Norges Husflidslag har blitt UNESCO-akkreditert

Denne uken ble det klart at Norges Husflidslag, som den tredje organisasjonen i Norge, er akkreditert av UNESCO som frivillig organisasjon (NGO) med spesielt ansvar for immateriell kulturarv. 

En slik akkreditering betyr at Norges Husflidslag får en rådgivende status i UNESCO, som en organisasjon med kunnskap om hvordan immateriell kulturarv holdes i live. Akkrediteringen skjedde formelt i Paris denne uken, på generalforsamlingen for stater som har ratifisert UNESCOs konvensjon for immateriell kulturarv.

Direktør for Norges Husflidslag, Marit Jacobsen er utrolig stolt av akkrediteringen – Dette er en enorm anerkjennelse av at det arbeidet som gjøres over hele landet, med å holde kurs i strikking, bunadssøm, treskjæring og mye mer, er viktig for kulturarvens del.

Norges Husflidslag jobber mye med videreføring av kunnskap om snart glemte lokale håndverksteknikker, og Jacobsen mener noe av det viktigste organisasjonens medlemmer gjør er å vise at kunnskap om håndverk ikke kan dokumenteres og så legges vekk. – Kunnskapen sitter i folks hender, og det er opplæring som trengs for å gi nye generasjoner verdifull håndverkskunnskap. Med denne akkrediteringen viser UNESCO at det opplæringsfokuset vi har i Norges Husflidslag er viktig for å videreføre kulturarven, sier Jacobsen

Norge ratifiserte i 2007 UNESCOs konvensjon om immateriell kulturarv, og Jacobsen håper at norske myndigheter ser det statlige ansvaret i å tilrettelegge for kultur- og håndverksopplæring. – Norge burde vise at de tar ratifiseringen seriøst, og Norges Husflidslag gir gjerne kulturminister Thorhild Widvey innspill på hvordan dette kan jobbes med fremover, avslutter Jacobsen.

For mer informasjon om UNESCO-konvensjonen om immateriell kulturarv, se UNESCOs hjemmesider

8 mai 2021

30 juni 2021, Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern, Danmark

30 aug 2021

7 mai 2022

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.