Norges Husflidslag — Holdbart i 110 år

I 2020 feirer Norges Husflidslag 110 år. Som kultur- og interesseorganisasjon for over 23 000 medlemmer, 36 husflidsbutikker, 164 profesjonelle husflidhåndverkere og 365 lokale lag spredd over hele landet, står vi i dag stolt og stødig som en ledende aktør innen kulturvern, handlingsbåren kunnskap og næringshusflid.

Lokale husflidslag har siden 1910 arbeidet med å ta vare på, formidle og fornye håndverkstradisjoner og gammel kunnskap. Idet Norges Husflidslag går inn i sitt 110. år, er det med Holdbart som satsingsområde. Gjennom Holdbart løftes teknikker og kunnskapen om gode materialer frem, med hvordan materialkunnskap, håndverk og husflid kan bidra til å gjøre oss til mer ansvarlige forbrukere. Gamle ferdigheter blir satt inn i en tidsmessig sammenheng, og husflidslagene har kunnskap og erfaring som folk flest kan ta i bruk for å lage ting som varer og ta vare på det de eier.

Satsingsområdet har skapt stor entusiasme både innad i og utenfor organisasjonen – blant yngre og nysgjerrige på husflid, og mer erfarne håndverkere. Holdbart har vært med på å tydeliggjøre rollen som husflidshåndverk har, og har hatt gjennom mange år. Å vite noe om hva plagg og gjenstander er laget av, hvordan de lages og kan repareres, er verdifullt og har aldri vært viktigere enn det er nå.
I et jubileumsår er det naturlig å se tilbake på sin egen historie, og å reflektere over hvilken rolle man har i samfunnet i dag. Desto viktigere kan det likevel være å se fremover og hvilke muligheter og utfordringer som ligger der.

Hvordan vil husflidstradisjonene se ut om 110 år, og hvilke ferdigheter og kunnskap er det viktig å ivareta på veien dit? Hvilke behov vil verden ha, hva vil vår rolle være i dette? Hvordan kan man forbli en holdbar organisasjon også i fremtiden?

Mye blir til mens man går, men én ting vet vi allerede nå. Med dype røtter i tradisjonelle håndverksteknikker, immateriell kulturarv og kontinuerlig arbeid med formidling og opplæring retter vi blikket fremover. Vi tar husflid med inn i fremtiden – og de neste 110 årene.

1 juli 2020, Design- og håndværksefterskolen i Skjern, Danmark

26 aug 2020, Norges Varemesse, Lillestrøm

5 sep 2020

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.