Leder

 

Leder 5/2018: Er gutter og menn mindre interessert i håndverk enn jenter og damer? Det er ikke gjort noen forskning på dette, men i Norges største organisasjon på feltet er menn i et stort mindretall.

Leder 4/2018: Har du vært på ett eller flere markeder, eller aktivitetsdager, i løpet av sommeren, har du kanskje opplevd det samme som meg: Det står en lang kø foran «verkstedene», der barna tålmodig venter på tur. De er sulteforet etter å få prøve, bruke hendene, lage noe selv av ekte materialer, enten det er tre, ull eller metall, eller noe helt annet.

Leder 2/2018 Ordet mangfold gir mange assosiasjoner. Dette nummeret av Norsk Husflid er fullt av mangfold i mange varianter.

Leder 1/2018 Dette spørsmålet er blitt stilt og svart på land og strand rundt når Kulturdepartementet i høst har holdt møter for å få innspill til den nye kulturmeldinga. Denne meldinga er politisk dokument som skal legge føringer for den nasjonale kulturpolitikken i årene framover.

Året vi går inn i er det Europeiske Kulturarvåret. Den engelske tittelen på temaet for året er Sharing Heritage. Målet med dette året er å stimulere folk til å utforske den rike og mangfoldige europeiske kulturarven, å  verdsette, kjenne og beskytte kulturarvens unike verdi og  å reflektere over kulturarvens plass i våre liv.

Nostalgi er et ord som både er positivt og negativt. Det handler kanskje først og fremst om de gode minnene, gjenkjennelse og tilhørighet. Men det kan også oppfattes som bakstreversk, umoderne, snevert, ekskluderende, lite framtidsrettet. 

Det skjer spennende ting med norsk ull for tiden. Da Norsk Husflid hadde ull som tema for drøyt fire år siden, bar overskriftene på sakene bud om at det sto alt annet enn bra til med bruken av den norske ulla. "Norsk ull kan bli søppel" og "Truet raseull" lyder ikke veldig optimistisk. 

5. september ble Kulturalliansen stiftet. Det er en organisasjon som skal jobbe for å bedre vilkårene til kulturfrivilligheten. Norges Husflidslag er en av medlemsorganisasjonene, sammen med 30 andre fra teater, kor, scene og kulturvern. 

Selv om 17. mai og mange konfirmasjoner er unnagjort når du leser bladet, har jeg lyst til  å sveipe litt innom dette årets bunaddebatt. Den kommer jo tilbake hvert år i en eller annen form, enten det er kinaproduksjon eller for dyre snobbeplagg som er vinklingen. 

Er det slik du tenker når du beskriver ditt lokale lag? Kanskje ikke, men det er faktisk sant. 

Dette er noe av det du får lese om i årets første utgave. Kanskje ikke det du helst forbinder med husflid? Men her er mye som vekker i hvert fall min nysgjerrighet. 

Hva er nå verdien av kunst og kultur? var et av temaene på Norsk kulturråds 50 års jubileumskonferanse i Harstad i begynnelsen av november. 

Hva er det vi har funnet på denne gangen tenkte du kanskje, da du så forsiden av dette nummer av Norsk Husflid. Hva har vel humor med husflid å gjøre?

Dette er barnelærdom for mange av oss og en selvfølge når vi kler på oss og skal ut i den norske vinteren. Men er dette fortsatt kunnskap alle har? 

Kulturfrivilligheten er i full fyr. Alle festtalene om viktigheten av kompetanse, frivillighet, lokalkultur, kulturarv var totalt glemt da regjeringen la fram sitt budsjettforslag for 2015 med kutt på 40 millioner til opplæring i frivillige organisasjoner. 

Å ta vare på, restaurere, sy om og lage noe som tåler å brukes og som varer i minst 100 år: Finnes det en bedre måte å ta vare på miljøet enn å bruke om igjen, enten det er gamle båter, hus eller klær?

I god vår- og 17. maitradisjon kommer bunaddiskusjonen igjen til overflaten. I år har vi virkelig tatt dette på alvor og benyttet enhver anledning til å løfte fram sentrale spørsmål i møter med media og politikere, i møte med lokale lag og med andre utdanningsaktører og samarbeidsparter.

– Du som er så flink på skolen skal vel gå studiespesialiserende, for da har du jo alle valgmuligheter etterpå? Dette er det svært mange ungdommer i siste fase av ungdomsskolen som får høre, enten man er teoretisk sterk, eller så vidt kommer seg gjennom de siste grunnskoleårene.

For en drøy måned siden fikk nærmere 1,3 million mennesker med seg Nasjonal strikkekveld. Tolv timers direktesendt fjernsynsoverføring fra Trikotasjemuseet i Salhus ved Bergen fikk folk til å sperre øynene opp, både i inn- og utland.

I høstens valgkampinnspurt har jeg hatt gleden av å jobbe tett sammen med flere kulturorganisasjoner for å få særlig fokus på lokalt kulturliv og kulturarv.

Abonnér på Norges største og eneste fagblad om husflid og håndverk!

Les mer

-Vi må tenke annerledes for å få flere menn med i Norges Husflidslag. Menns forventninger til husflidslaget er noe helt annet enn de strikkende damene de møter. Vi må forstå hva menn venter seg av et medlemskap og legge tilrette for det, sier Arild Larsen. Han er husflidskonsulent i Hedmark og snakker gjerne til lokallag om å rekruttere flere menn. Som oftest blir han møtt med skepsis.

Utstillingen står ikke lenger, men her kommer et gløtt inn i noen av historiene til bunader og samiske drakter som ble vist på "Tradisjon og inspirasjon. Norsk kulturarv i de kongelige samlinger".

Lenge har vi tenkt at vi må få oppretta et mer formelt forum for ungdommer i Norges Husflidslag (NH). Nå i vinter ble dette en realitet med oppnevning av et Ungdomsråd med 7 medlemmer!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.