Aktuelt

 

Etter fjorårets forslag til statsbudsjett med drastisk kutt i midlene til studieforbundene og vår opplæringsaktivitet, er det en lettelse å se at disse midlene i år videreføres og indeksjusteres.

Som en del av regjeringens tiltak for økt sysselsetting får museene i dette statsbudsjettet 88 millioner ekstra til bygningsvern, drift og formidling. Samtidig uteblir den helhetlige forståelsen for kulturarv og håndverkskompetanse.

I forslaget til statsbudsjett for 2016 som ble lagt frem i dag, er mye på stedet hvil innen kulturarvsfeltet og tilskuddsordningene forblir på stedet hvil. Det gledelige er derimot en betydelig økning til bygningsvern hos museene. Men hvor skal kompetansen hentes fra?

Voksensopplæringsforbundet (VOFO) deler hvert år ut reisestipend til kurslærere, tillitsvalgte og ansatte i studieforbund eller tilknyttede organisasjoner. Stipendet skal brukes for å besøke et annet land og la seg inspirere av opplæring der. Søknadsfrist 24. november. 

Under Fagdagane i bunad og folkedrakt på Fagernes ble rapporten "Bærekraft i bunadnæringen" lansert, og rapporten er interessant lesing for alle som er interessert i bunad eller husflidhåndverk. 

Dyrsku'n var nok ein suksess, med mange nye deltakarar i årets Husflidstevlinga. Pris- og diplomvinnarene kan du lese om her!

Når Dyrsku'n setter i gang for 149. gang fredag 11. september er det tradisjonen tro massevis av husflid å oppleve i Seljord.

"Her er det morsomst å være, pappa, dette er enda morsommere enn politihelikopteret!" var den klare meldinga fra en gutt på åtte under Verdens Kuleste Dag.

Våren 2016 starter Studieforbundet kultur og tradisjon sammen med Norges Husflidslag opp med en ny kursrekke i den populære vevopplæringa, som er et tilbud for alle som ønsker å lære mer om vev - som hobby eller grunnlag for næring. 

Har du en ide som kunne blitt et spennende produkt? Eller et produkt som hadde fortjent litt flere kunder? Vi inviterer til produktutviklingskurs over tre samlinger i Nordfjordeid og Elverum i 2015-2016!

I Norsk kulturforums nyeste publikasjon ”Bra nok? Egnede lokaler for kultur” rettes oppmerksomheten mot det presserende behovet for lokaler til å drive kulturaktivitet i – inkludert husflid og håndverk. 

Ung husflid får stadig flere medlemmer – og det fører også med seg mer penger. I år har vi fått hele 920 000 kroner til fordeling til våre lag med unge medlemmer, noe som er 200 000 mer enn i fjor.

– Jeg ble helt svimmel da jeg skjønte det var meg, sier Torhild Holter til Østlendingens journalist Jon Iver Grue. Lørdag ble hun kåret som «Årets læringshelt» under Midtsommerdager i Alvdal.

Etter 22. juli tok Oslo fylkeshusflidslag initiativ til at husflidslagsmedlemmer over hele landet skulle være med på å lage sitteunderlag til Utøya. Nå har sitteunderlagene blitt overrekt AUF!

Detalj fra smiing

Årsmøtet i Studieforbundet kultur og tradisjon gir tydelig beskjed til Stortinget om å ta grep og verne små verneverdige fag i den videregående opplæringen. 

Deltakerne på UNESCO-instruktørsamlingen i mai 2015

I mai var Norges Husflidslag vertskap for den tredje samlinga for det nordiske nettverket som fordyper seg i UNESCOs konvensjon om immateriell kulturarv.

80 håndverkere, designere og andre fagfolk var samlet på Nynorskens hus den 12. mai da vi sammen med Heimen Husflid og Bondeungdomslaget i Oslo inviterte til seminaret ”Kulturarv som raknar i saumen”. 

Stortingspresident Olemic Thommessen fra Høyre kjenner kulturfeltet godt, og er i tillegg en ivrig bunadsbruker. Spesielt kursvirksomheten trekker han frem som en av de viktigste tingene vi kan gjøre for å kompetanse på bunadssøm i framtida.

Partileder for Venstre, Trine Skei Grande, har gjennom sitt politiske liv jobbet mye med både kunnskaps- og kulturpolitikk. Vi har snakket med henne om håndverksfagene og hva som skal til for å bedre rekrutteringa til bunadsfaget!

8 mai 2021

30 juni 2021, Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern, Danmark

30 aug 2021

7 mai 2022

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.