Mira i bunad fra morfars hjemsted

Valget sto mellom Romsdalsbunad og Vest-Agderbunad da Mira Akselsdatter Systad fra Nittedal skulle bestemme seg for bunad til konfirmasjonen. Men så fikk hun øye på den rekonstruerte Vest-Agderdrakten. Da ble valget lett.

Lørdag 7. mai står Mira til humanistisk konfirmasjon i Lillestrøm kultursenter. Det er den flotte, rekonstruerte Vest-Agderdrakten fra 1810 som er festplagget.

-Jeg gleder meg til å bli konfirmert i den utrolig vakre bunaden. Spesielt artig er det at denne bunaden er fra Holum, morfaren min kommer derfra. Det er så hyggelig at familien min er samlet denne dagen og får sett meg i bunaden, sier en opprømt Mira, som får bunaden i konfirmasjonsgave. For to år siden, da storebror Birk ble konfirmert, bestemte hun seg: Hun skulle stå til konfirmasjonen i bunad.

«Den rekonstruerte Vest-Agderdrakten at stakk og trøye er sydd i glanset ulldamask. Stoffet er en kopi av 1700-tallsdamask. Stakkelinningen har bånd i silke og stakkens nedre kant er sydd av fløyel med påsydde silkebånd og foret med strie.  Nederst på trøyeermene er det en sort fløyelskant med påsydd ripsvevd blomsterbånd. Forkledet er håndtrykt, hvitt bomullsstoff med brunt. Konfirmant Mira har imidlertid valgt et annet forklede, med broderier. Forkledet skal være like langt som stakken. Understakken er i brunt bomullsstoff med blomstertrykk i beige, rødt og brunt. Snørelivet er i silke. Livet er høyt, slik empiremotens idealer var. Man kan velge mellom silke eller kallemank. Fargene på silke er blått, rosa eller gult. Kallemank i blått eller rosa. Serken er i grovt linstoff med lange mansjetter og høy krage, som skal brettes ned. Det hører ni sølvmaljer og et kort snørebånd i sølv til snørelivet. Den store sølja er ei hjertesølje med forgylt lauv eller sølvlauv. I halsen brukes filigransknapp og hjertesprette eller sprode. Det brukes filigransknapper til mansjetter og små molteknapper til stakken. Alt er i oksydert sølv.»

Det skal sies at Mira tidlig i prosessen prøvde flere bunader, men kom raskt til at den rekonstruerte Vest-Agderdrakten både var mest komfortabel og penest. Hun er også stolt av at drakten er håndsydd. Hun forteller ivrig at hun hos Husfliden i Mandal ble rådet til å ha en flette med bånd i håret på konfirmasjonsdagen. Dessuten har hun valgt seg bunadstøvletter i stedet for bunadsko, de passer best til hennes bunad og er gode å gå i. Jakken som hører med til bunaden, venter hun med til hun er mer utvokst. Selv om en bunad er et plagg for livet, er det rom for variasjon. Det er for eksempel mulig å utvide bunaden med en vest nummer to og et annet forkle.

Nå er valget tatt. Bunaden er i produksjon. Og Mira gleder seg til første prøving.

Kilde: www.norskflid.no/bunad

Abonnér på Norges største og eneste fagblad om husflid og håndverk!

Les mer

Pil er et mye brukt materiale for kurvmakere. Men i Norge har vi våre egne tradisjoner med fletting og emner. Hege Wiken fra Hardanger vil finne ut av disse tradisjonene. Sammen med kipemaker Samson Øvstebø har hun flettet seg gjennom 13 utgaver av tradisjonskurven vedmeis – som særlig har vært brukt i Hedmark. 

Willow is a commonly used material in basket making, but in Norway we have our own traditions for basket making and the materials used. Hege Wiken from Hardanger on the west coast of Norway wanted to explore these traditions. Together with Samson Øvstebø she has made 13 editions of the traditional Norwegian split willow basket, “vedmeis”, a basket much used in the Hedmark region.

Debatten om klima og miljø føres som om det er et valg mellom det ene eller det andre produkt som skal redde verden. Mindre kjøtt, mer resirkulert og nullutslippsbiler. Men viktigere enn hva er hvordan, og ikke minst, hvor mye.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.