Rutete votter i tveband- og dobbelstrikk

Oppskriften på rutete votter i tveband- og dobbelstrikk fra Norsk Husflid 1/2015 med riktig diagram kan man finne her!

Digerdøden

Mønster for Hemslöjden av Karin Kahnlund, oversatt til norsk av Magnhild Tallerås

Den avbildede votten er strikket av Hege-Therese Nilsen.

Garn: 2 farger Wålstedt Z-tvunnet garn. I modellen er det brukt Sterk fra Du Store Alpakka.

Pinner: Nummer 2,5

Strikkefasthet i tvebandstrikk: 37 x 37 = 10 x 10 cm

Vottens ferdige bredde: 10 cm

Lengde: 26,5 cm

Diagram:

For å kunne strikke disse vottene, må du fra før beherske teknikkene tveband og dobbeltstrikk. Teknikkene er ikke forklart her i oppskriften.

Legg opp 80 masker med opplegg nr 1, (les om opplegg i boken ”Tvåändsstickat” utgitt av Dalarnas Museum i 2010, side 76) bruk 1 tråd av den lyse og 2 tråder av den mørke fargen. Fordel maskene på 4 pinner.

Den første omgangen strikkes rett med begge fargene, annenhver maske lys og mørk. Pass på så du får en lys maske over den lyse oppleggmasken og en mørk over den mørke.

I andre og tredje omgang er det strikket vrang tveband. Den strikkes ved å strikke vrangt med trådene på retten. Slyng tråden under den 

forrige på første omgang og slyng tråden over på andre omgang. Nederst på votten får du da en tvinnarand, som ser ut som en flette.

Den ensfargede ”ruten” er strikket dobbeltstrikk. Den strikkes med den ene tråden foran arbeidet (vrange masker) og den andre tråden bak arbeidet (rette masker). Den lyse tråden skjuler den mørke masken slik at ruten ser helt lys ut, til tross for at den er strikket med annenhver lys og annenhver mørk maske. Den mørke ruten er gjort på samme måte, men nå er det den mørke tråden som legges foran arbeidet.

Den stripete”ruten” er strikket med annenhver maske i lys og mørk tråd i tveband rettstrikk.

Tommelen:Etter tre rader med ruter starter økningen til tommel: øk i andre maske på 3-dje pinne (ved X på diagrammet) hver omgang, til sammen 14 ganger. Strikk deretter 8 omganger uten å øke. Strikk første masken på 3. pinne og sett de følgende 22 masker på en tråd. Legg opp 8 nye masker og fortsett strikkingen til votten er passe lang. Her er det brukt en flat felling. Strikk alltid den siste masken på andre og fjerde pinne lys, så får du en lys maske som en kjede langs fellingen. Fell til det er 7 masker igjen på hver pinne, ta av garnet. Legg pinnene parallelt, bruk en nål og dra garnet vekselvis gjennom maskene fra fremste og bakerste pinne.

Plukk opp de 22 maskene fra tråden, de 8 oppleggsmaskene og en maske i hver kant, til sammen 32 masker. Fordel maskene på 4 pinner slik at omgangen begynner og slutter ved tommeltottens ytterste del. Nå har du 32 masker og stripene vil stemme. Strikk til midt på neglen. Fell på samme måte som selve votten. Når det står igjen 3 masker på hver pinne, kuttes tråden og den dras igjennom maskene på samme måte som selve votten.

Venstre vott: Husk å speilvende votten fra starten. Begynn omgangen på venstre vott med den andre fargen mot den høyre votten. Øking til tommel gjøres på andre pinne i nest siste maske.

Fest ender og lag en snor av oppleggstrådene.

Om du bruker ren ull som f.eks Wålstedts Z-tvunnet garn, vask vottene med håndvarmt vann og tove lett (for hånd), før de tas i bruk. Garnet Sterk tover ikke.

Abonnér på Norges største og eneste fagblad om husflid og håndverk!

Les mer

Pil er et mye brukt materiale for kurvmakere. Men i Norge har vi våre egne tradisjoner med fletting og emner. Hege Wiken fra Hardanger vil finne ut av disse tradisjonene. Sammen med kipemaker Samson Øvstebø har hun flettet seg gjennom 13 utgaver av tradisjonskurven vedmeis – som særlig har vært brukt i Hedmark. 

Willow is a commonly used material in basket making, but in Norway we have our own traditions for basket making and the materials used. Hege Wiken from Hardanger on the west coast of Norway wanted to explore these traditions. Together with Samson Øvstebø she has made 13 editions of the traditional Norwegian split willow basket, “vedmeis”, a basket much used in the Hedmark region.

Debatten om klima og miljø føres som om det er et valg mellom det ene eller det andre produkt som skal redde verden. Mindre kjøtt, mer resirkulert og nullutslippsbiler. Men viktigere enn hva er hvordan, og ikke minst, hvor mye.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.