Husflid for en bærekraftig framtid

Under Norges Husflidslags landsmøte i Molde 1.-3. juni var holdbarhet og miljøbevissthet viktige stikkord. Husflid og håndverk er et miljøvennlig alternativ til det masseproduserte og kortvarige, og formidling av dette skal stå høyt på agendaen for organisasjonen de neste fire årene med «Holdbart» som nytt satsingsområde.

Under landsmøtet var husflidslag, husflidsbutikker og håndverkere fra hele landet samlet, og bestemte retning for hva Norges Husflidslag skal prioritere i årene som kommer.  

Norges Husflidslag har valgt nytt satsningområde for den neste fireårsperioden (2019-2022) med arbeidstittel «Holdbart».

De siste fire årene har Norges Husflidslag jobbet med å fremme interessen for og bruken av norsk ull. I løpet av denne perioden har vi sett en økende interesse blant den norske befolkningen for bærekraftige materialer og norskprodusert håndverk. Stadig flere får øynene opp for konsekvensene av stort forbruk, dramatisk økende avfallsmengder, og den store mengden syntetiske materialer, og leter etter alternativer. Her sitter husflidsutøvere på unik kunnskap.

- Det å lage ting som varer, basert på naturens materialer, har alltid vært i kjernen for husflid. Derfor er det helt naturlig at Norges Husflidslag nå også tar en enda mer aktiv rolle i å skape en grønn framtid, sier Marit Jacobsen, direktør i Norges Husflidslag.

I Norges Husflidslags forslag til ny strategisk plan og satsingsområde for de neste fire årene, trekkes bærekraft og holdbarhet fram som noe av det organisasjonen skal fokusere ekstra mye på, kombinert med opplæring, formidling og næringsutvikling. Planen er basert på tilbakemeldinger fra frivillige landet over, og direktør Marit Jacobsen er sikker på at husflidslag har mye å både lære bort og bli mer bevisst på når det kommer til miljøvennlige valg:

-Temaer som vil være sentrale er hva som er god kvalitet, hvordan tar vi vare på tingene våre, hvordan får vi de til å vare lenger, og hvordan kan vi gjenbruke materialene på nye måte.

Mye i vår kulturarv i Norge handler nettopp om bærekraftig ressursbruk og denne ønsker vi å løfte fram nå. Norges Husflidslag vil ta vare på, videreformidle og fornye denne kunnskapen gjennom arbeidet med det nye satsingsområdet og vise at framtiden ligger i holdbare materialvalg, produksjon og bevisst forbruk.

Foto: Arild Larsen

3 april 2019, Rauland

23 april 2019, Hjerleid, Dovre

7 juni 2019, Vågå

2 aug 2019, Skiringssal folkehøgskole, Sandefjord

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.