Etterlysning: Flere menn til Norges Husflidslag

-Vi må tenke annerledes for å få flere menn med i Norges Husflidslag. Menns forventninger til husflidslaget er noe helt annet enn de strikkende damene de møter. Vi må forstå hva menn venter seg av et medlemskap og legge tilrette for det, sier Arild Larsen. Han er husflidskonsulent i Hedmark og snakker gjerne til lokallag om å rekruttere flere menn. Som oftest blir han møtt med skepsis.

-Jeg opplever at lokallagene er interessert i å få med menn, men de aner ikke hvor de skal begynne. Mange steder har de ikke lokaler de synes passer, som snekkerverksteder. Da formidler jeg at det egentlig er lett å komme i gang med aktiviteter som interesserer menn uten så mange fasiliteter, sier konsulenten.

Medlemstallene er klare: per oktober 2018 har Norges Husflidslag totalt 25 870 medlemmer. Av disse er 23 503 kvinner og 1430 menn. Resten er organisasjoner og andre. Da  er det kanskje ikke så rart at mannfolka snur i døra, når de blir møtt av en vegg med damer. Men det er jo ikke slik vi vil ha det!

Arild er klar over at han beveger seg i et minefelt når han bruker tre som eksempel, men tradisjonelt har det engang vært slik at menn er mest interessert i hard husflid, kvinner i myk. Arilds poeng er at husflidslaget ikke trenger å ha fullt utstyrt sløydsal for å tiltrekke seg menn, det skal ofte ikke mer enn litt godt verktøy til for å tilfredsstille skapertrangen.

-I utlandet er "green woodworking" stort, sier Arild. Det handler om å jobbe i rått virke med enkelt verktøy.

-I Norge er det spesielt tredreiing og jobbing med maskiner som  har overlevd. Men nå er det "in" å jobbe med skjærende tre, i utlandet har det tatt helt av, blant annet The Guardian hadde en artikkel om det for litt siden. "Green woodworking" krever lite utstyr som ikke koster all verden, og er lett å ta med seg og å oppbevare.

Fulle kurs

Arild snakker av egen erfaring. Da han holdt kurs i spikking av skjeer ble det smekkfullt - og alle deltakerne var under 30 år.

-Vi må legge til rette for hva folk er interessert i. Ønsker vi å få tak i dem mellom 30 og 50 år, har de ofte små unger og liten tid. Og vi skal kanskje ikke vente at de er aktivt deltakende i organisasjonen, i styret for eksempel. Men det burde være mulig å verve denne gruppa som medlemmer, sier Arild. 40-åringen har selv barn som skal kjøres og bringes til ulike aktiviteter, og sukker litt over å være sjåfør og serviceperson.

-Jeg skulle ønsker det fantes aktiviteter for hele familien. Vi prøvde å få til et opplegg i Sandefjord i sommer, men nådde ikke helt ut. Jeg tror likevel at det kan være en vei å gå, at foreldre kan gjøre noe sammen med barna i stedet for bare å levere dem.

Sosial arena og furtebu

Når Arild holder foredrag i lokallagene, oppfordrer han medlemmene til å komme med innspill for å øke antallet menn i organisasjonen. Han forteller at på et besøk i et lokallag var det en mann som sa, at damene som driver med husflid gjør det også fordi husflidslagene er en sosial arena. Menn derimot, driver med håndverk for å få være i fred, de går i furtebua. Interessene samsvarer ikke helt, med andre ord.

-Det er mange menn som har håndverksgrupper, men de er ikke medlemmer i Norges Husflidslag. Disse sitter på viktig, utrydningstrua kunnskap de ikke må gå i graven med. De bør føle på et ansvar for å lære den videre, sier han og peker på at Norges Husflidslags har gode systemer for kurs og prosjekter.

-Vi trenger både unge og gamle i organisasjonen, de er like viktige. Gamlekara sitter på mye kunnskap de yngre ønsker å lære. Min oppfordring til lagene er å snakke litt strengt til de karene de kjenner som driver med håndverk, for å få dem med. Vær stolte av det dere kan! Og få de yngre med. Ungdom er sultne på kunnskap, men de skjønner ikke at Norges Husflidslag har den kunnskapen de etterspør.

Det må vi fortelle dem!

Abonnér på Norges største og eneste fagblad om husflid og håndverk!

Les mer

Pil er et mye brukt materiale for kurvmakere. Men i Norge har vi våre egne tradisjoner med fletting og emner. Hege Wiken fra Hardanger vil finne ut av disse tradisjonene. Sammen med kipemaker Samson Øvstebø har hun flettet seg gjennom 13 utgaver av tradisjonskurven vedmeis – som særlig har vært brukt i Hedmark. 

Willow is a commonly used material in basket making, but in Norway we have our own traditions for basket making and the materials used. Hege Wiken from Hardanger on the west coast of Norway wanted to explore these traditions. Together with Samson Øvstebø she has made 13 editions of the traditional Norwegian split willow basket, “vedmeis”, a basket much used in the Hedmark region.

Debatten om klima og miljø føres som om det er et valg mellom det ene eller det andre produkt som skal redde verden. Mindre kjøtt, mer resirkulert og nullutslippsbiler. Men viktigere enn hva er hvordan, og ikke minst, hvor mye.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.