Bratt læringskurve for engasjert minister

Kulturminister Thorhild Widvey har et nært forhold til bunad, og etter et besøk på Heimen Husflid vet hun mer om utfordringene med produksjonen av stasplagget. 

Tekst: Berit Solhaug, foto: Eli Berge

– Det offentlige har et ansvar for å ta vare på kulturarven vår. På hvilken måte og med hvilke typer virkemidler, kan jeg ikke svare på her og nå. Det må vi få anledning til å komme tilbake igjen til, sier statsråden.

Kulturminister Torhild Widvey vokste opp med å bruke Hardangerbunad på Karmøy i Rogaland.

– Den Hardangerbunaden jeg fikk til min konfirmasjon har jeg ennå, og den har jeg et ekstra kjært forhold til, for den har min mor sydd. Hun har brodert absolutt alt på bunaden og jeg fikk den også fordi jeg var dirigent for et barnekor som hadde Hardangerbunad som sin uniform, sier kulturministeren. Hun forteller at hele familien Widvey har bunad og nå vil hun gjerne kjøpe strømpebånd til en av sønnene på Heimen. Håndvevde, selvsagt. Men hva tenker hun om at mer og mer kompetanse innen tradisjonshåndverk forsvinner? At tradisjonsbærerne blir eldre og har få, eller ingen som kommer etter seg?

– Det er viktig å ivareta kompetansen innenfor kunst og kultur i sin helhet. Mitt inntrykk er at mange av bunadene sys privat av folk som har den nødvendige kompetansen, sier Widvey og innrømmer at hun ikke var klar over at det er et så stort problem med lite rekruttering til kulturnæringene og at mye av kompetansen innen tradisjonshåndverk er i ferd med å forsvinne ut av landet.

Cecilie Eskild, som er ansvarlig for systua på Heimen Husflid, viser statsråden eksempler på gamle håndverksteknikker som er i ferd med å forsvinne: filering på et skaut fra Vest-Telemark og brikkevevde bånd til Beltestakken.

– Filering, eller telemarksbinding, er det nesten ingen som kan lenger. Noen produsenter har gått over  til å bruke kjøpebånd, men da mister man noe på veien. Brikkevev er arbeidskrevende og vanskelig å få yngre til å satse på. Du må lage ganske mange for å kunne leve av det. Da må du ha noen som er villige til å betale norske lønninger. Dette kan ikke læres på brevkurs, men må helst gjøres sammen med noen som kan det. Det er ikke noe problem å få tak i kopier som er laget andre steder og er mye billigere. Men det går ut over kvaliteten og vi frykter at kunnskapen blir borte, sier Cecilie.

– Det er veldig viktig å beholde kompetansen i Norge, dette er jo vår kulturarv og tradisjon, sier Widvey.

– Har du noen tanker om hva vi kan gjøre for å beholde kompetansen?

-Nei, men nå er jeg blitt kjent med problemstillingen. Dette er det viktig å ta vare på. Dette er hele vår tradisjon, historie og kulturarv, sier hun.

– Det er min erfaring fra Vestlandet at eldre mennesker, fra 70 år og oppover, sitter med kompetansen og kunnskapen. Det er ikke vanskelig for meg å få noen til å brodere en bunadskjorte i dag, men de er ikke mellom 30 og 40 år. Så jeg skjønner problemstillingen, sier Widvey, som berømmer de frivilliges innsats:

– Det er de som på mange måter er bærere av kulturvern og tradisjoner og er viktige i formidlingen i alt fra lokal mat til søm og å ta vare på folkedrakter. De frivillige gjør en hederlig innsats!

Cecilie Eskild viser statsråden filering.

Hentet fra:

Norsk Husflid nr. 3/2014

TREseminaret går av stabelen i uke 16 og 17, og blir arrangert for 16. gang i 2021. Det er planlagt mange spennende kurs i bl.a. lafting, hest og skogsdrift, klassisk møbelsnekring, tørrmuring, smiing, dekorasjonsmåling og taktekking i villskifer. Tradisjonen tro blir det også eget seminar for barn; Barnas TREseminar, hvor husflidskonsulenten i Hedmark, Arild Larsen, er instruktør.

Hjerleid starter opp det nye studietilbudet Søm og tekstilhåndverk Vg2 fra høsten 2021, og har en ledig lærerstilling.

På oppdrag fra Kunnskapsdepartementet lyser Håndverksinstituttet ut to treårige stipendiatstillinger i tradisjonelt håndverk, med søknadsfrist 1.mars. Stipendiatordningen er en unik mulighet for håndverkere til å gjøre et dypdykk i sitt fag.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.