Husflidhåndverker med gummislanger og grønne tanker

Fra husflidhåndverker Camilla Bjørn i Norsk Husflid 1/2018: Jeg har arbeidet kreativt så lenge jeg kan huske, og hendene er mitt redskap. De senere årene har dører åpnet seg for meg, jeg får blant annet utøvd min kunst gjennom nettverksgruppen «Kvinnene fra havet».

Gruppene startet opp i 2014, og jeg er en av de elleve designere og håndverkere fra Lofoten og Vesterålen. Vi jobber aktivt for å skape kvalitetshåndverk.

Husflidhåndverker Camilla Bjørk

Jeg er utdannet kunst- og håndverkslærer ved Høgskolen i Telemark og har arbeidet med dette i fjorten år. Håndverket har vært viktig for meg hele tiden, og jeg har produsert innenfor ulike sjangre. De siste årene har jeg jobbet mest med gummi som materiale. Jeg prøver å utnytte verdien som ligger i gamle-, forkastede traktor-, bil- og sykkelslanger. Jeg har en intensjon om at alt kan brukes, en må se muligheter. Jeg kaller dette mine grønne tanker.

Etter vasking og skrubbing blir gummislangene forvandlet til blant annet røffe vesker, smykker, hatter. Jeg benytter ikke maskiner, hele produksjonen blir gjort for hånd. Jeg vil overraske! Gjerne slik at betrakteren trekker på smilebåndet. Kontraster er et viktig ord! I dette robuste materialet er det spennende å implementere andre materialer for å skape uventede spenninger. Jeg jobber ofte i skillet mellom det funksjonelle og det skulpturelle. Heldigvis er det blitt mer akseptabelt å arbeide i «ikke-kunstneriske» materialer, og samfunnet for øvrig har fått øynene opp for gjenbruk.

I fjor ble mitt verk «World Wide» offentlig innkjøpt til nye Melbu skole. Her kombinerer jeg ulike materialer og teknikker i ett og samme arbeid. Selve jordkloden er laget av en gammel «kavl» som har fått «nytt liv» etter livet på fjorden. Ramma er laget av gammelt materiale fra ei hytte. Kontinentene er laget etter forkastede traktorslanger. Norge er skåret ut av en gammel teskje i sølv. Verket skal gjenspeile de ulike minoritetene som bor i Hadsel, hvor samhold og trivsel på tvers av nasjonalitet er en fellesnevner.

Jeg har en iboende trang til å skape….og føler en indre lykke over å se ting blir til. Spesielt gleder jeg meg over å kunne bruke gjenstander som andre ikke ser verdien av.

E-post milla.bjork1980@gmail.com

Hjemmeside: https://www.facebook.com/På-ramme-alvor-512788888819160/

Abonnér på Norges største og eneste fagblad om husflid og håndverk!

Les mer

I begynnelsen av november var rundt 130 veventusiaster samlet i Tromsø for et skikkelig dypdykk i noen av vevkunstens mange nyanser. «Vevsymposium 2019 – Grenseløst mangfold» var tittelen på konferansen, og det var spesielt vevtradisjoner fra nord som var tema i foredrag, kurs og workshops.

-Vi må tenke annerledes for å få flere menn med i Norges Husflidslag. Menns forventninger til husflidslaget er noe helt annet enn de strikkende damene de møter. Vi må forstå hva menn venter seg av et medlemskap og legge tilrette for det, sier Arild Larsen. Han er husflidskonsulent i Hedmark og snakker gjerne til lokallag om å rekruttere flere menn. Som oftest blir han møtt med skepsis.

Utstillingen står ikke lenger, men her kommer et gløtt inn i noen av historiene til bunader og samiske drakter som ble vist på "Tradisjon og inspirasjon. Norsk kulturarv i de kongelige samlinger".

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.