Norsk Husflid – Utvalgte artikler

Bunad og bunadbruken er i endring, og bekymringen for bunadens fremtid er stor i mange organisasjoner. Derfor er prosjektet Bærekraft i bunadnæringen satt i verk. Prosjektleder Mette Vårdal setter endringspåvirkning i fokus og ber oss svømme motstrøms. –Det er det eneste alternativet, tungt og vanskelig, men verdt strevet om vi lykkes.

-Dette er en fjær i hatten! sier smed Øystein Myhre, og filigransølvsmedmester Gry Grindbakken sier seg enig. Som stipendiater under Norsk Håndverksinstitutts vinger får de nå toppet kunnskap og spisskompetanse på sitt håndverk. 

-Vi har bakt og tovet og det er veldig gøy å strikke! På skolen fikk vi tran og da vi hesjet fant vi mange døde mus! "Gunhild" og "Asta" var to av de heldige som fikk plass på Tidsreisen på Lier bygdetun i Buskerud. 

Ung Husflid fortsetter å tiltrekke seg barn over hele landet som vil ha det gøy med håndverk. Men når barn blir ungdom og for gamle til barnegruppene, hva da? Da kan man for eksempel blir kurslærer!

Oppskriften på rutete votter i tveband- og dobbelstrikk fra Norsk Husflid 1/2015 med riktig diagram kan man finne her!

Den har lite interesse for håndverk som ikke faller i staver over fibre og farger på Telespinn i Svartdal i Telemark. Men for å utvikle en bærekraftig næring basert på energiske sjarmtroll i geitefjøset, skal det mer til enn romantiske drømmer om et liv på landet.

På bildet legger to av kursdeltakerne alle krefter til for å strekke vadmel.

For tre måneder siden hadde ingen av førsteårsstudentene ved folkekulturstudiet på Rauland tatt i en vev.

-Et samfunn blir dumt og fattig hvis man ikke utvikler og vedlikeholder alle talenter i befolkningen, sier Mattias Tesfaye, forfatteren av Kloge hænder - et forsvar for håndværk og faglighed. 

I 25 år har Lotta Rahme arbeidet med skinngarving og skapt skinn og huder om til smykker, klær, vesker og andre bruksting.

Styreleder Berit Rønningen fronter etter landsmøtet i Harstad hverdagen i Norges Husflidslag. Men førstedamen vil tenke nytt: Hva om Norges Husflidslag ble en lærebedrift?

Kulturminister Thorhild Widvey har et nært forhold til bunad, og etter et besøk på Heimen Husflid vet hun mer om utfordringene med produksjonen av stasplagget. 

Med ull som hovedingrediens setter kunsthåndverker Helle Mellemstrand fokus på hverdagsvolden som ofte er skjult.

Hun tenkte stort og helhetlig, Sigrun Berg (1901-1982). Derfor ble også tekstildesigneren og brukskunstneren stor i sin samtid, i dag er hun lite synlig. Gjennom et forskningsprosjekt løftes hun nå fram i lyset. Liv Klakegg Dahlin, førstelektor ved Institutt for estetiske fag ved Høgskolen i Oslo og Akershus, er prosjektleder. Hun ønsker hjelp fra Norsk Husflids lesere.

I Boxhagenerstrasse i Friedrichshain i Berlin ligger det en liten slakterbutikk. Store og små pølser henger i vinduet. Og gjennom dørvinduet skimter vi en stor disk med de mest delikate skinker. Men både pølser og skinker er i stoff og gjør nytte som puter!

Peter Eggert utfører praktjobber. Han er spesialist på veggtrekking med mesterbrev i interiørhåndverk fra Tyskland. Vi besøkte ham på Borregaard Hovedgård i Sarpsborg hvor Riddersalens vegger ble trukket med vakkert brodert stoff.

– Jeg kaller dette hverdagskunst, sier Tove Dahlen om sin mor Gunhild Skilnands strikketeppe. Teppet er strikket av opprekksgarn, og på 50 år har ikke en eneste tråd løsnet!

Kunstsmia Jern Mørk & Malm er ei annerledes smie. Veggene er lilla og over ambolten henger en stor, grønn sommerfugl i papp. Så er de også fargerike de to smedene, Tone Mørk Karlsrud og Tobbe Malm. De smir kunst med lekenhet.

Unni Kjus er daglig leder for Kulturringen – opplæringskontor for gamle håndverksfag i Akershus. Hun skreddersyr ofte utdannelse for lærlingene, og gjennom aktiviteter og kurs i fellesforum maner Kjus gjerne fram gründeren i de fremtidige håndverkerne.

Jan Berg gikk sveisekurs fordi han syntes det hørtes artig ut! Artig ble det etterpå også: I garasjen i Melhus skapte han en havørn. En havørn av metallskrot. Ørna har senere fått selskap av både jomfrutrane og mygg. Nå samler Berg skrot for å utvide faunaen.

NHO Håndverk skal restartes. Direktør Merethe Sunde sitter ved roret og innrømmer store utfordringer. Hun utviser også et glitrende pågangsmot. Nå vil direktøren ha flere medlemmer, for å stå sterkere og oppnå mer for medlemmene. Sunde satser på å lykkes!

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.