Stipend til trehåndverker

Telemark fylkeskommunes stipend for husflid og håndverk 2017 går til husflidhåndverker Mari Fallet Mosand, som jobber med tre og formidler under navnet Krokvokst. Vi gratulerer så mye! 

Telemark fylkeskommune sitt stipend for husflid og håndverk har vært delt ut siden 2002. Det er i år 15. gang stipendet deles ut.

Stipendet er på 60 000 kroner. Telemark fylke har vært, og er fremdeles, det eneste fylket som deler ut et såpass stort stipend til utøvere som arbeider med husflid og håndverk.

Juryarbeidet er et samarbeid mellom Telemark Fylkeskommune, ved Line Ruud Ørslien, Husflidskonsulenten i Telemark, Marthe Haugerud og Institutt for tradisjonskunst og folkemusikk ved Bodil Akselvoll

Stipendet deles ut til en tradisjonsbærer og nyskaper innen sitt fagfelt. Mottageren må være bosatt i Telemark og utøve håndverket sitt her. Man må være registrert som selvstendig næringsdrivende eller ha enkeltmannsforetak for å kunne søke. 

Årets stipend for husflid og håndverk deles ut offisielt på fylkestinget den 8.juni, men stipendmottakaren i år fikk vite om tildelingen rundt årsskiftet og har kunne arbeide frem nye produkt til utstillingen dere kan se her i dag – i Drombegangen ved HSN, Rauland.

Hensikten med stipendet er å stimulere til ny formgivning, et nytt produkt eller videreutvikling av en teknikk innenfor fagfeltet tradisjonskunst. I år var det veldig mange søkere til stipendet, men juryen merket seg med en gang den grundige søknaden til Mari Fallet Mosand og ble enige om at hun ville være en verdig mottaker av stipendet.

Mari er opprinnelig frå Rauland, men er nå bosett i Bø der hun har etablert eget verksted på Bø museum. Hun er utdannet som faglærer i kunst og handverk ved Institutt for forming og formgivning på studiested Notodden (HSN) og har gått på kunstskole i Bergen. I 2016 ble hun tatt opp som medlem i Husflidshåndverkerne.

I tillegg til å treffe Mari på verkstedet i Bø, kan vi se arbeidene hennes på ulike utstillinger. I sommer skal hun også stille ut på Seljordutstillinga som opner i slutten av juni. På hjemmesiden og sløydbloggen krokvokst.com forteller hun hvordan hun lager trearbeidene sine. På hjemmesiden finner dere også en nettbutikk med mange av arbeidene hennes til salgs!

Når det gjelder arbeidene til Mari, så har hun ikke valgt en enkel vei. Hun har valgt å satse på et håndverk der en bare bruker håndverktøy. Hun henter materialet sitt rett fra skogen og bearbeider treet og emnene gjennom en langvarig prosess frem til ferdige produkt.

Ingen av gjenstandane vil se like ut, men gjennom bearbeiding av formene får hun likevel frem former som ligner hverandre og som fungerer sammen.

Produktene til Mari representerer:

  • GODT HANDVERK
  • DE ER MILJØVENNLIGE OG BÆREKRAFTIGE – d.v.s. at de vil ha et langt liv og vil kunne gå tilbake til naturen etter et langt liv i bruk.
  • SLOW CRAFT og kortreiste
  • DE ER MODERNE fordi de representerer både fortid (tradisjonen) og fremtid.
  • DE ER VAKRE – fordi de har alle disse egenskapene i seg og i tillegg er godt utformet.

I stipendperioden har hun utforsket:

  • Stol og krakkdesign
  • Seteveving
  • Dekorteknikker på tre

Utstillingen viser at hun har brukt stipendperioden veldig bra.

Foto fra hjemmesiden krokvokst.com

8 mai 2021

30 juni 2021, Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern, Danmark

30 aug 2021

7 mai 2022

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.