Knivsamling på nett!

Norges Husflidslags omfattende knivsamling fra Holmen gård er nå fotografert og digitalisert, og dere finner den på nettsidene våre! En sann skatt for alle som er interessert i knivhåndverk.

Fra 1979 til 2004 drev Norges Husflidslag kurssenter på Holmen gård i Gjerstad, Aust-Agder. Gjerstad er ei bygd med lange knivtradisjoner, og Norges Husflidslag fikk flere kniver i gave i den første perioden vi drev gården. I løpet av 80- og 90-tallet kom det inn flere og flere kniver i gave fra hele landet, og vi endte opp med en omfattende og unik knivsamling.

Knivene i samlinga er stort sett laget mellom 1960- og 1990-tallet, og tilhører med dette en spennende periode med knivmaking i Norge, hvor mange knivmakere både bærer med seg kunnskap om hvordan lage tradisjonelle kniver, samtidig som de eksperimenterer med nye former og uttrykk. Knivene dere ser her er stort sett praktkniver, dekorert med sølv og gull, og utsøkt håndverksmessig gjennomført.

Etter knivutstillinga ble tatt ned fra Holmen gård har disse knivene ikke lenger vært tilgjengelig for publikum, og det vil vi endre på nå! I den digitale knivutstillinga finner dere ikke bare bilder av knivene, men også opplysninger om knivmaker og i hvilken tradisjon knivene er laget. Knivene er delt i hovedgruppene Aust-Agderkniven, Telemarkskniven, Samekniven og Fantekniven, men det finnes kniver fra hele landet i samlinga.

Det finnes kniver fra mange av våre beste knivmakere i samlinga, og det er kanskje spesielt verdt å legge merke til knivene fra Gjerstad-mannen Åsmund Vollebakken.

Tekstene som følger med er de som ble skrevet av Kirsten Rømcke da knivene var utstilt på Holmen gård.

Hele samlinga finner dere her.

Foto: Skaft/slire av Kåre Apeland, Gjerstad. Knivblad av E. Sperre, Hjuksebø.

23 jan 2019 17:30, Thon Hotel Opera, Oslo

26 jan 2019 10:00, Notodden

3 april 2019, Rauland

23 april 2019, Hjerleid, Dovre

7 juni 2019, Vågå

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.