Rødlista gjennom 2017

Har du lagt merke til at vi hver uke i 2017 har delt en oppdatering i sosiale medier med «Ukas rødliste»? Mangfoldet i rødlisteprosjekter blant våre lokallag er stort, og gjennom året tror vi langt flere har fått øynene opp for det!

I 2017 markerte Norge 10 år siden undertegnelsen av UNESCOs konvensjon om vern av den immateriell kulturarven, og vi i Norges Husflidslag hadde lyst til å bruke anledningen til å vise fram hvordan nettopp våre lokallag jobbet med dette. Og hva var vel bedre egna til det enn Rødlista vår, hvor det er lag rundt omkring i landet som velger ut teknikker og kunnskap som er trua, og som gjennom Rødlista gjør en innsats for å bevare som levende kulturarv?

I løpet av året har våre følgere på Facebook og Instagram blitt kjent med Snåsalabben, kniplinger, sivsko, Mamma Astrup-strikk, lindebasttau, Sarpsborgryer, ryer med floss, engelsk broderi, ølhøner, garnfarging, neverfletting, skjørtevarmere, kipebinding, Telemarksbinding og mange, mange flere teknikker. Det veves, flettes, strikkes, skjæres, bindes, smis, broderes, presses, føyes og formes med både hender og diverse redskaper. Vi har vist fram hvordan man med husflid arbeider i tre og never, siv og tæger, ull og lin, hestehaler og kuromper, og at det ikke bare handler om teknikker og uttrykk, men også om kunnskap om naturen og bruk av bærekraftige materialer.

Noe av det viktigste med Rødlista er likevel hvordan lokal- og fylkeslagene våre gjør mer enn å bare dokumentere gjenstander - de kurser og sørger for at disse husflidteknikkene, som gjerne har gått fra hånd til hånd i århundrer, læres videre. Umistelig kunnskap hindres i å forsvinne og dette er ikke noe husflidslagene har jobbet med kun i 2017, dette er noe vi har gjort siden organisasjonen ble stifta i 1910. Så selv om markeringa av UNESCO-jubileet er omme, så fortsetter alle medlemmer og lag i Norges Husflidslag med å sørge for at husflid er levende kulturarv også i årene som kommer!

Alt som har blitt lagt ut om Rødlista gjennom året finner du vår Instagram-profil eller vår Facebook-side. Oversikt over alle rødlisteprosjekt våre lokal- og fylkeslag jobber med finner her. 

Foto: Skjermdump fra Norges Husflidslags Instagram-profil.

23 jan 2019 17:30, Thon Hotel Opera, Oslo

26 jan 2019 10:00, Notodden

3 april 2019, Rauland

23 april 2019, Hjerleid, Dovre

7 juni 2019, Vågå

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPrivacy

This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.