Crossover Crafts – Håndverkere uten grenser

Opplæring i entreprenørskap, workshops og demonstrasjoner av tradisjonshåndverk stod i fokus da prosjektet «Crossover Crafts – Artisans Without Borders» arrangerte håndverksdager i Troms.

Nærmere 40 tradisjonshåndverkere fra Arkhangelskregionen i Russland, Norrbotten i Sverige og Troms var samlet en hel uke i juni på Fossmotunet i Målselv.

De to første dagene var det fokus på entreprenørskap med tema som kunder, produkter, markedsføring i sosiale medier, prissetting, salg og samarbeid. Husflidshåndverker Charlotte Engstad i Atelier Stellaria delte raust av sine erfaringer som næringsdrivende håndverker. Deltakerne fikk også høre Istindguidan fortelle om hvordan de som 8 enkeltmannsforetak samarbeider og utnytter sine nettverk.

De to neste dagene bidro deltakerne til inspirerende workshops i ulike teknikker, - de russiske med tradisjonsdukker, perlearbeid, maling på tre og tradisjonell mønsterstrikking, svenskene med Lovikka-dukke og arbeidet med barn og unge, de norske med nålebinding, spinning på rokk og slinge, samt greneveving.

De to siste dagene var åpne for publikum, som fikk demonstrert og prøvd seg på en rekke teknikker. Det var smiing, brikkevev, duodji, båndvev, fletting, nålebinding, mønsterstrikking, vikingestrikk, perlearbeid, ideer til Ung Husflid, veving, nålefilting, toving, lappeteknikk, søm av beredde fiskeskinn, skinnsøm, tinntrådbroderi, spinning og øksing av tømmer. 6 medlemmer fra Finnsnes husflidslag deltok med plantefarging.

Utstillingen «Pyntehåndklær» ble høytidelig åpnet og medlemmer i Målselv Husflidslag står bak utstillingen som vises på Fossmotunet.

Et historisk møte ble det og, - med Päivi Linnansaari fra den finske husflidsorganisasjonen TAITO, hemslöjdskonsulent Maud Ån fra Norrbotten og husflidskonsulenten i Trom Petra Mari Linaker. De fortalte og viste bilder fra sine respektive organisasjoner. Det spirer nå for et videre samarbeid over grensene.

Bakgrunnen for prosjektet er et samarbeid mellom de tre museene Midt-Troms Museum, Ájtte – fjäll och samemuseum, samt Arkhangelsk Regional Lore Museum. Å møtes i Troms var vårt norske bidrag til prosjektet der hensikten er tredelt, - å hente fram og formidle videre kunnskapen og ferdighetene om tradisjonelt håndverk, - å gjøre friluftsmuseene i regionen mer attraktive og «levende» ved at det foregår håndverksaktiviteter, - å involvere og motivere unge mennesker og medlemmene i Ung Husflid til å ta del i aktivitetene.

Prosjektet er en samfinansiering mellom Troms Fylkeskommune og Kolarctic Norge, med et budsjett på 5,4 mill.kr. Totalbudsjettet for alle tre deltakerlandene er på 9 mill.kr. Prosjektet ledes av Midt-Troms Museum.

Tekst og foto: Ellen Width, Midt-Troms Museum

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.