dette var at Gunvald Gulliksen i 1907 kom til bygdene rundt Røsvatnet og lærte opp folk til å lage forskjellige husflidsprodukter. Karene i Bleikvasslia smidde blant annet auser, sleiver, saspon (hullsleiver) og trau, og for mange av de aller eldste er det dette som er den riktige husfliden.

Selvsagt står også det som vi kaller tradisjonell «kvinnfolkhusflid» sterkt. I tillegg til strikking, vev og søm, lages det fortsatt ullsko og ullstøvler i bygda. Ullskoene sys av tovede plater, og er forløperen til Nesnalobben. Mange av bygdas kvinner sydde tidligere for Nesnalobben, og de fleste overtok de kraftige symaskinene fabrikken hadde til dette bruket.

Lagets logo (se øverst til høyre) er ei kokse – en samisk drikkekopp laget av ri fra bjørk, rogn eller selje. Mange av våre medlemmer har laget slike til eget bruk og for salg.

Allerede første året hadde laget salgsutstilling, og denne tradisjonen
har vi holdt i hevd. I juni og november har vi store utstillinger, der det kommer besøkende fra hele Hemnes kommune og fra nabokommunene Vefsn, Hattfjelldal og Rana. Det selges masse husflid, men det de fleste er ute etter er lefser og kamkaker. Kamkaka er bygdas egen gjærbakst. Det er runde kaker med ruter som bobler opp når de steikes på åpen varme.

Nyheter

Kalender

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.