Kongehusets bunader i Dronning Sonjas KunstStall

Utstillingen står ikke lenger, men her kommer et gløtt inn i noen av historiene til bunader og samiske drakter som ble vist på "Tradisjon og inspirasjon. Norsk kulturarv i de kongelige samlinger".

Kunsthistoriker og omvisningsleder Nina Høye sier til Norsk Husflid at kongefamiliens bunader ofte er i bruk og at Kongen er den eneste i familien som ikke har bunad.

-Kongefamilien eier bunader fra hele landet, og at de blir båret ved mange ulike anledninger. Også gjester som inviteres til gallamiddager og mottakelser på Slottet velger å kle seg i bunad. Bruken av bunad har bidratt til å befeste både lokal identitet, som ved Kongefamiliens fylkesturer, og nasjonal tilhørighet ved store begivenheter. Kongelige bunader har også blitt båret under besøk i utlandet, sier Nina Høye.

Dronning Sonja skal ha et helt spesielt forhold til sin Rødtrøyebunad fra Øst-Telemark, eller Heddalsbunad som den også kalles. Den fikk hun av sin mor til bryllupet for nesten nøyaktig  femti år siden. Prinsesse Märtha Louise har også en Øst-Telemarkbunad, som hun har arvet etter kronprinsesse Märtha og som er sydd av Anne Bamle. Hun var, som mange vil vite, en del av bunadsbevegelsen rundt Hulda Garborg og forbindes spesielt med Heddalsbunaden.

Ifølge Norsk Bunadleksikon omskapte Hulda Garborg kirkeklærne fra Gol i Hallingdal til en landsdekkende bunad. Av medlemmene i kongefamilien er det bare Prinsesse Astrid, fru Ferner, som har en Hallingstakk. Sølvet som hører til stakken er gaver fra Kongefamilien. Men Hallingbunaden ble aldri et nasjonalt ikon på samme måten som Hardangerbunaden. På slutten av 1800-tallet ble kirkeklærne fra Hardanger løftet frem og skapt om til nasjonaldrakt, brukt over hele landet. Både kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prinsesse Astrid har Hardangerbunad, den sistnevnte har korsstingsbroderi i stedet for perlebroderi på bringeduken.

Helt uten broderi er Rondastakken med rutaliv. Dronning Sonja fikk sin Rondastakk som gave fra kommunene i Oppland til 50-årsdagen i 1987, den er sydd på Husfliden i Lillehammer. Nina Høye forteller at Dronningen har brukt den ved mange anledninger, også som skiantrekk under OL på Lillehammer i 1994. Under åpningen kom kongeparet kjørende i en slede som har tilhørt kong Haakon VII og dronning Maud. Da bar dronning Sonja en beltestakk fra Midt-Telemark, som ble sydd til henne til OL.

Dronning Sonjas KunstStall ligger i Slottets gamle stallbygninger og viser utstillinger av kunst og gjenstander fra de kongelige samlinger. Til "Tradisjon og inspirasjon" var blant annet Johannes Flintoes maleri "Heddal stavkirke" og to fantastiske billedvever, rikstepper, hentet frem.

Flere bilder fra utstillingen finner du på våre Facebook-sider og i Norsk Husflid 4/2018.

Abonnér på Norges største og eneste fagblad om husflid og håndverk!

Les mer

Pil er et mye brukt materiale for kurvmakere. Men i Norge har vi våre egne tradisjoner med fletting og emner. Hege Wiken fra Hardanger vil finne ut av disse tradisjonene. Sammen med kipemaker Samson Øvstebø har hun flettet seg gjennom 13 utgaver av tradisjonskurven vedmeis – som særlig har vært brukt i Hedmark. 

Willow is a commonly used material in basket making, but in Norway we have our own traditions for basket making and the materials used. Hege Wiken from Hardanger on the west coast of Norway wanted to explore these traditions. Together with Samson Øvstebø she has made 13 editions of the traditional Norwegian split willow basket, “vedmeis”, a basket much used in the Hedmark region.

Debatten om klima og miljø føres som om det er et valg mellom det ene eller det andre produkt som skal redde verden. Mindre kjøtt, mer resirkulert og nullutslippsbiler. Men viktigere enn hva er hvordan, og ikke minst, hvor mye.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.