Aktuelt

 

Folkekunststipendet er et av Statens kunstnerstipend som årlig tildeles utøvere innen folkekunst. Folkekunstnere er utøvere av folkelige kunstuttrykk innen håndverk, dans, musikk og sang. Søknadsfrist er kl 13.00 15. oktober 2021, og skjema er tilgjengelig på Kulturrådets nettsider.

i håper mange av våre håndverkermedlemmer bruker anledningen til å søke stipendet!

Samiske vevetradisjoner og Ung Husflid trekkes frem som god praksis for ivaretagelse av levende kulturarv i to artikler nylig publisert på nettstedet Safeguarding Practices. Nettstedet samler erfaringer fra de nordiske og baltiske landene, for å inspirere og styrke arbeidet med UNESCO konvensjonen fra 2003 om vern av immateriell kulturarv.

Rødlista er en dugnad for å samle inn og dokumentere husflid- og håndverksteknikker som står i fare for å bli glemt. Nærmere hundre teknikker er allerede samlet inn. Kurset er for medlemmer i lokallag som vil ha hjelp til å dokumentere lagets arbeid med rødlisteteknikker.

Nordic Craft Week er en årlig, digital markering som løfter frem nordisk tradisjonshåndverk. Årets tema er «Hands On», og gjennom uken vil du få se mange flotte innlegg om håndverksteknikker og tradisjoner fra de nordiske landene.

Vi er tilstede på Arendalsuka også i år. Onsdag er vi medarrangør på seminaret «Hvorfor skal vi ta vare på den norske bunadbruken?». Bli gjerne med om du er i Arendal, eller strøm seminaret direkte på YouTube. Torsdag står vi på standen til Kulturvernforbundet, kom gjerne innom for en hyggelig prat.

Norges Husflidslag har mottatt 1.049.000 kr fra Sparebankstiftelsen DNB til prosjektet «Alt kan fikses!». Tildelingen går til kursing i og formidling av reparasjonsteknikker, og til fikselaug i husflidslagene. Tiltaket skal gjøre flere i stand til å reparere klær og bli bevisste på eget forbruk.

Rødlista er en landsomfattende dugnad for å samle inn og dokumentere håndverksteknikker som står i fare for å bli glemt. Flere nye rødlisteprosjekter er nylig registrert og lokale husflidslag over hele landet fortsetter arbeidet med å ta vare på verdifull håndverkskunnskap for fremtiden.

Fagdagane finn vegen tilbake til Fagernes 25. og 26. oktober, og det er ei glede å kunne ønskje velkomen til to dagar med inspirasjon, interessante foredrag, bunadsutstilling, kurs og festmiddag. Det faglege står høgt i setet, men det gjer også det sosiale samværet. Fagdagane er for alle som jobbar med, og er interessert i folkedrakt og bunad.

Kampanjen Holdbart Håndverk er avsluttet, og fagjuryen har kåret en verdig vinner fra mer enn 550 bidrag. Krokvokst v/Mari Fallet Mosand gikk av med seieren med sin saltflaske i never og tre. I tillegg er tre andre håndverkere utmerket med Diplom for Godt Håndverk for sine bidrag. Håndverksproduktene fra kampanjen er samlet til en utstilling i Mandal museum.

Norges Husflidslags landsmøte 2021 avholdes denne helgen, 5.-6. juni. Vest-Agder Husflidslag er vertskap for det første digitale landsmøtet i organisasjonens 110 år lange historie. 

Her er alt dere trenger vite om landsmøtet.

Den nye kompensasjonsordningen for frivilligheten er todelt. Første del tar utgangspunkt i tildelt momskompensasjon for 2020. Andre del er søknadsbasert og gjelder tapte inntekter eller merkostnader i perioden 1. januar - 31. august 2021.

Vil du bli vår nye kollega? Vi har en ledig husflidskonsulentstilling i Agder. Søknadsfrist 4. juni 2021.

Hennes Majestet Dronning Sonja er Norges Husflidslags høye beskytter. Beskytterskapet ble i 2020 fornyet for fem nye år. Torsdag 6. mai var styreleder Barbro Tronhuus Storlien og direktør Marit Jacobsen i audiens med dronningen. Det ble et både hyggelig og veldig inspirerende møte.

Frivillig sektor speiler ikke befolkningssammensetningen i dag, og det er mindre mangfold enn man kunne forvente. Norges Husflidslag har signert plakaten, og vil jobbe aktivt for å øke mangfoldet. Vi oppfordrer samtidig våre medlemmer til  å ta Mangfoldsplakaten i bruk.

Vær med på å markere Husflidsdagen! Dagen da vi viser frem hva husflid er, og hva organisasjonen står for. Dagen markeres den andre lørdagen i mai, i år den 8. mai 2021.

Kulturrådet deler i år ut Statens kunstnerstipend til 1198 kunstnere. Fire av disse er medlemmer av Norske Husflidhåndverkere.

Vi gratulerer tekstilhåndverker Ann Therese Ekeren Skari, håndvever Lise Skoug Obel, bunadtilvirker Mona Lund-Riise Løkting og filigransølvsmed Gry Grindbakken med tildelingene!

Det er lansert tre nye støtteordninger som lokallagene kan søke på: støtte til arrangement under høstens Kulturminnedager, for tiltak som styrker barn og unges deltagelse i kulturaktiviteter eller tiltak som skal øke bevisstheten om ansvarlig forbruk.

Vil du bli vår nye kollega? Vi har en ledig husflidskonsulentstilling Nordland. Søknadsfrist 19. mars 2021.

Tre var i fokus på årets kveldsarrangement for husflidsbutikker torsdag 4. februar, og for første gang ble fagkvelden avholdt digitalt. Med foredrag av produktdesigner Caroline Olsson, film og spennende fagstoff på programmet, fikk deltagerne et inspirerende dypdykk i tre. Kveldsarrangementet er et årlig seminar der Norges Husflidslag inviterer sine medlemsbutikker til faglig påfyll, inspirasjon og sosialt fellesskap.

1. mars er årets viktigste dato for rekruttering av unge håndverkere i de små tradisjonelle håndverksfagene og yrkene.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.