Fullt hus og stor stemning på utstillingsåpning

Rundt 150 tekstilinteresserte hadde funnet veien til Trondenes Historiske Senter i Harstad for å være med på åpningen av Norges Husflidslags grunnlovs- og festspillutstilling "Moteløver og heimføingar - klesskikk i nord". 

Husflidskonsulent i Nordland, Lill-Heidi M. Olsen har vært formgiver og utstillingsansvarlig, og har samarbeidet med førstekonservator ved Museum nord,  Åsa Elstad om innholdet i utstillinga, mens den høytidelige åpningen ble foretatt av fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Førstekonservator ved Museum Nord, Åsa Elstad, har stått for innholdet i utstillingen, mens den høytidelige åpningen ble foretatt av fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Elisabeth Aspaker er selv fra Harstad og i sin åpningstale berømmet hun Norges Husflidslag for å gjøre et godt og viktig arbeid.  Camilla Rudrud fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt ga forsamlingen et innblikk i drakthistorien, mens Åsa Elstad måtte avlyse den planlagte omvisningsrunden i utstillingen på grunn av gledelig mange fremmøtte, og i stedet ta publikum med på en tekstil reise fra talerstolen.

For fem år siden tok husflidskonsulenten i Troms, Petra-Mari Linaker initiativet til et omfattende registreringsarbeid av draktmateriale i Troms, og dette arbeidet danner bakteppet for utstillingen vi nå kan se på Trondenes historiske senter. Det er Nordland Husflidslag og Troms Fylkeshusflidslag som har hatt hver sine registreringsprosjekt. Hovedpoenget er å vise sammenhengen mellom samfunnsendringer og endringer i klesskikk gjennom tre perioder: rundt 1814, 1914 og 2014. Resultatet er blitt en visuell godbit og en interessant historiefortelling gjennom klær og tilbehør. Arbeidstøy, finklær, klær med politisk budskap, hjemmestrikkede underbukser og vakre selskapsklær sydd av importerte stoffer er eksempler på tekstiler som kan studeres.

Utstillingen har blitt til ved hjelp av innlån fra museer og privatpersoner og mange gode krefter har arbeidet sammen for å få til denne grundige dokumentasjonen av klesskikken i nord:Husflidskonsulenten i Nordland, Lill-Heidi M. Olsen har vært utstillingsansvarlig og prosjektleder for utstillingen, Sør-Troms Museum - Trondenes Historiske Senter har stilt opp med lokaler og sitt mannskap, Norsk Institutt for folkedrakt har registrert, før nevnte historiker Åsa Elstad har vært fagperson i arbeidet og Troms fylkeskommune har bidratt økonomisk til registreringsarbeidet.

Utstillingen i Harstad står til 24. august, men åpner igjen på Museum Nord, Sortland 1. oktober.

Stoffet på bildet er en rekonstruksjon utført av Silkeveven: Dette silkestoffet var mye brukt til forskjellige klesplagg på 1700- og 1800-tallet. Stoffet ble ofte vevd med svart bunn, som her, og brukt til hodeplagg som for eksempel kyser.

En vakker vest med lilla bunnfarge er bevart i Bruun-samlingen, den unike tekstilsamlingen ved Museum Nord - Vesterålsmuseet på Melbu. Vesten danner et viktig grunnlag for rekonstruksjon av tekstilet, som er utført av Silkeveven på Skarnes i Sør-Odal i samarbeid med Nanjing Silkeinstitutt. (Foto: Berit Solhaug, Norges Husflidslag. Bildetekst: Arild Hagen, Silkeveven.)

 

 

 

 

8 mai 2021

30 juni 2021, Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern, Danmark

30 aug 2021

7 mai 2022

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.