Bast fra treet Lind

Lindebast er et produkt som er brukt gjennom 1000 år først og fremst til tau.

 

Lindebast finner en mellom barken og veden på lindetrær som er over 10 år.

Når sevjen går i slutten av mai flekker en barken av treet og legger den i vann for røyting. Røyting er en forråtning prosess som gjør at en kan skille lagene med lindebast fra hverandre.  Dette ble først og fremst brukt til tau. Vikingene rigget skipene med lindebasttau for det holdt seg i sjøvann.

På Sørlandet har vi tradisjon på å veve gulvetepper av lindebast og lage tau til å bære forskjellige ting på ryggen. Dette tauet ble ikke laget på reperbane men på ”tågg-skåtå” dialekt Åseral. Det er et brett med en pinne i hver ende. Tauet spinnes fram og tilbake på pinnen til 3 x ønsket lengde. 2/3 av lengden nøstes opp på et kjevle. Så blir tauet lagt dobbelt og etterpå 3 dobbelt. Da får en 3 lagt tau. En kunne også lage tau av basten fra nyhogde lindegreiner, men da ble tauet stivere når det tørket.

Hægbostad hl har fått et gammelt gulveteppe i lindebast. Teppet har striper i svart ullgarn. Derfor har de valgt å ha dette som rødlisteteknikk. Gulvetepper i lindebast ligger på flere museer. De er alle vevet i toskaft med 12/6 bomull i renning. Har lest at før farget lindebasten. Alle teppene jeg har sett er blitt brune av tidens tann. I noen tepper er lagt inn halm som skinner. 

Dette er et flott naturmateriale, men en må ha tillatelse til å hugge trær. Treet dør når en har tatt av barken.

 

Kathrine H Bringsdal

Vest-Agder Husflidslag har gjennomført utsatt årsmøte på Sjølingstad Uldvarefabrik lørdag 10. oktober 2020

Vest-Agder Husflidslag avholder sitt årsmøte lørdag 21.mars i Mandal Husflidslags lokaler.  

I juni 2020 kommer husflidere fra hele landet til Mandal. Da skal de samles til for å diskutere landsmøtesaker og få oppleve mye av det Vest-Agder har å by på innen husflid. Allerede i januar inviterte fylkeslaget til idedugnad, der alle lag i Vest-Agder var representert.

Kalender

Nyheter fra lokallagene

Dette gis til en person som fortjener heder og ære og som har pekt seg ut gjennom en utrettelig innsats gjennom mange år, til sammen ganske mange årsverk. Det er en ære som henger veldig høyt.

Vårt æresmedlem Harriet Beisland fikk overrakt sitt diplom på julemøtet 10. desember 2020.

Vi er inne i et rart år, med koronasmitte i samfunnet og anbefalinger fra myndighetene våre som endrer seg proporsjonalt med smittenivået.

I Kristiansand Husflidslag var vi helt nedstengt i vår. I høst har vi gjort vårt ytterste for å ha en sunn og god aktivitet i laget. Vi har vært nøye med å overholde smittevernreglene, har holdt 1 meter avstand til hverandre, brukt håndsprit osv. Det er veldig bra, og vi er stolte av dere som har gjort en fin innsats for å holde smitten nede.

Høstens Strikkeprosjekt er i gang: Nyfødtgaver/luer til føden. Det er dessverre et vanlig problem at de nyfødte blir kalde.Jordmødrene er så glade for strikkeprosjektet vårt og har skrevet dette diktet for å hjelpe oss i gang:«Når jeg ny til verden kommer- trenger jeg lue - vinter som sommerEi lue av ull,det er gull .Føden takker på vegne av de småfor alle bidrag vi kan få.»Oppskrift på kjekke luer til prosjektet ligger på Norsk Flid Husfliden og Hobbyhimmelen, og her:

Hva skjer i lokallagene

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.