KULTURPRIS TIL EVY EILERTSEN

Artikkel fra Rjukan Arbeiderblad, 10.11.2018:

Fikk prisen: Evy Eilertsen har Tinn kommunes kulturpris for 2018. - Absolutt velfortjent, mener konservator Kari Anne Pedersen fra Norsk Folkemuseum

KULTURPRIS TIL EVY EILERTSEN FRA TINN KOMMUNE 2018.

 

Nei, nå ble jeg tatt på senga, sier Evy Eilertsen. Lørdag var hun i gang med nok en kursøkt i bunadssøm, da kulturprisen 2018 ble levert på døra i Atrå samfunnshus.

Ordfører Bjørn Sverre Birkeland og kultursjef Marit Kvitne besørget overrekkelsen til en overrasket ildsjel. 

- Inspirerende

– Årets kulturprisvinner har i en årrekke vært en betydningsfull bidragsyter i å bevare Tinnbunaden, både ved at hun selv har sydd bunader og ved å holde kurs i både rosesaum og montering i over 40 år, sa Birkeland.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si jeg. Jeg synes det å være sammen med jentene på kurs er så inspirerende. Dette med bunader er jo en kulturarv som vi må ta vare på, synes prisvinneren.

I helga sto skjælestakken på programmet i Atrå samfunnshus.

– Det er vel 28 deltakere til sammen på kursene mine nå, det er bra, sier Eilertsen. 

Blir lagt merke til

Innsatsen hennes har ikke gått upåaktet hen i bunadkretser. Denne lørdagen var konservator Kari Anne Pedersen fra Norsk Folkemuseum på besøk. Hun er folkedraktansvarlig på museet, og fastslår Evy Eilertsen en meget verdig kulturprisvinner i Tinn.

– Evy ivaretar tradisjonen med rosesaum på en utrolig måte, hun underviser og viderefører kunsten til andre. Nå nærmer hun seg 80 år, og bidrar fortsatt til å holde tradisjonen videre, sier Kari Anne Pedersen. Hun påpeker at Eilertsens innsats er ekstra viktig fordi rosesaumen broderes på frihånd.

- En krumtapp

– Tinnbunaden har en helt egen stil med finstilt broderi sydd på frihånd. Det er en teknikk som ikke har overlevd noe annet sted i landet. Evy kom til Tinn i 1945 og lærte seg kunsten. Hun fikk første premie i husflidstevlinga på Dyrsku’n i år for sømmen sin. Evy skal ha æren for at interessen for folkedrakter har blomstret opp i Tinn. Det kan vi takke hennes entusiasme og formidlingsglede. Det er viktig at noen kan fortelle hvordan man sydde fra gammelt av, så en kan holde på tradisjonene og ikke gli ut. Her er Evy en krumtapp, sier Kari Anne Pedersen, Hovedpersonen kunne ta med seg bronseskulpturen Liten Ida av Kjell Grette Christensen hjem fra lørdagens kurs, sammen med et diplom av kunstneren Liv Solberg Andersen. 

Kalender

Nyheter

Artikkel fra Rjukan Arbeiderblad, 10.11.2018:

Fikk prisen: Evy Eilertsen har Tinn kommunes kulturpris for 2018. - Absolutt velfortjent, mener konservator Kari Anne Pedersen fra Norsk Folkemuseum

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.