Norsk Husflid – Utvalgte artikler

Kalenderen viser 8. mars – Kvinnedagen. Hva er vel mer naturlig på en slik dag enn å besøke kvinner som forvalter vår tekstile arv? Reisen går til Norsk Flid Husfliden i Tønsberg, hvor kvinner syr de samme sting på bunaden som formødrene og bringer arven videre.

Som 15-åring stiftet hun bekjentskap med veven. I dag er hun 85, og i de fleste av dem har hun hatt vev oppe. Hun jobbet på kontor til hun var 69, deretter fikk veven overtaket. Nå innrømmer Hjørdis Bjertnæs at hun er helt besatt.

Kristin E. Halkjelsvik utviser en makeløs kjærlighet for gammelt kvinnehåndarbeid og mote. Så heter også firmaet hennes Makeløs. 2012 har bydd på flere motevisninger etterfulgt av godord. – Jeg er i den 7. himmel! bobler hun i telefonen. Vi ber henne bli der til vi kommer.

Ull er ikke bare ull. Det ligger en klassifisering bak hvilke ullsorter som egner seg til hva. Dette vet de alt om på Gol ullstasjon. Vi dro dit.

Vi er på vei til landsmøte i Førde, og mye skal vi se underveis. Nå triller bilen mot Borgund stavkirke. Hei, der kjørte vi forbi en hage med mange mennesker. – Det er ikke mennesker, men store trefigurer, sier kjentmann og sjåfør Unni. –Snu! roper vi! Og Unni snur.

Finland var samarbeidspartner og eneste nordiske representant under den juryerte brukskunst- og designmessen i Karlsruhe i mai, hvor 14 finske brukskunstnere deltok. 

– Eg ser fram til landsmøtet med gru og glede, koketterar avtroppande fylkesleiar Dagrun Hesjevoll. For fleire månader før Førde blir invadert av husflidsfolket er programmet på plass og budsjettet i balanse. 

Nordre Ringsaker husflidslag har all grunn til å feire. Det er 30 år siden laget ble stiftet, og det er 10 år siden de kjøpte Møllerstua i Moelv. I løpet av de ti siste årene har laget også bygd smie og aktivitetshus. Dugnad og husflidsånd lever i beste velgående.

Det dreier seg om ”Roser & ruter på vandring”. Et resultat av et fruktbart samarbeid mellom Kvinnemuseet i Kongsvinger og innvandrerkvinner i byen. Utstillingens mangfoldige uttrykk forteller en tekstilhistorie. Om roser og ruter som vandrer fremdeles.

Kan en strekkode på en vare bety noe fra eller til for leverandøren? Ja, sier prosjektleder Ragnvald Nore i BIT Kulturhåndverk. Han ramser opp: Konkurransefortrinn, forenkling av innsalg og profesjonalisering. Strekkode er også krav fra mange utsalgssteder.

Når kopien av Osebergskipet setter seil i mai neste år, er det driftige kvinner som har sørget for motoren: Et ullseil på 81 kvadratmeter som veier 58 kilo. Vever Elle Bjønnes har sittet ved flatveven et halvt år og vevd det aller meste av seilet.

Papirklipp er ikke bare vakkert å se på, det forteller også historier. Som Ballerina Bulldog. Ballerina og bulldog er ett av psaligraf Karen Bit Vejles sarte papirklipp. Det vil si det er hele 16 klipp av ballerinaen, og de er flotte som vindusoppheng. 

Tregruppa i Lier Husflidslag slo på stortromma under Lierdagene. Stor bod med mange flotte produkter og flere aktiviteter. De informerte om gleden ved trearbeid, innbød til kurs, medlemskap og fellesskap. Alt i rekrutteringens navn.

– Jeg håper og tror at vi med satsningsområdet ”Form, farge, funksjon” oppnår en større bevissthet rundt vårt arbeid enn i dag. Resultatet håper jeg blir inspirasjon, kreativitet og nytenking for hele organisasjonen, og at vi blir dyktiggjort, sier Tønnessen.

Vi hadde spon i håret da vi kom hjem. Dessuten hadde vi trimmet lattermusklene, fått kunnskap om treskjæring, og opplevd ti av treskjærerklubben Tverrveds medlemmer i aksjon med jernet, med et aldri sviktende krav til kvalitet.

”Og vi tenner våre lykter når det mørkner…” Søstrene Siri og Ragna Torgersen Grinder er på vei over rimdekt jorde med sang og store kurver. Iført stakk og sjal, skaut og lue holder de to julebukkene en gammel juleskikk i hevd i nabolaget på Gran.

De tre som sto for kurset, fra venstre: Ane Nordvik Hasselberg (Birka), Sidsel Skjelfjord (NH) og Randi Breiset (NH)

Gjennom kurset Kreativt mot i håndverk og design, har 19 håndverkere fra Midt-Norge fått hjelp til å tenke nytt. Kurset ga de entusiastiske deltagerne inspirasjon til produktutvikling samtidig som de lærte andre håndverkere i sitt distrikt å kjenne.

For de fleste er begrepet graffiti synonymt ned hærverk. Men en ny bølge graffiti er i ferd med å sette tydelige spor i det offentlige rom. Aktivister har byttet spraymaling med nål og tråd eller strikkepinner for å få oppmerksomhet. Hva er det de vil? spør danske Marie Koch.

Jorunn Valeur Bekkby er oslopolitiker og driver frisørsalong. Og hun bærer fram husfliden med hjertevarme. Som leder i Oslo Fylkeshusflidslag er hun en av landsmøtets vertinner.

Hun er belønnet med Norges Husflidslags fortjenstmedalje i gull og Oslo bys kunstnerpris. Hun leder Veveriet og Lysstøperiet på Folkemuseet. Hun snakker i store bokstaver, ikke på egne, men på husflidssakens vegne. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.