Våre diamanter

Vevsymposiet arrangeres på Maihaugen, Lillehammer Museum, i dagene 21. – 23. oktober. Norges Husflidslag står bak arrangementet, som vil ta imot omkring 200 deltagere fra hele landet og Norden for øvrig. 

Tittelen på symposiet, Våre diamanter, er hentet fra diamantkrypert, bindingsteknikken i vev, og i overført betydning som betegnelse på vevskatter.

Sidsel Skjelfjord, leder for Norges Husflidslags fagutvalg i vev, forteller at vevsymposiet starter før deltagerne kommer til Lillehammer. Det går vevtog fra Trondheim til Lillehammer, og på toget blir det kortkurs i vevteknikker. Før togavgang på Oslo S blir det holdt kurs i tre forskjellige teknikker innen fingra band. Blant annet band som tradisjonelt er blitt brukt innen bunadtilvirking, eksempelvis slitekant på stakk.

Allsidig program

Norsk Flid Husfliden på Lillehammer runder 100 år i år, det er en av grunnene til at Vevsymposiet 2016 er lagt til byen ved Mjøsa. Det blir stor aktivitet i Lillehammer sentrum for å synliggjøre veven, disse aktivitetene er det Oppland fylkeslag og tre lokallag rundt Lillehammer som står bak. Lillehammer Hotel blir vevhotellet.

Fredag blir det flere foredrag blant annet ved Norsk Flid Husfliden på Lillehammer. Teknisk direktør Ragnvald Svarstad fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik vil holde foredrag om bedriftens satsing innen nye, norske bunadstoffer og møbelstoffer i norsk ull.

Skjelfjord forteller at det både har vært og er stor aktivitet av vevere i Gudbrandsdalen. Utstillingen under Vevsymposiet 2016 vil ha lokalt tilsnitt. Det vil bli vist både gamle vevnader og arbeider av dagens vevkunstnere.

Lørdagen starter med ull. Den norske ulla fikk for øvrig Svanemerket i fjor. Duoen Ingunn Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson forteller om sitt prosjekt «Krus». Professor Marianne Vedeler forteller om det spennende Lendebrefunnet, og om den rekonstruerte kjortelen. Charlotte Engstad er håndvever med svennebrev, og hun snakker om «Vev + ull fra en husflidshåndverkers perspektiv». Dessuten vil flere spinnerier presentere seg i løpet av lørdagen.

Det vil bli holdt ti forskjellige kurs på Maihaugen: grindvev med to grinder, plukkeband, brikkevev for nybegynnere og viderekomne, flamming av band, firfletting, runeveving, kelimband, plantefargingskurs og spinning med håndtein. Intet vevsymposium uten workshops. Parallelt med kursene vil det være åpne workshops innen forskjellige vevteknikker.

Søndagen rettes fokus først på opplæringen i vev i Norge i dag. Blant annet informerer Nora Marie Sogn Wiik, fra Norges Husflidslags fagutvalg i vev, om Nettverk Vev. Programmet fortsetter med at kunsthåndverker Ragnhild Lie forteller om Lofoten Wool. Fra Kunsthøgskolen i Oslo kommer høgskolelektot Hege Bratsberg for å fortelle om digitalvevens muligheter.

Søndagen er den store familiedagen på Maihaugen. Museets pedagoger stiller med aktiviteter fra ull til veving. Ung Husflid blir selvfølgelig med, det blir vevaktiviteter for barn etter et nylaget vevhefte for barn.

Museet er spekket med utstillinger for deltagere og publikum. Et skattkammer med «Våre diamanter». 

Foto hentet fra Oslo museum, av Eli-Marie Johnsen, 1961. Atelier Ruud.

Abonnér på Norges største og eneste fagblad om husflid og håndverk!

Les mer

Pil er et mye brukt materiale for kurvmakere. Men i Norge har vi våre egne tradisjoner med fletting og emner. Hege Wiken fra Hardanger vil finne ut av disse tradisjonene. Sammen med kipemaker Samson Øvstebø har hun flettet seg gjennom 13 utgaver av tradisjonskurven vedmeis – som særlig har vært brukt i Hedmark. 

Willow is a commonly used material in basket making, but in Norway we have our own traditions for basket making and the materials used. Hege Wiken from Hardanger on the west coast of Norway wanted to explore these traditions. Together with Samson Øvstebø she has made 13 editions of the traditional Norwegian split willow basket, “vedmeis”, a basket much used in the Hedmark region.

Debatten om klima og miljø føres som om det er et valg mellom det ene eller det andre produkt som skal redde verden. Mindre kjøtt, mer resirkulert og nullutslippsbiler. Men viktigere enn hva er hvordan, og ikke minst, hvor mye.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.