Nordic Craft Week

28 aug 2021 - 5 sep 2021

Nordic Craft Week er en årlig feiring av tradisjonell nordisk håndverk. I en uke hver høst går de nordiske landene sammen om å vise frem ulike teknikker og håndverkstradisjoner særegne for sitt land. 

Nordic Craft Week ble arrangert første gang 2018 og er et samarbeidsprosjekt mellom håndverksorganisasjonene i de nordiske landene. Sammen deltar Norges Husflidslag, Hemslöjden fra Sverige, Fora fra Danmark, Taito fra Finland, Icelandic Craft Association fra Island, Faroe Island Craft Association fra Færøyene og Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit fra Estland. De nordiske landene har en lang håndarbeidstradisjon, og gjennom prosjektet er det fokus på felles kulturarv og håndverk som næring.  

Fjorårets tema var «tre». Følg Nordic Craft Week på Facebook og fordyp deg i de fine bidragene fra 2020. Her finner du spikking av treskje og næstepinne, utsøkte treskjæringer, neverfletting og en sykkel av tre!

Det norske bidraget i 2020 var den tradisjonskurven teknikken med å lage vedmeiser – et håndverk som sto i fare for å bli helt glemt. Les hvordan husflidshåndverker Hege Wiken og Samson Øvstebøs har reddet teknikken fra glemselen her:

«Vil utfordre norske kurvtradisjoner» Norsk Husflid nr.4/2019.

Norsk Husflid er tilgjengelig i løssalg i Norges Husflidslags nettbutikk.

Se også artikkelen om meisebinding på Norges Husflidslags fagside Rødlista

Folkekunststipendet er et av Statens kunstnerstipend som årlig tildeles utøvere innen folkekunst. Folkekunstnere er utøvere av folkelige kunstuttrykk innen håndverk, dans, musikk og sang. Søknadsfrist er kl 13.00 15. oktober 2021, og skjema er tilgjengelig på Kulturrådets nettsider.

i håper mange av våre håndverkermedlemmer bruker anledningen til å søke stipendet!

Samiske vevetradisjoner og Ung Husflid trekkes frem som god praksis for ivaretagelse av levende kulturarv i to artikler nylig publisert på nettstedet Safeguarding Practices. Nettstedet samler erfaringer fra de nordiske og baltiske landene, for å inspirere og styrke arbeidet med UNESCO konvensjonen fra 2003 om vern av immateriell kulturarv.

Rødlista er en dugnad for å samle inn og dokumentere husflid- og håndverksteknikker som står i fare for å bli glemt. Nærmere hundre teknikker er allerede samlet inn. Kurset er for medlemmer i lokallag som vil ha hjelp til å dokumentere lagets arbeid med rødlisteteknikker.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.