Drikkestell fra Trøndelag i bokform

Boka ”Drikkestell for øl i Trøndelag” forteller historien hvor viktig øl har vært hverdags og fest i Norge, og ikke minst om det dekorative og flotte håndverket ølen har vært oppbevart i og drukket av! 

Før i tida ble øl brygget rundt om gårdene, med svakt øl til tørstedrikk og sterkere øl til høytid og fest. I hele Trøndelag var øl fra gammelt av sentralt i sammenkomster og lag, både knytta til årlige høytider og livets merkedager. Som drikkekar for øl, og til oppbevaring og frakt, har tre vært det vanligste materialet.Drikkestellet for øl er prestisjefylte gjenstander som gjerne har dekorative detaljer i både utforming og overflatedekor.

I perioden 2008-2010 år har husflidskonsulentene i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, Sidsel Skjelfjord og Randi Breiset, registrert drikkestell i hver krik og krok av Trøndelag. Registreringa har blitt til boka ”Drikkestell for øl i Trøndelag” forfattet av kulturhistoriker og tidlegare konservator ved Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, Ola Grefstad.

Boka er delt inn i tre hovedkapitler; bryggekar, sjenkekar og drikkekar. Gjenstanden som det er snakk om i boka kommer fra både private hjem og fra samlinger ved de fleste museene i Trøndelag. Et eget kapittel er viet ølbrygginga, slik at den kunnskapen også blir tatt vare på. Slik gjøres det mulig å holde den gamle ølbryggerkulturen i hevd. Et annet kapittel tar for seg den trønderske rosemalinga, som er en egenarta form for malt dekor som er lite benyttet de siste åra.

Vi tror at boka vil være til stor inspirasjon for både håndverkere som vil lage ting i tre knytta til trøndersk kulturarv, samt til glede og nytte for de aller fleste!

Boka er utgitt av Museumsforlaget, og kan kjøpes fra deres hjemmesider

Foto: Ølbolle fra Grong

8 mai 2021

30 juni 2021, Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern, Danmark

30 aug 2021

7 mai 2022

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.