Husflidsdagen

14 sep 2019

Husflidsdagen har Holdbart som sin røde tråd. Holdbart skal vise oss mulighetene som tradisjonshåndverk og materialkunnskap gir - på veien mot et mer ansvarlig forbruk.

Satsingsområdet Holdbart ble vedtatt på Norges Husflidslags landsmøte i juni 2018. 

Kunnskap om materialer og teknikker er forutsetninger for å gjøre ansvarlige valg som forbruker. Det å lage, reparere og utnytte ressursene som ligger i det vi omgir oss med, var tidligere en selvfølgelig del av allmenndannelsen, - en del av vår immaterielle kulturarv. Med dagens situasjon er denne kunnskapen igjen høyaktuell. Velstanden vår, kjøpekraften og overforbruket har skapt enormt store utfordringer for kloden vår og livet på den.

Ting, klær og utstyr i gode materialer, som vi kjenner opphavet til eller som har en egen betydning for oss, ønsker vi å ta vare på. Å være glad i tingene sine, ta vare på dem og la dem få en langvarig bruksverdi er bærekraftig. Kvalitetsbegrepet får flere betydninger, og kan beskrive identitet, materialitet og holdbarhet.

For å nå vårt mål, vil vi i Norges Husflidslag bidra på flere områder:

  • Øke materialkunnskapen hos forbrukerne
  • Drive opplæring i teknikker som forlenger gjenstanders levetid
  • Heve tradisjonshåndverkets status

Husflidsdagen

Den andre lørdagen i september hvert år oppfordrer vi alle husflidslag til å vise frem seg selv og organisasjonen under fanen "Husflidsdagen".
Denne dagen har hvert år et spesielt tema eller et satsingsområde. Vi håper medlemmene ser potensialet som ligger i satsingen og i årets tema, og skaper mengder av holdbare aktiviteter ute i lagene og spesielt på husflidsdagen.

Holdbart omfatter hele organisasjonen og alle ledd: Lokallag, håndverkere, butikker, og enkeltmedlemmer. Satsingen er en god anledning til å være kreative i egen virksomhet, og se oss selv på nye måter. Vi kan påvirke!
Vi ønsker aktiviteter i hele landet på denne dag, og å komme oss ut av «godstolen» og ut i det offentlige rommet med all vår kunnskap om teknikker og materialer.

Vi inviterer med og verver nye medlemmer til husflidslaget, og bruker også anledningen til å lære bort litt om det vi jobber for i Norges husflidslag.

Husflidslagene kan med fordel invitere med andre kulturvernorganisasjoner til et felles arrangement. Dette gir et større nedslagsfelt for aktivitetene og flere publikummere.

Melder de sitt arrangement inn som arrangement under Kulturminnedagene (gjøres på nettsiden) får de ekstra markedsføring av arrangementet og er dessuten med når Kulturminnedagsprisen skal kåres - med premie på kr. 30.000 i tillegg til PR og diplom.

Les mer om Kulturminnedagene her

Den digitale utstillingen Håndkraft dokumenterer 24 husflidhåndverkere i arbeid og gir et innblikk i deres hverdag. Vær med på lanseringen 28. oktober. 

Nå kan husflidslaget oppgradere sitt spikkeutstyr—helt kostnadsfritt. I forbindelse med Rundt bålet-prosjektet og en tildeling fra Sparebankstiftelsen DNB kan lokallag nå søke om å motta en innholdsrik utstyrspakke med verktøy til en verdi av kr. 25 000. Søknadsfrist 15. november.

For sjette gang ønsker Norges Husflidslag håndverkere velkommen til et inspirerende startskudd for produktutviklingskampanjen HOLDBART HÅNDVERK 2021-2022 – TIDLØS. I år den 1. november på Kroloftet i Oslo.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.