4-fylkerssamling 2019 i Telemark!

Alle medlemmer i Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark er inviterte! Tema i år er holdbart.

Samling er lagt til Straand hotel i vakre Vrådal, 18.-20. oktober 2019. Programmet starter fredag klokka 18.00 og vi avslutter med lunsj på søndag klokka 13.00. Påmeldingsfrist er 10. september. All informasjon blir distribuert til lokallaga og til medlemmene gjennom medlemsregisteret. Påmelding til Telemark Husflidslag v/Solveig Myrtrøen: telemarkhusflidslag@gmail.com

Priser:

Helpensjon i enkeltrom, inkludert kurs 4700 kroner

Helpensjon i dobbeltrom, inkludert kurs 4200 kroner

Pris for kurs og mat uten overnatting: 2500 kroner

Om kursene:

1. Korgflettekurs

Har du lyst til å lære å flette ei korg i pil? På dette kurset vil du lære basis fletteteknikkar for å planlegge og flette ei korg i pil og naturmaterialer. Me startar med å flette ein botn, og held fram med å sette inn stakar og flettar veggar med ulike teknikkar, mønster og fargar. Til slutt lagar me kant og handtak. Det blir gjennomgått fletteteknikkar til runde korger, med mange variasjonsmoglegheiter i tradisjonelle eller moderne design. På kurset på 8 timar rekk du å lage ei mindre korg, eller kanskje du har lyst til å lage fleire mindre prosjekt som brødfat, såpehaldar, lykt, eller fuglehus? Moglegheitene er mange. Sjølv er eg veldig fasinert av korgmaking fordi ein gjennom kunnskap om teknikkar og materiale blir i stand til å gå i naturen og skape vakre funksjonelle ting, berre ved hjelp av enkle verktøy og eigne hender. Korgmaking er eit veldig gamalt handverk, det er moro, og ein blir fort hekta på variasjonsmoglegheiter i desse vakre naturmateriala! Velkommen på kurs! Kurslærar har med materiale, og verktøy til utlån. www.krokvokst.com Maks 10 deltakarar. Materialkostnad: 250-350 kr. pr. korg.

2. Gjenbruk og redesign av ull

Har du ullplagg liggende som ikke er brukt eller har du plagg som er slitt? På dette kurset får du lære et vell av teknikker for å reparere eller redesigne ullplagg: floss, lapping, stopping, omsøm, applikasjon, ullbroderi og ulike typer kanting. Kurslærer har med seg mye materialer, men ta gjerne med ullplagg som du vil sy om. Du kan gjerne ta med ullplagg du har tovet i vaskemaskinen på 60 grader. Materialkostnad ca. 150,- per person og i tillegg er det mulighet for å kjøpe ekstra materialer på kurset. Ta også med stoffsaks, broderisaks og symaskin. Har du rester av ulike bånd, garn, broderigarn osv. kan du ta dette med. Materielkostnad: 150 kr.

3. Kurs i fenderfletting
I våre dager begynner kunsten å lage nyttige gjenstander i tau å forsvinne. I Norge har vi 125 kystlag med ca 10 500 medlemmer. Under mottoet ”Vern gjennom bruk” jobber kystlagene med å ta vare på gamle båter og bygninger, kystkultur og håndverktradisjoner. I Kragerø Kystlag har det vært et par kurs i fenderfletting og spleis, bl.a. et i samarbeid med Kragerø Husflidslag. I Loggen Kystlag i Tønsberg har det vært holdt 3 kurs i fender- og mattefletting, spleising og i å lage apenever. Maks 6 deltakere. Pris fender 150 kr. Ekstraarbeid – apeneve 15 kr

4. Tau av lindebast og sakseslire i siv

Lindebast her vært brukt i Norge i over 1000 år til tau. Det var det vikingene brukte. Fletting med siv blir brukt over hele verden. På kurset lager vi tau av bast fra treet LIND. Kan brukes til hanker på vesker ol. I tillegg skal vi flette sakseslirer i SIV fra Mandalselva. Elevene tar med saks, sy utstyr, måleband og skriveutstyr. Lærer tar med materiale og utstyr vi trenger. Materiale kr. 100.

5. Spikkekurs for Ung Husflid-instruktører Enkle spikk gir mye morro. Med spikkekniven som redskap, kan små pinner rett fra veikanten bli til små morsomme produkter som blyanter, knagger, kakestikke, leker m.m Lærer har redskap og materiale. Maks 8 deltakere. Materiale kr. 50.

6. Veving av Oseberg 34D. Brikkevev.
Dette er et introkurs i 34D fra Osebergfunnet. Ved å få en teoretisk og praktisk innføring og øving i de forskjellige teknikkene i båndet, vil du kunne veve hele båndet etter mønster i ettertid. Hva du klarer å veve i løpet av kurset er avhengig av hvor erfaren du er med brikkevev, men det vil bli demonstrert og veiledet ut fra ståsted som noe øvet. Du bør være fortrolig med å renne, tre, lese mønster og veve enkle bånd.
Materialer til kurset:
Oseberg 34D veves med 38 brikker. Jeg anbefaler å bruke Mora Redgarn eller lignende garnkvalitet i 20/2 – eller noe tykkere første gangen, men unngå løstvunnet og hårete garn.
Originalbåndet er vevd med to tråder i renningen, der den ene er i lin. Det er noe krevende å veve med både lin og ull i renningen da det blir ulik spenning. Jeg har brukt lin i ca 40/2. Du kan god veve med to tråder i ull – i en mørk og lys farge i 20/2. Innslag i lin kan være 16/1 – som i den lyse fargen. Men alt dette får du mer info om i god tid. Etter påmeldingen får du mer info om materialer, mønster og forberedelser. Da kan du også ta kontakt med meg om du lurer på noe. Email: bpskogsa@online.no) Maks 8 deltakere

7. Lær å dokumentere RØDLISTE-arbeidet
I alle år har husflidslag og enkeltmedlemmer arbeidet med de gamle handverksteknikkene og holdt i hevd kunnskap og ferdigheter. Med Rødlista/Raulista ønsker Norges Husflidslag å få større oppmerksomhet på dette viktige arbeidet, gjerne fra egne medlemmer, men ikke minst fra omverdenen. Rødlisting av truede arter er velkjent for folk flest, og når handverk rødlistes, forstår folk raskt hva som er på ferde.
Gjennom de årene Rødlistedugnaden har pågått, har lokallag over hele landet gjort en enorm innsats for å sørge for at kunnskap som nesten var i ferd med å bli glemt, nå lever videre. Ikke minst er lokal spesialkompetanse blitt løftet fram.
Rødlistedugnaden er et kontinuerlig arbeid, med stadig nye prosjekter å ta tak i, og nye personer å lære husflid videre til. Vi ser imidlertid at mye av det gode arbeidet som gjøres, ikke alltid når utover egne kommunegrenser eller blir dokumentert for framtida. Derfor inviterer vi til dokumentasjonskurs, hvor vi skal arbeide både med tekst og bilde egnet til formidling på nett. Kurset er myntet på dere i lokallagene som allerede har satt i gang arbeid med Rødlista, men som har gjort lite, eller ikke kommet i gang, med dokumentasjon av prosjektet enda.

Kurset vil bestå av innføring i tekst- og fotoarbeid. Det blir veksling mellom felles forelesning og praktisk gruppearbeid. Deltakerne deles i grupper etter sine valgte Rødlisteteknikker. Praktisk skriveverksted og fotoverksted. Kurset krever at du som deltar er klar til både å skrive og fotografere, men krever ikke at du har gjort mye av dette tidligere. Alle påmeldte vil få nærmere beskjed om hva dere trenger å forberede og ha med før dere kommer. Dersom husflidslaget ditt ennå ikke har kommet i gang med Rødlistearbeidet, er du/dere hjertelig velkomne til kurset dere også. Gjennomført kurs gjør det lettere å vite hva og hvordan dokumentasjon av Rødlistearbeidet kan gjøres, når laget etter hvert er gang. Vi håper kurset vil være med på å gi et ekstra løft til Rødlistedugnaden og at vi gjennom å dokumentere arbeidet, og gjøre dokumentasjonen tilgjengelig for omverdenen, oppnår større oppmerksomhet og anerkjennelse for det viktige arbeidet husflidslagene gjør for å ivareta den immaterielle kulturarven innen husflids og handverksfeltet.
Vennlig hilsen
Norges Husflidslag v/kurslærerne

Program:
Fredag 18. oktober
18.00 Registrering
19.00 Middag

Sosialt samvær med enkel underholdning og loddsalg

Lørdag 19. oktober
07.30 Frokost
09.00: Barbro T. Storlien – styreleder i Norges Husflidslag, ønsker velkommen
09.30 Kathrine Gregersen, foredrag om «Klær og miljø»
10.15 Pause
10.30 Kurs (Se kursbeskrivelser for mer informasjon)
1. Korgflettekurs - Mari Fallet Mosand
2. Gjenbruk og redesign av ull - Kathrine Gregersen
3. Fenderfletting - Åse Krager
4. Tau av lindebast og sakseslire i siv - Kathrine H. Bringsdal
5 Spikking for Ung Husflids-ledere - Annie Eikenes
6 Oseberg 34D, brikkevev - Bente M. P. Skogsaas
7 Dokumentasjon av rødlisteteknikker - Anne Guri Gunnerød

11.00-17.00 Husflidshåndtverkere og andre har (salgs)utstilling.
13.00 Lunsj
14.00 Tur til Sylvsmia

15.00 Kursene fortsetter til ca kl 18.30
19.00 Middag (Spisesalen)

20.30 Konferansesalen:
Underholdning «Vest-Telemarkingen»
Loddsalg med trekning under lunsjen på søndag.
Hovedgevinsten er et 3-dagers kurs på Raulandsakademiet til en verdi av kr 4000,-

Søndag 20.oktober
07.30 Frokost
09.00 Eli Wendelbo: «Prosjekt barn og vev»
09.45 Pause
10.00 Kursene fortsetter
12.15 Terje Lia: Foredrag og utstilling om kulturarv og utvikling av draktskikken i
Øst Telemark
13.00 Lunsj med trekning av loddsalget
Hjemreise

Kurs fra lokallagene

18. jan 2020 - 19. jan 2020

Verkstedet, Seljord Folkehøgskule

MEDARBEIDERSAMLING

LØRDAG 23. NOVEMBER 2019 I BØ, FRIVILLIGSENTRALEN, KL. 09.30

Det går mot slutten av husflidsåret 2019, og snart skal lokallag og fylkeslag forberede regnskap, årsmeldinger, valg og gjenvalg av medarbeidere til styrene. 

Lørdag 16. november i Grenland Husflidslag sine lokaler i den gamle prestegården i Skien. Meld på de som i dag driver arbeid med Ung husflid og/eller de som har lyst til å starte opp arbeid med Ung husflid i ditt lokallag. Det er en fordel å være flere fra hvert lag slik at man kan hjelpe hverandre med arbeidet når man kommer tilbake i eget lag.

Kalender

Hva skjer i lokallagene

18 jan 2020, Verkstedet, Seljord Folkehøgskule, Jacob Naadlandsveg 33, 3840 Seljord

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.