Kunnskap om ull bort i spinninga

Tapet av Dale Garns produksjon er et tap av kunnskap om ull, kvalitet og kulturarv vi vanskelig kan få tilbake. 

Av Marit Jacobsen, direktør for Norges Husflidslag. Innlegget stod på trykk i Nationens papirutgave 18. februar 2014.

Kort tid tilbake kom den overraskende nyheten om at Dale Garns produksjon legges ned, kun én måned etter at de nye eierne, Gjestal AS, dyrt og hellig lovte at hos den tradisjonsrike garnprodusenten skulle ingenting endres. Dette er ikke kun et tap for Vaksdal og for de ansatte som sies opp, det er også et tap for oss alle av et kvalitetsgarn laget ut i fra kunnskap om sau, tradisjon og lokalmiljø.  

Ved overgangen til ullproduksjon i utlandet, så forsvinner også en kunnskap som er vanskelig å få tilbake når den først har blitt borte. Det er kunnskap om hvilke sauer som leverer hva slags ull, om hvilken bearbeiding som gir best resultat avhengig av om du skal lage kofte eller tovete tøfler, og om garnet skal brukes inntil en barnekropp eller som arbeidstøy.

Dette er kunnskap som sitter i hodene og hendene på de ansatte ved Dale Garn, og som har blitt overlevert og forbedret i samspill med sauebønder, tekstildesignere og håndverkere gjennom godt over hundre år. Gjennom lokalt produsert garn har vi fått kvalitet, og Dale Garn har samtidig ivaretatt kulturarv og tradisjon gjennom et helhetlig syn på produksjon og næringskjede.

Norges Husflidslag håper at strikkere, håndverkere og andre ullkjøpere i fremtiden tar til seg konsekvensene av å handle utenlandsprodusert ull, for i valget av ullprodusent ligger det også et valg av i hva som er verdt å ta vare på av kunnskap. Og hvert eneste kjøp kan føre oss nærmere nok en nedleggelse som hos Dale Garn. 

8 mai 2021

30 juni 2021, Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern, Danmark

30 aug 2021

7 mai 2022

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.