Tønsberg Husflidslag stiftet 6.mars 1934, et aktivt husflidslag med ca 212 medlemmer. Vi holder til i Nordbyen 41 der våre aktiviteter foregår. Her har vi møtelokaler, kurslokaler og vevstuer. 

Vi arrangerer kurs (se ny info lenger ned på siden vedrørende bunadskursene), studieringer, barnekurs og strikkekafé. Vi har åpent hver onsdag med forskjelllige aktiviteter. Siste onsdag har vi temamøter.

 Du trenger ikke være medlem for å delta.

Vedr. informasjon om våre bunadskurs se nederst på denne side!

Temamøter våren 2018

Onsdag 31.01.18 kl 19.00: Årsmøte - Gry Maria Grindbakken

Onsdag 28.02.18 kl 19.00: Vigdis Gaarder - Annas angora og livet på Heirønningen

Onsdag 25.04.18 kl 19.00: Inger K- Lund- Keramiker

Lørdag 26.05.18 kl 09.00: Sommertur til Hadeland Glass

Strikkekafé-: 1. onsdag hver mnd. kl. 18.00-21.00 v/ Elin Gabrielli og Greta Nakken

Få ideer og inspirasjon!! Kreativt og sosialt treff.

Elin Gabrielli viser forskjellige teknikker og fine ting du kan strikke. Har du et strikke eller monterings problem? Vi kan hjelpe deg med løsningen!  Kaféen er i våre lokaler i Nordbyen 41.

Husflidslagets aktivitetskvelder:

Tønsberg Husflidslag er stiftet 1934 og er  84 år.

De siste 4 årene har vi ønsket å gjøre laget kjent og markedsfører oss med å gi alle nyfødte i Tønsberg et par hjemmestrikkede sokker.

Mange av medlemmene  strikker og vi har hatt flere leveringer  med sokker allerede. Vi trenger flere sokker så bli gjerne med på dugnaden. Garn og mønster får du hos oss i Nordbyen 41. Alle monner drar ..

De nybakte foreldrene ønskes også velkommen til barselkafè hos oss 1. onsdag i mnd.

Åpent hus onsdager fra kl 18.00 til 21.00

Onsdager er det åpent hus der du kan delta på mange aktiviteter. Onsdager er det studieringer. medlemsveving og utveksling av idèer og kunnskap. Sammen lager vi produkter til julemarkedet og til udloddning, eller vi er bare sammen og prater over en kopp kaffe. Du kan også ta med ditt eget håndarbeid.

Formiddagstreff :

Vev-ringen v/Evelyn Askjem har møter 1. torsdag hver mnd. kl 12.00-14.00 tlf. 948 67679

Strikkekafe/Barseltreff 1. onsdag hver mnd. kl 11- 13.00

Quiltering/kafè hver 2. fredag kl 11.00 - 14.00 fra uke 2( Anne Grete Skjeggedal, tlf. 990 41 977)

Studieringer:

Vev-ringen møtes 1.  torsdag hver mnd. kl 12.00-14.00 for veving og inspirasjon. (Etter avtale, Evelyn Askjem tlf 94867679

Knipleringen har møte: 11.09-09.10-13.11-11.12  kl 18.00-21.00

Hobbyringen: 2.onsdag hver mnd. v/ Elin Gabrielli  kl 18.00-21.00

Sprangringen : 3. onsdag hver mnd. kl.18.00-21.00  møter hos Brit Marthinsen

Skinnfell: - Ansvarlig for utlån av trykkblokker : Berit Knai Johansen tlf: 33330621

Skinnfellring: v/ Anne Kirsti Nilsen 3. onsdag hver mnd. kl.18-21.00  kr 200,- pr gang. Påmelding til Anne Kirstin Nilsen

Billedvevring: v/ Ingjerd Knoph Andreassen. 2. mandag hver mnd. kl 18.00- 21.00 kr .200,- pr. gang

Åpen dag - alle onsdager kl 18.00 - 21.00 v/Styret

 

Middelalderfestivalen 1. - 3. Juni

Her deltar vi med demonstrasjoner av gamle teknikker i tillegg til svelesalg.

Skolearrangement for 7. klasse 1. juni

  

Bunadskurs Dame og Mann i regi av Tønsberg Husflidslag

Tønsberg Husflidslag har godkjente bunadslærere som holder kurs i søm av Vestfoldbunad 56 modell for dame, og Mannsbunad fra Vestfold. Kursene holdes i våre lokaler i Nordbyen 41.

Kursene gjelder kun hel bunad. Hvis man ønsker å sy kun skjorte eller deler av bunaden så må man likevel betale for fullt kurs siden man tar opp en plass. Det går også an å høre med Husflidsbutikken i Tønsberg hvis man for eksempel ønsker å sy kun skjorte etc.

Kursene har oppstart hver høst aug/sep, og avsluttes før 17. mai påfølgende vår. Vi prøver å få til to dame og to mannsbunadkurs hver høst. Vi vet ikke enda om vi får til noe kurs på dagtid, men kveldskursene går enten tirsdag eller torsdag fra kl 1700-2100 annenhver uke. 15 ganger for damekurs, og 18 ganger for mannsbunad.

Pga veldig stor pågang på våre bunadskurs så vil vi fra 2018 åpne for påmelding KUN på våre hjemmesider. Man kan heller ikke melde seg på før fra 1 .mai. Dvs først når kursene er annonsert på: www.husflid.no/lokallag/vestfold/lokallag/toensberg_husflidslag/lokale_kurs så kan man melde seg på ved å trykke på linken «meld på». Alle får bekreftelse for påmelding med det samme på mail. Er kurset fullt så får man beskjed om venteliste. Alle må ha mailadresse for å få meldt seg på. Det er «først til mølla» prinsippet som gjelder. Påmeldingen er da også bindende.

Dette vil si at Tønsberg Husflidslag ikke tar imot påmelding pr tlf eller på mail direkte til studieleder mer. I begynnelsen av juni hvert år blir alle som har fått bekreftet plass kontaktet for mer informasjon om betaling etc.

Kursavgiften er ca 6000,-. Litt mindre for damebunad og litt mer for mannsbunad. Materialutgifter kommer i tillegg ca 14000 for dame og ca 9000 for mannsbunad.

Med dette vil vi i Tønsberg Husflidslag ønske alle velkommen til å delta på kurs i bunadssøm!

Kalender

Nyheter

På fargekurs med Michel Garcia

Vi var mange som hadde gledet oss til første uke i august da det skulle være fargekurs med kanskje verdens mest kunnskapsrike plantefarger. Michel Garcia er kjemiker, botaniker og filosof. Han er opptatt av at vi bruker bærekraftige fargemetoder; lokale planter og minst mulig kjemiske tilsetningsstoffer.

Arrangør for kurset var Tønsberg Husflidslag i samarbeid med Naturfargegruppa i Norges Linforening. Kurset ble holdt på Våle Prestegård. 14 damer deltok på kurset; derav 7 fra Naturfargegruppa: Hildegunn, Vera, Berit, Inger, Bjørg, Anne-Sofie og Jorunn. Kurset ble raskt fulltegnet med mange på venteliste. Kurset var lagt opp for videregående med bakgrunn i sopp- og plantefarging på ulike fibre.

De to første dagene ble i hovedsak viet til å lage organiske kyper. Vi startet med å lage indigopasta av lokalt dyrket vaid. 3 stykker i naturfargegruppa hadde dyrket vaid i plantekasser hjemme. Dagen før fikk vi lære hvordan vi skulle skjære vaidplantene. Det er ikke de største bladene som inneholder mest fargestoff, det er de som er 14 dager gamle. Vi skal høste bladrosetten i midten og la de store bladene stå for å gi kraft til planten. Etter 14 dager kan vi skjære på nytt og fortsette med det så lenge det er god vekst i plantene. Neste overraskelse var at vaidbladene ikke skulle skjæres opp fordi vi ikke skal ha ut klorofyllet og få en blågrønn farge. Tenk på all den tiden som vi har brukt til skjæring!  Senere lærte vi også å lage store organiske kaldkyper med fruktose eller henna.

Det er ikke mange planter som kan brukes som direkte farge uten beis. Foruten indigo er fargetistel / safflower en av dem. Det var en ny fargeplante for oss. Den er ikke regnet som en av de mest lysekte. Men ved å vaske ut de gule fargestoffene i kronbladene kan vi få sjokkrosa farge på lin og bomull.

Et annet spennende tema på kurset var å finne gode alternativer til metallbeiser ved farging av ull. Det er ikke alle steder i verden at man har tilgang på alun.  En mulighet er å bruke plantebeiser fra planter som tar opp i seg alun. Hos oss er jamne  en slik plante. Den ble brukt i vikingtid og oppover til 1700-tallet som beisemiddel. En annen mulighet er å kombinere tannin og syre fra lokale planter. Michel Garcia viste oss hvordan vi kunne bruke planter fra vårt lokalmiljø; tannin fra orekongler og syre fra rognebærjuice.

De siste dagene hadde fokus på laging av alunacetat og jernacetat til beising av lin. Vi brukte lokale/norske fargematerialer som hvitmaurerot, rødskivekanelslørsopp, korkje, istervier, bjørkebark, mjødurt og fargereseda. Det ble mange fine fargeprøver og enda tid til å leke seg litt med maling og blanding av beiser på stoff. Det ble en riktig fargerik avslutning da prøvene til slutt ble satt opp på vinduene i fjøset!

Kurset ga oss alle en opplevelse for livet! Vi tror også at Michel hadde en hyggelig og lærerik tid i Norge. Dette var hans første besøk her i landet, og vi hadde lagt opp et program for ham før og etter kurset. Han fikk både natur- og kulturopplevelser. En stor takk til Hildegunn som hadde han boende hjemme hos seg!

Hver dag fikk vi servert hjemmelaget lunsj. I tillegg har alle kursdeltagerne fått notater på engelsk og norsk hvor alle fargeprosesser gjennomgås. Nå er det bare å gå i gang og bruke den nye kunnskapen.

                                   Hildegunn og Berit

 

Velkommen til Temamøte i Nordbyen 41

Ingrid Smith fra Drammen holder foredrag om teddybjørnens historie og forteller om hennes forhold til bjørner.

Ingrid Smith er godkjent Filtmaker. Hun har sluttet som ergoterapaut for å satse for fullt som utøvende tekstilhåndverker med blant annet teddybjørner. En helg i november vil hun holde kurs hos oss. Så da har du mulighet til å sy en helt ny teddybjørn med sin egen personlighet. Den blir myk og god, med ører og snute, armer og ben til å bevege og et litt uskyldig uttrykk i øynene. Den passer for alle. Sy til deg selv, til barna eller kanskje et barnebarn. En teddybjørn vil alle elske..

Åpent for alle

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.