Ull som satsingsområde i Norges Husflidslag.

Norges Husflidslag har bestemt at det de neste 4 år skal arbeides med ull på alle plan i organisasjonen.

Anna Sjursdt. Ågset. (f. 1839 d. 1937) Her viser hun spinning på håndrokk og håndtein som hun hadde brukt mye i ungdommen.

Ung Husflid har fått breddegave fra bankstiftelsen på 2,8 mil. I Vest-Agder har 8 lag søkt på disse pengene. De vil alle jobbe med barn og ull framover. En behøver ikke å ha barnegrupper, men de fleste har aktiviteter i forskjellige arrangement som toving, strikking m m. Her er jo ingen grenser for hva en bruker ull til.

Litt «ullhistorie»

Klær på kroppen er et behov hos alle mennesker. De første klær en kjenner til var av skinn, men når en kunne lage tråd så ble det mer tekstiler. Veven er nok menneskenes første maskin. Veven og sauen med ull kom til Skandinavia for 4500 år siden. Sauen har oppstått i Midtøsten for 8 – 10.000 år siden og det tok lang tid før den produserte ull. Det eldste funn av ull i Europa er gjort i Sveits og er fra ca 2900 f.kr. Opprinnelig hadde sauen både bunnull og dekkhår som våre vill- og spelsauer.    

                   

Vadmel var det mest vanligste ullstoff som kom i bruk når en lærte seg å stampe eller valke. I Pompei er et veggmaleri som viser en mann som står i en tønne og stamper vadmel. Ordet stampe kommer fra den gangen en stampet med bena. Hos oss kom stampa på 1700-tallet. Vadmel var alltid vevet hjemme.

Vadmel ble benyttet hos de gamle nordboere som verdienhet ved omsetning av varer. Langt opp i middelalderen var en mark vadmel, ensbetydende med en mark sølv i verdi.

I dag blir det meste av Norsk ull sendt til England for og vaskes. En del av ullen blir sendt videre til Tsjekkia og her blir hver fiber dekket med ”plast”. Kommer så tilbake og spunnet som superwash garn. Ullgarnet har mistet sine egenskaper som ull og kan ikke toves. Går dette garnet tilbake til naturen uten å forurense?

Ull i Vest-Agder.

Arbeidet med ull skal være for alle og den siste tiden jeg arbeider som husflidskonsulent ønsker jeg å slå et slag for spinning med håndrokk og håndtein. Jeg kan også vise kamming av dekkhår til kamgarn.

Nå har jeg begynt nedtellingen til jeg blir «pensjonist». Jeg kommer til å arbeide ut mai. Den siste tiden ønsker jeg å arbeide med ull, men også med rødlisteteknikker og bunad. Kommer gjerne ut i lagene hvis det er ønskelig.

Vennlig hilsen

Husflidskonsulenten i Vest-Agder

Kathrine H Bringsdal

Vest-Agder Husflidslag avholder sitt årsmøte lørdag 21.mars i Mandal Husflidslags lokaler.  

I juni 2020 kommer husflidere fra hele landet til Mandal. Da skal de samles til for å diskutere landsmøtesaker og få oppleve mye av det Vest-Agder har å by på innen husflid. Allerede i januar inviterte fylkeslaget til idedugnad, der alle lag i Vest-Agder var representert.

På årsmøtet i Vest Agder husflidlag ble det utedelt HEDERSNÅL til Reidun Knutsen.

Kalender

Nyheter fra lokallagene

Fikselauget viser seg frem

Noen ganger er det glidelåsen som er problemet. Dunjakka, vindjakka, buksa, veska er like fin, men glidelåsen er ikke god. Og fiksing av glidelås er noe som flere av oss utsetter i det lengste, og mange synes at det er noen vanskelige greier. Nå kan du endelig få gjort noe med det! 

Kjære gode husflidsvenner!

Etter pressemeldingen fra Folkehelseinstituttet og regjeringen i dag, vil ikke Kristiansand Husflidslag ha noe organisert aktivitet før 13/4. Det kan også kan bli forlenget i tråd med myndighetenes anbefalinger. 

Dere som har nøkkel til huset vårt i Setesdalsveien kan komme der og hente ting, men hvis flere oppholder seg der samtidig må de holde minst 2 m avstand, ha god hygiene, føle seg friske og forholde seg til vanene som forebygger smitte. Vi tar alle ansvar og har omsorg for hverandre ved å unngå å samles.  Bruk av lokalene våre er på eget ansvar. 

Hva skjer i lokallagene

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.