Åklær fra Buskerud på verdensveven!

Åklær fra Buskerud på verdensveven viser frem den immaterielle kulturarven som ligger åklevevingen.

Det som nå blir presentert er et resultat av mange års innsamling, som viser det variasjoner og likheter, det typiske og utypiske for distriktet, og er et utvalg fra 2000 innsamlede åklær! Åklær fra Buskerud er et samarbeidsprosjekt mellom Buskerud Husflidslag og Hallingdal Museum.

Denne samlingen er et resultat av mange års innsamling. I 1996-1999 foretok Buskerud Husflidslag i samarbeid med bygdekvinnelagene i Hallingdal og Hallingdal Museum foretok en registrering av åklær i privat og offentlig eie i de seks Hallingsdals-kommunene. I løpet av denne perioden fikk man registrert omkring 2000 åklær, og prosjektet på nett er en videreføring av dette arbeidet.

Med «Åklær fra Buskerud på verdensveven» markerer Buskerud Husflidslags grunnlovsjubileet. Frigjøringen fra Danmark/Sverige var bondekulturen sentral i søken etter det norske, og åklevevingen egner seg godt som symbol på den norske identiteten som ble viktig i byggingen av den nye nasjonen Norge.

23 åklær er plukket ut; de mest typiske for distriktet, de utypiske, de spesielle i mønstringen og de som er vevd av veversker med stor produksjon bak seg. Disse åklærne er analysert og skrevet oppskrift til etter beste evne.

Buskerud Husflidslag håper at prosjektet vil skape nysgjerrighet og kunnskap om denne kulturarven. De samme åklærne presenteres for tekstildesignere, videregående skoler, grupper av innvandrerkvinner med tekstil som fag og lokale husflidslag. Tanken er at disse skal lage egne produkt med inspirasjon fra de registrerte åklærne.

Prosjektet ender opp med vandreutstillingen «Hvilken bragd! En vevreise i tid og rom» som åpner på Veien Kulturminnepark på Ringerike 7. august 2014, og skal vandre videre til Lågdalsmuseet og Hallingdal Museum i første omgang.

Hele samlingen og utdypende informasjon finner dere her.

8 mai 2021

30 juni 2021, Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern, Danmark

30 aug 2021

7 mai 2022

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.