Første Nordiske håndverksleir for ungdom gjennomført!

8. til 12. august var ungdom fra hele Norden samlet på Jessheim for den aller første utgaven av Nordisk håndverksleir for ungdom. Leiren var samarbeid mellom alle medlemslandene i paraplyorganisasjonen Nordens Husflidsforbund med Norges Husflidslag som arrangør, og var absolutt vellykket!

I alt 40 ivrige deltakere fra Finland, Estland, Sverige, Island, Danmark, og selvfølgelig vertslandet Norge, var med på leiren. Alle var invitert inn via Norges Husflidslags nordiske søsterorganisasjoner. Til felles hadde de alle interessen for håndverk og ønsket om å lære enda mer om mangfoldet i nordiske håndverkstradisjoner. Ønsket er at Nordisk håndverksleir for ungdom skal utvikle seg til å bli en naturlig samlingsplass for ungdom som er interessert i tradisjonshåndverk, som liker å lage ting selv, og er interessert i miljøvennlig forbruk.

Deltakerne var i alderen 16-22 år, og de aller fleste lærerne og instruktørene var også under 30 år. De tre første dagene av leiren var det både fordypningskurs og korte kurs, med blant annet tredreiing, søm av votter i saueskinn, brikkevev, broderi med politisk brodd, strikking av lopikofte, spikking i ferskt virke, ledlamper i metallnett og kniplinger.

Det var et yrende liv rundt omkring i husene på Romerike Folkehøgskole disse dagene. Ungdommene lærte nye ferdigheter og knytta nye vennskap. Verkstedene var fulle av konsentrerte og arbeidsomme ungdommer. Og det ble laget utrolig mye fint og spennende! I gangene rundt omkring sto ferdige vever oppsatt til bruk i pauser, eller om noen hadde litt tid til overs.

Akershus Fylkeshusflidslag stilte med et stort antall frivillige som la alt til rette, og sammen med instruktørene fra alle de nordiske landene, arrangør Norges Husflidslag, og ikke minst alle de entusiastiske deltakerne ble dette en skikkelig fin slutt på sommerferien for alle som deltok!

Tusen takk til LNU, Bergesensstiftelsen, Norsk kulturråd, Nordisk kulturfond, Akershus fylkeskommune og Studieforbundet kultur og tradisjon som gjorde denne leiren mulig å gjennomføre!

Foto: Hanne-Kjersti Iversen

1 juli 2020, Design- og håndværksefterskolen i Skjern, Danmark

26 aug 2020, Norges Varemesse, Lillestrøm

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.