Lys framtid for norsk ull

Framtida til den norske ulla ser lys ut om de spinneriene, butikkene, sauebøndene og organisasjonene som var samla på Stjørdal forrige uke får det som de vil! Norsk ull har masse gode kvaliteter og stort potensial for å brukes enda mer i tiden som kommer.

Til ”Ullialt-konferanse om tydelig norsk ull” på Stjørdal 20. til 23. april inviterte Norges Husflidslag sauebønder, spinnerier, husflidsbutikker, designere, organisasjoner og frivillige til fire dager med foredrag, debatter, utflukter og kurs knytta til den norske ulla, og hele 180 personer var med på konferansen!

Mange tar det for gitt at ulla vi kjøper i butikkene er norsk, og dette var utgangspunkt for forrige ukes konferanse: I høst har debatten om villedende markedsføring rast, og periodevis vært het. Betalingen bonden får for ulla finansierer knapt klipperen, mens markedet for norsk ull her hjemme vokser i takt med bevisstheten hos forbrukerne. Mange bryr seg om dyrevelferden. Andre vil ha varer med et så balansert miljøregnskap som mulig. Og hva er egentlig «god kvalitet»?

Torsdagen var viet landbruket, forvaltningen og politikken, med deltakelse fra Bondelaget, Senterpartiet, Miljøpartiet de grønne, Norilia, Norsk sau og geit, Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk og Rauma Ullvarefabrikk, forskningsprosjektet KRUS, Norsk villsaulag – og hele dagen ble åpnet med et annerledes blikk på ull fra designer Per Ivar Selvaag.

Fredagen handlet om salg og formidling, med Svanemerket, Hillesvåg Ullvarefabrikk, Norsk Flid Husfliden Steinkjer, innlegg fra Universitetet i Island om lopigenseren. Foredragsdagen ble startet med et humoristisk blikk på ulla fra skuespiller Marianne Meløy, og avsluttet med myteknusing fra Ingun Grimstad Klepp og Tone S. Tobiasson, før deltakerne så besøkte de to gårdene Øfsti Søndre og Solem Østre, og ble kjent med lam fra både grå trøndersau og norsk kvit sau.

Lørdag og søndag var kursdager, med mulighet til å fordype seg i blant annet brikkevev, grindvev, spinning, patentstikk, tvebandstrikk eller toving! I tillegg til kurs for konferansedeltakerne hadde våre fylkesledere samling i løpet av helgene, og vi var vertskap for møte i våre nordiske og europeiske paraplyorganisasjoner!

Vi er strålende fornøyd med Ullialt-konferansen, og takker alle deltakere og foredragsholdere for å ha vært med på å løfte den norske ulla!

Følg gjerne Ullialt på Facebook for å få med deg mer om norsk ull!

Foto av Sølvi Westvang: Kopplam på Solem Østre

8 mai 2021

30 juni 2021, Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern, Danmark

30 aug 2021

7 mai 2022

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.