Artikkel fra Grindveven nr 2 2019. Sankekalender fra Marmeladedamen

4 september 2019 hadde vi møte med Fatima Maria Lavoll. Hun sylter og sanker. Vi presenterer noen av hennes sanketips .

 

Møte med Fatima eller marmeladedamen som hun kaller seg.

4. september hadde vi invitert Fatima Maria Lavold til å fortelle om sin lidenskap nemlig sanking, sylting og hermetisering. Hun hadde med fantastiske fargerike smaksprøver og sin egen entusiasme. Hun var svært inspirerende og jeg tenkte tenk om det var vår nå så kunne vi sette i gang.

Noe kan man gjøre på høsten også og om vinteren.

Las meg presentere hennes sankekalender.

Vi begynner i april da er det ramsløk samling. Av ramsløk lager Fatima puré og pesto. Hun hadde med en nydelig dip med ramsløk blandet med rømme. Deilig til gulrøtter stangselleri osv.

Deretter kommer granskudd, det er jo lett å finne, når grana står med nydelige lysegrønne skudd. Granskudd sylter hun med eddik, lager gele som er godt til vilt og Aquavit. Hun hadde med en himmelsk granskuddsirup som hun serverer sammen med gresk yoghurt, Det var en smaksbombe.

     

Rabarbra er neste ut, den har mange bruksmåter, kompott, kake, suppe, veldig god sammen med vanilje. Du kan sette en bøtte over rabarbraen i hagen. Da blir smaken mild og den blir nærmest hvit.

Så kom en av mine favoritter Syrin: Da laget Fatima syrinsukker. Du tar en stor klase syrin, napper av blomsten og blander med sukker. da får du syrin sukker. Selve blomstene tørker i sukkeret de kan brukes til kakepynt for eks.

Jo mer syrinen lukter jo mer smaker sukkeret. Fatima laget også syrinsaft.

Så kommer jordbær og bringebær som syltes og saftes.

I juni kommer hyll, av hylleblomsten lager hun saft. Den smaker parfymert sier hun. Hyllebærene lager hun også saft, men den har en helt annen smak enne blomstersaften.

Stikkelsbær og solbær  forteller hun at det er kommet mange nye sorter av, mange av de nye sortene har mye mer vitaminer enn de gamle sortene.

Fatima hadde med to ulike stikkelsbær syltetøy som var fantastisk til en brie hun hadde lagt fram til oss.

Aronia eller svartsurbær er superbærene over alle superbær. Den må som rognebæret få seg en tur innom fryseren før den syltes. Fatima hadde med et Aronia syltetøy som var spesielt men med god smak. Bærene er rike på pektin og det blir et stivt syltetøy.

 

«BOTANISK BESKRIVELSE
Svartsurbær er en 1,5-3 m høy, bladfellende busk med glinsende grønne blad. Veksten er først opprett, men blir etter hvert bred og noe overhengende. Blomstene er hvite med små røde prikker innerst på kronbladene, og sitter i ca. 5 cm brede knipper. Utover høsten får busken glinsende mørkeblå eller svarte, spiselige frukter ("bær") som er ca. 8 mm i diameter, og som sitter i klaser med røde stilker. De henger på lenge etter bladfall. Bladene får røde og oransje høstfarger.»

http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/aron_mel.htm.

Einerbær er flotte å tørke når de er blå.De kan tørkes og er nydelige i viltsaus.

Tindved har Orange bær på veldig tornete busk dette er nok et superbær og er nydelig til puré og gele. Deilig til is sier Fatima. Skal du smale tindved må du ta hele greina og putte den i fryseren og slå av bærene pga de grusomme piggene.

Epler til eple syltetøy og mos.

Pærer og plommer hermetiserer Fatima

Så kommer soppen Fatima tørker og lager soppsoya.

 

Så kommer sitronsesongen, da lager alltid Fatima et par glass med sylta sitroner. Det er enkelt å lage men det ta tid før de er ferdige.

Salta sitroner brukes i det nordafrikanske kjøkken . Det passer som smakstilsetning i marinader, sauser, gryteretter, de er kjempegode i helstekt kylling eller sammen med fisk. Bruksområdet er stort sier Fatima.

 

Salta sitroner:1 stort glass

500gr sitroner usprøyta

2 ekstra sitroner til å presse over.

150gr grovt salt.

Evt vann

 

Vask sitronene godt. Skjær et dypt snitt i dem. De skal henge sammen i bunnen. Du kan også bruke halve sitroner. Press det grove saltet ned i snittet på sitronene. Legg dem sammen på et sterilisert glass. Ha saften over sitronene på glasset Hvis sitronene ennå ikke er dekket av lake fyller du etter med kokende vann. Skru igjen glasset og sett det kjølig i ca 2mnd. Glasset skal snus med jevne mellomrom. Det er i hovedsak skallet du bruker på de salte sitronene , men hele kan brukes.

 

Fatima sier at det er best å bruke sitroner fra Sicilia og det er ikke tull!

Sitronene kom til Europa med arabiske handelsfolk for nærmere tusen år siden. Araberne, som hersket over store deler av det søndre Middelhavet, fant snart ut at de ettertraktede fruktene vokste ekstra godt og ble ekstra gode på ett sted, Sicilia.

https://www.dagbladet.no/tema/den-sure-sannheten-om-sitronen/60374515

 

For å være helt sikker på at sitronene er reine vasker du dem først så gnir du inn med natron og skyller . Da er de skinnende rene påpeker Fatima.

 

 

 

 

 

Kalender

26 feb 2020 18:30, Lambertsete gård, salongen

21 mars 2020 10:00

Nyheter

Fra Grindveven februar 2018

4 september 2019 hadde vi møte med Fatima Maria Lavoll. Hun sylter og sanker. Vi presenterer noen av hennes sanketips .

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.