Bunad – husflid, folkekultur og business

Årets bunaddebatt er i gang, også denne er gang er den rik på myter om «husfliden» og bunader. Angrepene rettes ofte mot en stor gruppe kvinner og menn som fortjener en helt annen oppmerksomhet enn den vi ser i mediene. 

Denne teksten stod også på trykk i Dagbladet 18. mai 2017

Dette er de som tar vare på og formidler en stolt bunadtradisjon som fortsatt lever i Norge. Det er de som syr bunader for salg enten fra egen systue eller i husflidsbutikkene.  Det er de daglige lederne i disse butikken som tross aggressiv  konkurranse fra aktører med all produksjon i utlandet, opprettholder stoltheten for håndverket og historien. 

Det er de som hver dag står i husflidsbutikken og selger, og ikke minst formidler kunnskap om bunad. Det er de frivillige organisasjonen som eier disse butikkene og som bruker et hardt opparbeidet overskudd til å formidle kunnskap om kulturarven i lokalmiljøet gjennom håndverksopplæring for barn og ungdom. Det er disse lokale husflidslagene som, gjerne sammen med bygdekvinnelagene, hvert år holder bunadskurs for 1500 kvinner og noenogtredve menn.  Gjennom de siste 100 årene og fram til i dag har alle disse tatt vare på, rekonstruert, utviklet og videreført en utrolig rik tekstil kulturarv i Norge. I det store arbeidet som er gjort med å ta vare på og rekonstruere kulturarven vår oppstår det også noen rettigheter. Noen har utarbeidet og eier mønster til den bunaden andre vil kjøpe. Er det urimelig at også disse har fortjeneste på den investeringen de har gjort?  

Vi bruker nasjonaldraktene ofte, vi settes i stand til å sy dem selv, vi har en handelsnæring og en håndverkernæring som fortsatt lever av og for å ivareta denne rike tekstile kulturarven.  Vi ønsker oss en mer faktabasert debatt om framtida for bunaden som både næring og kulturarv i Norge, og da er det kanskje behov for noen innledende fakta og litt myteknusing:

  • Husfliden er navnet på en rekke butikker over hele landet som bla. selger bunader og tilbehør, samt garn, klær, smykker og interiørartikler.  I tillegg har mange av disse egne bunadsystuer, og omlag 70 % av omsetningen i disse butikkene er knyttet til bunad.
  • 36 av husflidenbutikkene er medlem i kulturorganisasjonen Norges Husflidslag. De fleste er eid av lokale frivillige lag som har et ideelt formål, og driver næring med mål om å ta vare på kulturarven. 
  • Mange lokale husflidlag syr også bunader for salg.
  • Flere butikker og enkelthåndverkere har lærlinger i bunadtilvirkerfaget, og tar ansvar for at kunnskapen forvaltes og viderformidles.
  • Norsk Flid Husfliden er navnet på en kjede som mange av disse butikkene er knyttet til. Kjeden jobber med felles markedsføring, innkjøpsordninger osv.
  • Lokale lag over hele landet gjennomførte 272 bunadskurs i 2016, støttet av Studieforbundet kultur og tradisjon. Det samme studieforbundet arrangerer opplæringer i bunadtilvirkerfaget på videregående skoles nivå. Dette tilbudet finnes ikke i den offentlige skolen.

Vi har altså fortsatt en levende, mangfoldig og folkelig bunadtradisjon i Norge. Vi har folk som kan drive butikk (kall det gjerne business) med godt håndverk forvaltet gjennom tiår av stolte husflidere over hele landet. Vær stolt av og fryd deg over bunaden enten den er sydd av farmor, eller av flinke husflidere på systova på Fagernes, i Mandal, i Bergen, på Hamar. Det tok sin tid, og godt er det!

Oslo, 15. mai 2017

Foto (Anne Marte Før): Fra Fagdagane i bunad og folkedrakt 2016.

8 mai 2021

30 juni 2021, Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern, Danmark

30 aug 2021

7 mai 2022

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.