Rødlistekurs på Notodden

26 jan 2019 10:00 - 27 jan 2019 17:00, Notodden

Helga 26. og 27. januar inviteres det til kurs på Notodden i rødlisteteknikker knytta til drakttradisjonen i Telemark og Buskerud. Vi inviterer til åtte ulike kurs i teknikker få andre kan i dag!

Norges Husflidslag ble i 2014 akkreditert av UNESCO som en ekspertorganisasjon på immateriell kulturarv. Det er vi stolte av og rødlistedugnaden er en metode for å videreføre praktisk kunnskap i nesten glemte håndverksteknikker, hvor lokallag velger ut hvilken kunnskap de mener er verdifull.

Denne kurshelgen er en del av rødlistearbeidet der vi vil invitere til kurs i mange rødlistede teknikker som hører til drakttradisjonene i bl.a.Telemark og Buskerud. Det er konsulentene for Norges Husflidslag i Telemark og Buskerud som arrangerer kursene.

Praktisk info:

Alle kursene er på Universitetet i Sørøst-Norge campus Notodden. På lørdag går kursene 10.00-17.30 og søndag 10.00-15.00.

Pris kurs kr. 1600,- pluss materiell. Spesiell info om materiell til hver av kursene finner du under.

Påmeldingsinfo finner du under hvert kurs. Du betaler ved påmelding.

Deltakerne velger ett av følgende kurs som går over begge dager:

Firfletting

Kurslærer: Torhild Aavik.

Torhild bor i Bø, driver firmaet Firfletta.no, og er den fremste utøveren av firfletting i Norge.

Firfletting er kunnskap som står i fare for å bli glemt, og har få bruksområder i dag. Tidligere ble firfletting brukt i rituelle tekstiler som julehåndkle, høgsetebrudeduk, andre duker og til brudeforkle. Les mer om firflettingens historie og firmaet på www.firfletta.no

Torhild har fått Telemark Fylkeskommune sitt stipend for husflid og håndverk til sitt rødlistearbeid, hun har vunnet konkurransen “Identitet - Idé i tet”, hun er husflidshåndverker og medlem av Norges Husflidslag. På kurset lærer du grunnleggende ferdigheter i firfletting og forskjellige måter å flette mønster på.

Materiell: Kurslærer har med materiell som kan kjøpes på stedet.

Påmelding til firflettingskurset gjør du her.

Kelimvev/voggevev

Kurslærer: Tove Gulsvik

Tove bor på Hønefoss og er aktiv i vevmiljøet i Buskerud. Tove har vært ansatt i Norges Husflidslag i en årrekke både som konsulent og direktør, og er nå en erfaren pensjonist.

Kelimvevde bånd er kjent i flere distrikt både som belte og bånd på stakkekant, seler til både stakk og bukser, og reivebånd til spebarn. Teknikken ligner på hvordan man vever billedvev og på kurset lærer man den grunnleggende teknikken som man videre kan bruke for å veve seg bånd. Kelimvevde bånd ble brukt som belte til raudtrøyeklea i Øst-Telemarktradisjonen. Denne drakta var folkedrakta som var i bruk i dette området i tidsperioden 1800-1850 fram til beltestakken kom i bruk. Det er få som bruker beltet i dag, men det er stadig økende interesse for rekonstruksjoner og bruk av raudtrøyeklea. Det hadde vore flott å se noen nye kelimbelte i bruk! Les mer om stakkeband på voggevev på rødlista for Gol her.

Materiell: Har du en egna vev for båndveving må du gjerne ta den med. Båndvev, voggevev e.l. er det beste, men vi har noen andre løsninger hvis du ikke har en vev eller får låne av noen. Du kan kjøpe eller bestille vev direkte fra Gol Husflidslag ved Sissel Bjørøen mobil: 480 32 096. Voggevev koster kr.1000 pluss frakt. Disse vevene er laget av lokal håndverker på Gol, Buskerud. Det finnes også en modell med karveskurd til kr. 1700. Kurslærer har annet materiell tilgjengelig for kjøp på kurset.

Påmelding til kurset i kelimvev/voggevev gjør du her.

Smøyg, grunnleggende

Kurslærere: Herrene Bull-Sveen

Herrene Bull-Sveen bor ved Hvittingfoss og er aktive både i husflidslaget og i vikingmiljøet. De har rik kunnskap på håndverksfeltet, og er spesielt kjent for sine mønstersamlinger på nett. Se mer om deres arbeid her. På kurset lærer man grunnleggende ferdigheter og planlegging av smøygbroderi etter mønster. Smøyg er en eldgammel teknikk som er brukt mange steder og i mange sammenhenger. Smøyg er i dag mest kjent som en teknikk man bruker på broderte bunadskjorter til f.eks. beltestakk fra Øst-Telemark. Les om smøyg fra Telemark Husflidslag sitt rødlistearbeid her.

Materiell: Det kan være lurt å ta med lupe og godt lys hvis man har tilgang til lupelampe etc. Kurslærerne har med materiell som kan kjøpes på stedet.

Påmelding til nybegynnerkurs i smøyg gjør du her.

Telemarksbinding

Kurslærer: Brit Robertsen

Brit bor i Porsgrunn, er aktiv i Grenland Husflidslag og leder av Telemark Vevforum.

Brit har lært Telemarksbinding av Dagny Isene på Notodden. Hun vil lære bort det grunnleggende i bindingen, som å lage rutenett og forskjellige mønstringer. Telemarksbinding er mest kjent som kanter eller dekor på tekstiler som f.eks. skaut til hodeplagg og brudeforkle, og rituelle tekstiler som julehåndkle og høgsetebrudeduk. Lær mer om Telemarksbinding her.

Materiell: Kurslærer har med materiell som du kan kjøpe på stedet.

Påmelding til kurs i telemarksbinding gjør du her.

Bogstadbelte

Verkstedleder: Ingunn Hovde

Ingunn bor i Sauland og vever tradisjonelle band og belter på grind og brikker. Hun har gått i lære hos flere av våre fremste læremestere på området, bl.a. Tarkjell Sletta. Det er per i dag ingen som kan teknikken til fulle og produserer slike bånd/belter. Ingunn har prøvd å rekonstruere teknikken med å veve bogstadbelte i grind. Under dette verkstedet (workshopen) er det tenkt at deltakerne gjør utprøvinger og forsker på konstruksjonen av bogstabeltet sammen med verkstedleder.  Det er et krav at man mestrer kunsten å plukke mønster i grind fra tidligere for å delta.

Materiell: Kurslærere har med materiell som kan kjøpes på stedet.

Påmelding til kurs i bogdtadbelte gjør du her.

Sprang

Kurslærer: Guro Fosstveit

Guro er bosatt i Sauherad og knytta til Evju bygdetun sitt arbeid med tekstil tradisjon.

Sprang er et urgammelt handarbeid som har vært kjent i Norden siden bronsealderen. Det å lage et sprangarbeid kalles å "bregde". Bregdeteknikken er en måte å lage stoff, blonder, skjerf og lignende på ved å håndtere parallelle tråder i en ramme.

I motsetning til veving, brukes ikke innslag. Det er bare de parallelle trådene som blir slynget om hverandre på en bestemt måte.

Sprang er forløperen til strikking. Det ble laga gensere, votter og luer i sprang, men det er  mest brukt til gardiner, duker, pyntehandkle og julehandkle. Sprang har også blitt brukt i brudeforkle.

Materiell: Kurslærere har med materiell som kan kjøpes på stedet.

Påmelding til kurs i sprang gjør du her.

Smøyg viderekomne

Kurslærer: Liv Berit Kaasa

Liv Berit bor i Sauherad og er en høvding i folkedraktmiljøet i Midt-Telemark og er spesialist på broderte smøygkvarder til beltestakk og raudtrøyeklede. Hun er leder for ei broderigrupppe som møtes ukentlig på Evju bygdetun og som er ledende når det gjelder kunnskap om den lokale broderitradisjonen i området. Liv Berit har sydd stakker i en årrekke, men er nå pensjonist men vil fortsatt dele av all sin kunnskap. Her trengs tålmodighet, ro og konsentrasjon når du skal lære fra en av våre aller fremste tradisjonsformidlere.

Materiell: Kurslærere har med materiell som kan kjøpes på stedet.

Påmelding til kurs i smøyg for viderekomne gjør du her.

Flossekant

Kurslærer: Gro Strand

Gro er en habil viderefører av drakttradisjonen i Telemark og har rik kunnskap om drakthistoriens detaljer fra lokale miljøer i fylket. På kurset lærer du hvordan du kan lage flossekant på tradisjonelt vis. Floss er mest kjent i bruk til håndplagg som votter og håndleddsvarmerer/pryd. Flossekant er også brukt til luer.

Materiell: Kurslærere har med materiell som kan kjøpes på stedet.

Påmelding til kurs i flossekant gjør du her.

1.-3. november 2019 inviterer Norges Husflidslag til landets største møteplass for alle som jobber med eller er interessert i vev.  På dette symposiet setter vi fokus på vev-tradisjoner i nordområdene. 

Norges Husflidslag er for tiden underbemannet når det kommer til informasjon på nettsider og på facebook. Derfor kan det virke som om vi er stillere enn vanlig og at vi har mindre på hjertet.

Ingen grunn til bekymring, det jobbes knallhardt  i kulissene og fra høsten av vil aktivitetsnivået være på topp igjen :)

Fagdagane i bunad og folkedrakt er ei årlig samling for alle som jobber i eller har interesse for bunadfeltet. Årlig samles vel 120 bunadtilvirkere, husflidsbutikker, interesseorganisasjoner, forskere og andre for å diskutere aktuelle tema.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

This site uses cookies. Read more about cookies here. Do not show this message again.