Bast fra treet Lind

Lindebast er et produkt som er brukt gjennom 1000 år først og fremst til tau.

 

Lindebast finner en mellom barken og veden på lindetrær som er over 10 år.

Når sevjen går i slutten av mai flekker en barken av treet og legger den i vann for røyting. Røyting er en forråtning prosess som gjør at en kan skille lagene med lindebast fra hverandre.  Dette ble først og fremst brukt til tau. Vikingene rigget skipene med lindebasttau for det holdt seg i sjøvann.

På Sørlandet har vi tradisjon på å veve gulvetepper av lindebast og lage tau til å bære forskjellige ting på ryggen. Dette tauet ble ikke laget på reperbane men på ”tågg-skåtå” dialekt Åseral. Det er et brett med en pinne i hver ende. Tauet spinnes fram og tilbake på pinnen til 3 x ønsket lengde. 2/3 av lengden nøstes opp på et kjevle. Så blir tauet lagt dobbelt og etterpå 3 dobbelt. Da får en 3 lagt tau. En kunne også lage tau av basten fra nyhogde lindegreiner, men da ble tauet stivere når det tørket.

Hægbostad hl har fått et gammelt gulveteppe i lindebast. Teppet har striper i svart ullgarn. Derfor har de valgt å ha dette som rødlisteteknikk. Gulvetepper i lindebast ligger på flere museer. De er alle vevet i toskaft med 12/6 bomull i renning. Har lest at før farget lindebasten. Alle teppene jeg har sett er blitt brune av tidens tann. I noen tepper er lagt inn halm som skinner. 

Dette er et flott naturmateriale, men en må ha tillatelse til å hugge trær. Treet dør når en har tatt av barken.

 

Kathrine H Bringsdal

Vest-Agder Husflidslag avholder sitt årsmøte lørdag 21.mars i Mandal Husflidslags lokaler.  

I juni 2020 kommer husflidere fra hele landet til Mandal. Da skal de samles til for å diskutere landsmøtesaker og få oppleve mye av det Vest-Agder har å by på innen husflid. Allerede i januar inviterte fylkeslaget til idedugnad, der alle lag i Vest-Agder var representert.

På årsmøtet i Vest Agder husflidlag ble det utedelt HEDERSNÅL til Reidun Knutsen.

Kalender

Nyheter fra lokallagene

Fikselauget viser seg frem

Noen ganger er det glidelåsen som er problemet. Dunjakka, vindjakka, buksa, veska er like fin, men glidelåsen er ikke god. Og fiksing av glidelås er noe som flere av oss utsetter i det lengste, og mange synes at det er noen vanskelige greier. Nå kan du endelig få gjort noe med det! 

Kjære gode husflidsvenner!

Etter pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet og regjeringen i dag, vil ikke Kristiansand Husflidslag ha noe organisert aktivitet før 13/4. Det kan også kan bli forlenget i tråd med myndighetenes anbefalinger. 

Dere som har nøkkel til huset vårt i Setesdalsveien kan komme der og hente ting, men hvis flere oppholder seg der samtidig må de holde minst 2 m avstand, ha god hygiene, føle seg friske og forholde seg til vanene som forebygger smitte. Vi tar alle ansvar og har omsorg for hverandre ved å unngå å samles.  Bruk av lokalene våre er på eget ansvar. 

Hva skjer i lokallagene

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.