Praktisk kunnskap begynner med praktisk opplæring

Kristin Skogen Lund (bildet) har hatt en interessant innfallsvinkel på forbedringen av norsk skole de siste dagene, med en etterlengtet oppmerksomhet omkring behovet for praktisk kunnskap. Men analysen og løsningene som har blitt presentert under fanen #læringslivet mangler noe vesentlig – det enkle faktum at ingen blir dyktige praktikere om de ikke har praktisk opplæring.

Foto: Berit Roald, NHO.no

Det politiske dokumentet Læringslivet som ble lansert i forkant av NHOs årskonferanse konkluderer med at frafallet i videregående skole og den labre rekrutteringen til fagutdanninger og teknologiske yrker skyldes fire problemområder; et skolesystem som slipper elevene for lett igjennom, ”nye” fagopplæringer som ikke fungerer, urealistiske idealer fra Reform 94, og et høyere utdanningstilbud som ikke svarer på det kompetansebehovet samfunnet har.

Noen av løsningene som NHO skisserer, som flere veier til yrkesfag og svennebrev, er positive. Men kjernen av problemet ligger i statusen til de praktiske fagene og kunst- og kulturfagene. Å stadig få høre at grunnleggende ferdigheter i de såkalte basisfagene norsk, matte og engelsk er viktigst gjør noe med respekt, tro og anerkjennelse av andre fag. At stadig færre velger praktiske utdanninger og yrker må ses i sammenheng med at utdanningssystemet fremelsker teori.

At NHO i sine forslag til løsninger ikke adresserer hvordan målbar teoretisk kunnskap favoriseres i grunnskolen gjør det at hele analysen av hva som må gjøres med utdanningssystemet mister troverdighet. Senest i gårsdagens Aftenposten sier Kristin Skogen Lund selv at det har vært uheldig med en ”forherligelse av teoretisk kunnskap fremfor praktisk kunnskap”, i tillegg til at SSB påpeker det åpenbare med at læring i grunnskolen har stor betydning for videre yrkeskarriere.

Hvis NHO er seriøse i sitt ønske om å ville ha arbeidstakere med mer og bedre praktisk kunnskap så må de kjempe for mer praktisk undervisning i hele skoleløpet.

Dette debattinnlegget av Norges Husflidslags direktør sto på trykk i Dagbladets papirutgave 14. januar 2013

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.