Hvorfor nominere bunadsbruken til UNESCO?

- Jo, fordi bunaden er vår aller viktigste kulturarv! Om lag 70% av alle norske kvinner har en bunad, mens over 20% av alle menn har bunad.

Vi ønsker å nominere den norske bunadsbruken til Unesco, med både produksjon, påkledning og bruk av bunad. Vi mener at en innskriving på UNESCO’s Representative Liste over immateriell kulturarv vil gi våre bunadstradisjoner økt status og økt vern. Dette er viktig for at myndighetene skal være villige til å etablere gode ordninger for bevaring, opplæring og utdanning.

Vi mener også at UNESCOs anerkjennelse av den norske bunadstradisjonen vil bidra til å bevisstgjøre både brukere og produsenter om kvalitetene i bunaden, og å fremme mer kunnskap blant folk om bunaden deres.

UNESCO-konvensjonen om immateriell kulturarv ble utarbeidet i 2003 for å sikre respekt for og øke bevisstheten om den immaterielle kulturarvens betydning. Norge ratifiserte konvensjonen i 2006.

Når vi snakker om immateriell kulturarv, mener vi levende tradisjoner, sosiale skikker, muntlige tradisjoner, håndverk og kunnskap om naturen. Immateriell kulturarv går i arv fra generasjon til generasjon, og har betydning for vår forståelse av oss selv og vår identitet.

Sammen har de fem organisasjonene som står bak nominasjonen, foran seg en rekke arrangement, møter og seminar der dette tema blir løftet fram i foredrag, diskusjoner og samtaler. Vi ønsker å få dere i tale!

VI har også planlagt en rekke arrangement for barn og unge, både praktiske og teoretiske. De neste to årene kommer representanter fra de fem organisasjonene til å reise rundt over hele landet for å fremme nominasjonsarbeidet, og vi vil gjerne ha dere alle sammen med på laget.

20 april 2020, Hjerleid, Dovre

9 mai 2020

5 juni 2020, Mandal

1 juli 2020, Design- og håndværksefterskolen i Skjern, Danmark

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.