Stortingsforslag for å bedre lærlingrekruttering

I dag stemte Stortinget enstemmig gjennom Venstres forslag om å få til endringer så det blir enklere å ta opp lærlinger i små håndverksfag! Vi gleder oss over forslaget, og er spent på å se hvordan regjeringen svarer på oppdraget.

Detalj fra smiing

«Stortinget ber regjeringen vurdere en forenkling av regelverket om inntak av lærlinger i tradisjonshåndverksfag/små håndverksbedrifter og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Venstre kom tidligere i år med flere forslag for å styrke den immaterielle kulturarven og de små håndverksfagene. I dag ble ett av forslagene, som handler om å finne løsninger for å gjøre det lettere for små bedrifter å ta opp lærlinger, stemt igjennom av et enstemmig storting!

Direktør for Norges Husflidslag, Marit Jacobsen, er veldig tilfreds med forslaget.

- Dette har vi ønsket oss lenge! Mange av tradisjonshåndverskbedriftene er små bedrifter hvor det er ressurskrevende å følge opp lærlinger og samtidig opprettholde den nødvendige produktiviteten, så at det kommer noen tiltak her er absolutt på tide, sier Jacobsen.

Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth fra Venstre er fra Oppland og har jobbet ivrig for å få forslaget gjennom. Selv ser han mange gode fra miljøer i eget hjemfylke som gjør en god jobb, som miljøet rundt museene på Lillehammer, håndverksskolen Hjerleid, og Valdres folkemuseum.

- Tradisjonshåndverket er viktig kulturarv som bærer på verdier det er verdt å ta vare på for enkelpersoner og for grupper, uansett om det handler om bunad eller instrumenter. I tillegg er det også flere goder koblet sammen; håndverksfagene ivaretar ikke bare kulturarv, det skaper også arbeidsplasser og bidrar til bevaring som er god miljøpolitikk.

Venstre hadde totalt fire forslag for å fremme immateriell kulturarv, men kun dette ene gikk gjennom denne gangen. Kjenseth sier at det vil være viktig for Venstre framover å holde trykket oppe på andre ting som vil lette det å være en liten aktør og selvstendig næringsdrivende, eksempelvis når det kommer til pensjon og andre tiltak for å styrke lærlingordningene.

- Tusen takk til Venstre for den jobben de har gjort med å jobbe fram dette, og takk til Stortinget som stemte forslaget gjennom. Nå håper vi regjeringen tar tak i dette raskt, og kommer tilbake med et godt forslag, sier Jacobsen 

Foto lånt fra håndverksskolen Hjerleid

8 mai 2021

30 juni 2021, Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern, Danmark

30 aug 2021

7 mai 2022

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.