Syr søte bluser av gamle duker

Ingrid Vik Lysne er miljøbevisst og kritisk til det storforbruket av klær særlig mange unge har. Men Ingrid tar engasjementet et skritt lenger og prøver å gjøre noe med bruk- og kastmentaliteten. 

. Hun tråler loppemarkeder og bruktbutikker og jakter på tekstiler, gjerne gamle, broderte duker, som hun skaper om til de lekreste plagg, som bluser, hårbånd og -strikker.

-Det var på loppemarked i fjor jeg kom over de gamle dukene, og startet jakten på dem for alvor, forteller Ingrid. Bærumsjenta bor og studerer i Oslo, og sier at hun gjerne må ut av hovedstaden for å finne gode eksemplarer, det er kamp i oslogryta om godbitene.

Vi besøker Ingrid i hennes krypinn sentralt i Oslo, leiligheten er ikke stor, men utsikten over byen er formidabel. På leilighetens få kvadratmetre har hun fått plass til både symaskin og overlook, og strykebrettet dras effektivt frem fra gjemmestedet under sofaen. At 26-åringen har tid til å sitte ved symaskinen kan en saktens undre seg litt over; Ingrid er nemlig ikke bare student i ett fag, men kombinerer studier i både jus ved Universitetet i Oslo og produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus og bluseideen ble født som et prosjekt ved skolen. Oppgaven var å lage en miniserie med ti like produkter, dermed smalt Ingrid til med gjenbruksblusene og derfra har det tatt helt av. Over 80 bluser har studenten solgt via nettet. Hun har utviklet to ulike design, en Carmen-modell, hot i motebildet akkurat nå, og en kortermet med søt krage. Resultatet av produksjonen la hun ut på Instagram, der responsen inspirerte henne til å lage flere. I sommer deltok hun på Villvin-markedet i Risør, der hun vant et stipend for blusedesignet sitt.

-Jeg har sydd fra jeg var liten, jeg lånte mormors symaskin og sydde blant annet kjoler av gamle gardiner, forteller Ingrid og legger til at hun er helt selvlært og nesten ikke har sydd med mønster før nå. Jus og produktdesignstudenten ser ikke bort fra at yrkeskarrieren kan bli en fin miks mellom de ulike fagene.

-Iallefall er det gøy ta den første gangen jeg prøver å gjøre noe kommersielt ut av kreativiteten min, så går det bra, sier Ingrid.

Se mer: Instagram: @ingridviklysne, Facebook: ingrid.vik.lysne 

Foto (Berit Solhaug): Ingrid i en av sine egne bluser

Abonnér på Norges største og eneste fagblad om husflid og håndverk!

Les mer

Pil er et mye brukt materiale for kurvmakere. Men i Norge har vi våre egne tradisjoner med fletting og emner. Hege Wiken fra Hardanger vil finne ut av disse tradisjonene. Sammen med kipemaker Samson Øvstebø har hun flettet seg gjennom 13 utgaver av tradisjonskurven vedmeis – som særlig har vært brukt i Hedmark. 

Willow is a commonly used material in basket making, but in Norway we have our own traditions for basket making and the materials used. Hege Wiken from Hardanger on the west coast of Norway wanted to explore these traditions. Together with Samson Øvstebø she has made 13 editions of the traditional Norwegian split willow basket, “vedmeis”, a basket much used in the Hedmark region.

Debatten om klima og miljø føres som om det er et valg mellom det ene eller det andre produkt som skal redde verden. Mindre kjøtt, mer resirkulert og nullutslippsbiler. Men viktigere enn hva er hvordan, og ikke minst, hvor mye.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.