Kurs i Rødlisteteknikker 11.-13.november på Røros

Sett av helga 11.-13.november og meld dere på kurs. I løpet av helga vil du få anledning til å fordype deg i en eller to rødlisteteknikker. Det vil bli mulig å lære firfletting, filering, krympebokser og rismatter samt hedebosøm og hæltepper/sengforleggere. 

Vi har vært så heldige å få Torhild Aavik til å komme og lære bort den gamle teknikken firfletting. Se mer om teknikken på Torhild Aaviks nettsider: www.firfletta.no 

Både Heimdal husflidslag og Melhus husflidslag har valgt krympebokser som en av sine rødlisteteknikker. Ivar Dybvik fra Heimdal husflidslag vil komme og lære bort å lage krympebokser og å lage rismatter.

Melhus husflidslag har også valgt hedebosøm og hæltepper/sengforleggere som rødlisteteknikker. May-Synnøve Selbekk fra Melhus husflidslag og styret i STH vil komme og holde kurs i disse to teknikkene. 

I tillegg vil det bli mulig å lære filering av S.B. Sandnes fra Røros husflidslag. Både filering og firfletting er teknikker som det vil være nødvendig å bruke hele helga for å lære teknikkenes grunnprinsipper. 

Kursene legge sopp slik at det totalt blir 10 timer med praktisk kurs og samlet 1,5 timer foredrag i tillegg. Det vil bli sosialt samvær på kvelden hvor det blir mulig å ta en prat med de kursdeltakerne som har deltatt på de andre kursene. 

Kurset vil finne sted på Røros hotell som i disse dager har åpnet et helt nytt badeanlegg og det vil bli mulig for både morgenfugler og andre å ta en eller flere turer i bassenget iløpet av helga. 

Vi starter helga fredag den 11.november fra kl 18:00 og holder på til søndag 13. november 2016 klokka 15:00. 

Sted: Røros hotell, Røros 

Opprinnelig påmeldingsfrist: 1.september 2016 

Sør-Trøndelag husflidslag har på styremøte 30.08.2016 vedtatt å utvide påmeldingsfristen til 30.09.2016!

Påmelding sender du til: may-s-s@online.no

Har du spørsmål, kontakt Sør-Trøndelag husflidslag v/studieleder May-Synnøve Selbekk på e-post: may-s-s@online.no eller tlf 924 10 124, 

eller kontakt leder Helene Tiller på e-post: lederSTH@gmail.com  eller tlf 977 23 024. 

Kurset er åpent for alle. Prisene varierer for medlemmer i lokallagene i Sør-Trøndelag husflidslag (STH), øvrige medlemmer i Norges husflidslag (NH) og ikke medlemmer. 

Ulike alternativer for deltakelse Medlem lag under STH Medlem NH Ikke medlem
Deltaker enkeltrom - full pensjon 11.-13. november kr 3 900 kr 4 200 kr 4 650
Deltaker dobbeltrom - full pensjon 11.-13. november kr 3 500 kr 3 800 kr 4 200
Dagpakker dvs. uten overnatting og middag kr 2 500 kr 2 800 kr 3 100

 

 

Kort beskrivelse av teknikkene som du kan velge blant:

 1.           Firfletting (10 timer)

Vi er så heldige å ha fått husflidshåndverker Torhild Aavik fra Bø i Telemark til å komme og lære bort den gamle teknikken firfletting. Firfletting er en gammel teknikk som er på Rødlista, og Torhild Aavik har arbeidet med denne teknikken i flere år. For mer informasjon om teknikken og bilder klikk dere inn på nettsiden hennes: www.firfletta.no

Film ligger også ute på Norges husflidslags side om rødlisteteknikker: http://www.husflid.no/fagsider/roedlista/roedlisteprosjekter/film_om_firfletting_fra_boe_i_telemark

Teknikken har vært kjent i Skandinavia siden vikingtiden, og heter fransflätning på svensk og trendfletning på dansk. For å lære grunnprinsippene i teknikken er det behov for å delta på kurset både lørdag og søndag 

2.           Filering (10 timer)

Teknikken filering var veldig populær, men de senere årene har det vist seg vanskelig å skaffe materialer til teknikken. Røros husflidslag har over flere år hatt kurs i teknikken og medlemmer fra Røros husflidslag vil lære bort grunnprinsippene. Det brukes ferdige bunner (nett) og spesialnåler med kule på tuppen som gjør at teknikken er enklere å utføre. 
Materialutgifter betales til kurslærer under kurset.
For å lære grunnprinsippene i teknikken er det behov for å delta på kurset både lørdag og sønda

3.           Hedebosøm (6 timer)

Melhus husflidslag er blant de lagene som har jobbet med den gamle teknikken hedebosøm. Hedebosøm er en betegnelse på broderi (hvitsøm) utført av kvinnene på heden mellom København, Køge og Roskilde ca. 1760 til 1850.
Iløpet av lørdagen vil du på dette kurset lære å lage hedebohjulet.
Kurslærer er May-Synnøve Selbekk fra Melhus husflidslag (og som i tillegg er studieleder i Sør-Trøndelag husflidslag). Kurset er på lørdag.

4.           Krympebokser (6 timer)

Dette er en teknikk hvor treverkets naturlige evne til å krympe blir utnyttet til å lage bokser med eller uten lokk. Det arbeides i rått trevirke. Både Melhus husflidslag og Heimdal husflidslag jobber med denne rødlisteteknikken. Ivar Dybvik, leder i Heimdal husflidslag er kurslærer i denne teknikken.
Kurslærer har med materiale og nødvendig verktøy. Kurset er på lørdag.

5.           Sengeforleggere/Hæltepper (4 timer)

Kjært barn har mange navn. Hælteppene er sammensydd av mange små lapper til et lite teppe som man hadde til å trå på når man stod opp av senga. Lappene er ofte i ull og noen har brodert ulike motiver på. På midten er det et helt ullstoff eller skinn. Teknikken har vært vanlig mange steder og Melhus og Heimdal husflidslag jobber begge med denne teknikken.
Det er en utstilling med hæltepper på Glomdalsmuseet på Elverum som varer frem til 14.september 2016. For mer info se:  http://www.husflid.no/om_oss/kalender/haeltepper_til_pryd_og_nytte
May-Synnøve Selbekk vil være instruktør for dette kurset. Kurset er på søndag.

6.           Bjørkerismatter (4 timer)

Bjørkerismatter er rismatter som du lager av bjørkeris. Ivar Dybvik fra Heimdal husflidslag lærer bort teknikken.
Hver enkelt deltaker må selv ha med bjørkeris til det antall matter man vil lage. Det går med ca. 35 kvister til ei matte. Det må være rettvokste bjørkekvister på ca. 1 meter og diameter nederst på ca. 1 cm. Det beste er rotskudd fra bjørk. Materialet bør være relativt ferskt. Kurslærer tar med jerntråd til binding av matter (tar kr 10,- pr matte).
Du må ha med følgende verktøy: rosesaks/kvistsaks, kniv, flattang, avbitertang, arbeidshansker. Kurset er på søndag. 

 

 

Litt praktisk informasjon

I tillegg til kursene blir det foredrag om rødlista og strikking gjennom tidene som husflidskonsulent Sidsel Skjelfjord vil holde.
Ta gjerne med bilder eller gjenstander som er laget i ulike rødlisteteknikker så prøver vi å lage en spontanutstilling iløpet av lørdagen.

Det er lagt opp til noe egentid slik at du som deltaker får velge om du vil slappe av, fortsette med praktisk øving i den teknikken du har valgt eller ta en tur i den nye bassengavdelingen ved Røros hotell som åpnet våren 2016. Husk badedrakt!
Lørdag er det også satt av en liten pause hvor det er mulig å ta en spasertur i sentrum. Det tar 10-20 minutter å gå fra hotellet ned til Husfliden i Bergmannsgata litt avhengig av gangtempo.
De som ønsker kan gjerne komme tidlig fredag for å utforske verdensarvstedet Røros på egen hånd. Butikkene i gata har normalt åpent til 16:30. Dersom du ikke har besøkt Rørosmuseet tidligere, anbefales en tur tid. Museet har en fast utstilling ”Finpusa” som viser eldre drakter og tekstiler fra regionen.

Transportalternativer
Du må selv sørge for å komme deg til og fra Røros.
Røros er enkelt å nå med privatbiler fra RV30 mellom Støren og Tynset. Hotellet har godt med parkeringsplasser.
Det er mulig å reise til og fra Røros med fly fra Oslo. Det er to flyankomster fredag (lander med ankomst Røros 14:23 (avgang 13:30 fra Gardermoen) og 19:43 (avgang 18:50 fra Gardermoen)) og en flyavgang søndag (avgang 14:18 med ankomst Oslo 15:10, innsjekk 45 minutt før gjør at avreise fra hotellet med taxi ikke bør skje seinere enn 13:18).
Avstand fra flyplassen til Røros hotell er ca 3 km og tar 6-10 minutter i bil.

Det er også mulig å reise med tog til Røros (NSB Rørosbanen). Jernbanestasjonen er ca 1,6 km fra hotellet (3 minutt med bil eller ca 15-20 minutter å gå).

I tillegg går buss til og fra Trondheim (ATB). Bussen stopper på jernbanestasjonen. 

Du kan laste ned program og påmeldingsskjema her: 

Vi håper på ei hyggelig og sosial helg hvor alle får øvet seg litt på nye praktiske ferdigheter. Håper at alle dere som er interesserte melder dere på. Ikke nøl med å ta kontakt om dere lurer på noe. 

Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Røros i november. Beste hilsninger fra styret i Sør-Trøndelag husflidslag. 

Her er påmeldingsskjemaet til Ung husflidkurs:

Vi har gleden av å ønske velkommen til et variert og interessant Ung husflidkurs 17.-19. april på Skifer Hotell Oppdal. All nødvendig informasjon finner dere i bildene som er vedlagt.

Nok en gang gratulerer til Byåsen husflidslag med Kulturprisen for 2019! Her fra utdelingen.

Kalender

Nyheter fra lokallagene

Inntil videre må vi forholde oss til coronavirus-situasjonen.

Grunnet situasjonen rundt Korona viruset innstiller vi alle lagets aktiviteter.

Vi vil informere om når vi vil starte opp igjen!

Mvh Styret

Røros HUsflidslag

Fredag 20 mars Kl. 18.-22.00

Hva skjer i lokallagene

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.