Stort jubileum i Kongsberg Husflidslag

Norges eldste husflidslag har nådd den imponerende alder av 150 år og feiret med utstilling og festaften på Lågdalsmuseet. Kongsberg Husflidslag lever i beste velgående, dere har bygget bro til fortida på en god måte. Dere bevarer og beveger, mot en ny tid og nye behov, sa Norges Husflidslags styreleder Berit Rønningen i sin tale til jubilanten. 

Fra Norsk Husflid 5/2017

Storsalen på Lågdalsmuseet i Kongsberg var pyntet til fest da medlemmer av husflidslaget feiret seg selv og sin tradisjonsrike historie. I juni oppfordret styrelederen i laget, Sissel Dahle, Kongsbergs befolkning til å låne bort strikke- og hekleplagg og resultatet var å finne på hengere og stativ i lokalet. Kofter, kjoler, skjørt, gensere vekket gamle minner og frisket på hukommelsen av vår tekstile arv.

Hjelp til selvhjelp

Kongsbergs ordfører Kari Anne Strand overrakte en gave til laget på 5000 kroner og gjorde i sin tale et poeng av den sosiale siden av husflidslagets arbeid for 150 år siden. Strikking var en viktig kilde til inntekt og hjelp til selvhjelp. Kongsberg husflidslag ble startet som Kongsberg Dameforening i 1867 med formål å skaffe "verdige trengende, arbeidsvillige kvinner" hjemmearbeid for salg. Det var trange økonomiske kår på Kongsberg på denne tiden, da Caroline Thorne ble foreningens første Formand, eller Ordførerinde, og ledet den sammen med fire styremedlemmer og to varamedlemmer, som alle kom fra de "kondisjonerte". I 1878 opprettet foreningen et legat der en årlig sum skulle gis til "værdig trængende Enker eller faderløse ugifte Døtre efter Borgere eller Embeds- og Bestillingsmænd i Kongsberg". Legatet gikk inn i 1970 og resten av pengene overført til Damehjemmet Kveldsol, som foreningen drev sammen med Kongsberg husmorlag frem til  1988, da kommunen overtok. Laget har også administrert andre legater.

I 1889 ble Sophie Hartmann leder av Dameforeningen. Hun var datter av Caroline Thorne og hadde ledervervet i foreningen i 43 år. Sophie Hartmann var politisk interessert og var den første kvinnen som ble valgt inn i bystyret i Kongsberg. I 1915 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i gull for sin innsats.

I 1950-årene var det stor aktivitet på kursfronten og i årsberetningen fra 1957 står det at "Kongsberg Husflidsforening er det laget i landet som har hatt flest og best prydsømkurs med flest elever. Det ble også arrangert mange vev- og tægerkurs.

Kurs er en viktig del av aktiviteten i dag også, ved siden av temakvelder med foredrag og demonstrasjoner av husflidsteknikker, strikkekafe og studieringer. Kongsberg husflidslag har valgt flesbergvanter som sin rødlisteteknikk. Laget har ca 120 medlemmer.

Lærte veving i laget

-Jeg lærte meg veving i husflidslaget, fortalte Kari Anne Strand og roste laget for å være en viktig tradisjonsbærer, men som også evner å se fremover og løfte det gamle frem på en ny måte.

-Håndarbeid er mental yoga. Det tror jeg er bakgrunnen til at flere og flere ser verdien i å gjøre noe med hendene. Husflidslaget er ikke bare kulturbærer, men er et gode for folkehelsa, sa ordføreren. 

Abonnér på Norges største og eneste fagblad om husflid og håndverk!

Les mer

Pil er et mye brukt materiale for kurvmakere. Men i Norge har vi våre egne tradisjoner med fletting og emner. Hege Wiken fra Hardanger vil finne ut av disse tradisjonene. Sammen med kipemaker Samson Øvstebø har hun flettet seg gjennom 13 utgaver av tradisjonskurven vedmeis – som særlig har vært brukt i Hedmark. 

Willow is a commonly used material in basket making, but in Norway we have our own traditions for basket making and the materials used. Hege Wiken from Hardanger on the west coast of Norway wanted to explore these traditions. Together with Samson Øvstebø she has made 13 editions of the traditional Norwegian split willow basket, “vedmeis”, a basket much used in the Hedmark region.

Debatten om klima og miljø føres som om det er et valg mellom det ene eller det andre produkt som skal redde verden. Mindre kjøtt, mer resirkulert og nullutslippsbiler. Men viktigere enn hva er hvordan, og ikke minst, hvor mye.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.